Libia: Regimul Gaddafi le ofera amnistie rebelilor. Regimul Gaddafi le cere rebelilor care controleaza orasul Misrata sa renunte la lupta in schimbul unei amnistii, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului libian, citat de AFP. In cadrul unei conferinte de presa sustinute, vineri, la Tripoli, Ibrahim Moussa, purtatorul de cuvant al guvernului libian, a invitat toate gruparile armate rebele din Misrata sa renunte la violente in schimbul unei amnistii. Moussa a afirmat ca oferta este valabila pana marti, 3 mai, promitandu-le combatantilor ca li se va permite sa paraseasca orasul, daca se predau. Oficialul a confirmat atacurile asupra navelor care intra in Portul Misrata, anuntate mai devreme de catre televiziunea libiana de stat. De asemenea, el a raspuns acuzatiilor emise de catre autoritatile tunisiene, care au denuntat, joi, o "violare a integritatii teritoriale a Tunisiei" de catre Libia, in urma ciocnirilor dintre fortele loiale colonelului Muammar Gaddafi si insurgenti la punctul de frontiera Dehiba: "bandele inarmate incearca sa semene discordie intre Tunisia si Libia, pentru a crea o criza umanitara in regiune si a justifica interventia NATO".

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Raport Pentagon: SUA au inregistrat "progrese concrete" in Afganistan. Statele Unite ale Americii au inregistrat "progrese concrete" in ceea ce priveste extinderea securitatii in Afganistan, potrivit unui raport lansat, vineri, de catre oficialii Pentagonului, care au precizat ca succesele de pe campul de lupta din ultimele luni ar putea fi atribuite celor 30.000 de trupe suplimentare trimise de catre presedintele Barack Obama, scrie NY Times. Tonul optimist al raportului a fost temperat de evaluarile inaltilor oficiali de la Kabul si Washington, care au avertizat ca se asteapta ca gruparile insurgente sa declanseze contraatacuri spectaculoase in viitorul apropiat. Reprezentantii Pentagonului au convenit ca tonul celui mai recent raport a fost "optimist, dar prudent", in comparatie cu cele din 2009 si 2010, care descriau situatia securitatii din Afganistan drept "deteriorata": "Intr-adevar, au fost realizate progrese tangibile in anumite domenii-cheie". Generalul american David Petraeus, comandantul fortelor NATO din Afganistan, a avertizat ca acest progres ramane "fragil si reversibil". Exista in continuare un deficit semnificativ in ceea ce priveste cadrele de pregatire, ceea ce impiedica dezvoltarea fortelor afgane. De asemenea, progresele inregistrate in domeniile economice si de guvernare nu au tinut pasul cu cele militare. "Avem inca multe lucruri de facut", a declarat Petraeus, care se pregateste sa finalizeze propunerile sale pentru retragerea fortelor americane din Afganistan.

NASA a amanat lansarea navetei Endeavour. Lansarea finala a navetei spatiale Endeavour a fost amanata temporar, vineri, din cauza ingrijorarilor cu privire la sistemul de incalzire al navetei si a furtunilor cu descarcari electrice aparute in vecinatatea Centrului Spatial Kennedy din Florida. Lansarea programata initial pentru sambata, a fost intarziata cu cel putin 72 de ore si va avea loc luni, la ora locala 18:51, informeaza CNN. NASA va examina problemele aparute la sistemul de incalzire si va drena carburantii din rezervorul exterior de combustibil al navetei. "Echipa de ingineri nu a inteles cum a aparut aceasta problema si nu se simt confortabil cu inceperea procedurii de lansare", a declarat purtatorul de cuvant al NASA, George Diller. La inceputul lunii, aceeasi naveta nu a putut fi lansata din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid, potrivit AFP. Naveta Endeavour are un echipaj de sapte astronauti, care trebuie sa monteze AMS-02, un detector de particule in valoare de 2 miliarde de dolari - componenta vitala pentru laboratorul japonez Kibo, localizat in Statia Spatiala Internationala.

WikiLeaks: Soldatul american Bradley Manning a fost declarat "apt pentru judecare". Soldatul american suspectat ca a furnizat site-ului WikiLeaks mii de documente secrete americane, Bradley Manning, a fost considerat "apt pentru a fi judecat", in urma unei evaluari medicale si mentale, potrivit oficialilor armatei Statelor Unite ale Americii, citati de publicatia The Guardian. Purtatorul de cuvant al armatei americane, Gary Tallman, a declarat ca un grup de experti au finalizat evaluarea medicala si mentala a lui Bradley Manning pe data de 22 aprilie, adaugand ca aceste constatari ale comisiei de evaluare "nu au nicio influenta asupra vinovatiei, nevinovatiei sau a oricarui potential de aparare al acuzatului". Momentan, nu a fost stabilita o data pentru prima sedinta de judecare. Cazul "Manning" se afla sub jurisdictia Districtului Militar din Washington.

Trei presupusi membri al-Qaeda, arestati in Germania. Parchetul Federal german a anuntat, vineri, arestarea a trei presupusi membri ai retelei teroriste al-Qaeda, prin intermediul unui comunicat de presa caracterizat drept "laconic" de AFP. Parchetul federal, cu sediul la Karlsruhe (sud-vestul tarii) nu ofera, in comunicat, amanunte despre cei 3 suspecti de terorism arestati sau despre circumstantele in care acestia au fost retinuti. Potrivit comunicatului, cei trei suspecti retinuti urmeaza sa fie prezentati sambata in fata instantei.

Tunisia acuza Libia de incalcarea teritoriului sau. Tunisia a condamnat incalcarea teritoriului sau, dupa ce luptele dintre rebelii libieni si fortele loiale colonelului Muammar Gaddafi s-au extins peste granita. Rebelii si trupele pro-Gaddafi se lupta pentru controlul punctului de trecere a frontierei dintre Dahiba si Wazin, pe care rebelii l-au capturat in urma cu o saptamana. Fortele guvernamentale au tras asupra rebelilor, iar o parte dintre proiectile au ajuns in Tunisia. "Focuri de arma trase asupra unei zone populate de pe teritoriul tunisian reprezinta o incalcare a integritatii teritoriale a Tunisiei si o violare a securitatii locuitorilor din aceasta regiune", se arata intr-un comunicat al Ministerului tunisian de Externe, citat de BBC.

Gaddafi: "Nu plec din tara mea!" Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat sambata ca nimeni nu poate sa-l oblige sa-si paraseasca tara. "Nu plec din tara mea", a spus el intr-o aparitie in direct la televiziunea libiana de stat, la primele ore ale zilei de sambata. "Nimeni nu poate sa ma forteze sa parasesc tara mea si nimeni nu poate sa-mi spuna ca nu am dreptul sa lupt pentru Libia", a spus Muammar Gaddafi, potrivit Reuters.

SUA vor reconsidera politica de ajutorare pentru Autoritatea Palestiniana. Administratia Obama a declarat vineri ca va reconsidera politica de ajutorare pentru Autoritatea Palestiniana, in cazul in care s-ar crea un guvern de reconciliere intre Fatah si Hamas. Hamas este considerata de catre Statele Unite ale Americii drept o organizatie terorista. Liderul exilat al Hamas, Khaled Meshal, si presedintele Autoritatii Palestiniene, lider al Fatah, Mahmoud Abbas, se vor intalni saptamana viitoare in Cairo, pentru a semna un acord cu privire la reconcilierea inter-palestiniana. "Atata timp cat presedintele Abbas ramane la putere, ne mentinem programul nostru de ajutorare", a declarat directorul politic al Departamentului de Stat, Jacob Sullivan. "Sprijinul nostru actual pentru Autoritatea Palestiniana joaca un rol important in construirea institutiilor necesare pentru un viitor stat palestinian. Noi sprijinim reconcilierea palestiniana, atata timp cat aceasta promoveaza pacea", a mai spus Sullivan, citat de AFP.