Liderii Fatah si Hamas au semnat acordul de la Cairo. Mahmoud Abbas si Khaled Meshaal, liderii Fatah, respectiv Hamas au semnat un acord la Cairo, prin care pun capat rupturii de patru ani. Presedintele palestinian si liderul Fatah, Mahmoud Abbas, a declarat ca palestinienii au decis sa "intoarca pentru totdeauna pagina intunecata a scindarii". Acordul deschide calea pentru un guvern interimar comun inainte de alegerile nationale de anul viitor. "Suntem siguri de succes, atat timp cat suntem uniti", a spus Abbas. Primul pas dupa intrarea in vigoare a acordului va fi formarea unui guvern interimar de tehnocrati, cu scopul de a reconcilia partile de a pregati alegerile. Reprezentantii Fatah si Hamas vor forma o comisie speciala pentru problema securitatii. Securitatea a fost un punct de divergenta intre cele doua tabere ajungand la conflict deschis dupa ca Hamas a ocupat Gaza in 2007. Gruparea Hamas cere desfiintarea statului Israel si a sustinut actiunile lui bin Laden. In plus, Hamas este considerata grupare terorista de SUA si Israel. Israel a facut o mutare impotriva acordului de impacare dintre factiunile palestiniene Fatah si Hamas, duminica, cand Ministrul israelian de Finante a declarat ca va intarzia transferul taxelor colectate catre Autoritatea Palestiniana pana cand se va dovedi ca banii nu vor ajunge la Hamas. De asemenea, administratia Obama a declarat vineri ca SUA vor reconsidera politica de ajutorare pentru Autoritatea Palestiniana, scrie The Telegraph.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Berlusconi: Voi candida din nou, daca va fi nevoie. Primul-ministru italian, Silvio Berlusconi, a declarat, miercuri, in cadrul unei emisiuni televizate, ca va candida din nou pentru functia de premier, "daca va fi nevoie", informeaza NY Times. Luna trecuta, Berlusconi declarase ca actualul Ministru al Justitiei, Angelino Alfano, ar putea candida in locul sau pentru functia de conducere a Guvernului italian, la alegerile nationale din 2013. Miercuri insa, Berlusconi a spus ca in urmatorii doi ani va decide impreuna cu partidul sau de centru-dreapta, Partidul Libertatii Poporului, daca va fi nevoie sa candideze din nou. Berlusconi a mai declarat ca, in cazul in care nu va candida, actualul Ministru al Economiei, Giulio Tremonti, ar fi alegerea partidului pentru functia de prim-ministru.

Rebelii libieni vor primi un ajutor financiar in valoare de 3 miliarde de dolari. Opozitia libiana va avea acces la un fond fiduciar in valoare de 3 miliarde de dolari, pus la dispozitie de catre statele coalitiei internationale, pentru finantarea regiunilor care incearca sa reziste impotriva fortelor pro-Gaddafi. Grupul de contact pentru Libia, reunit saptamana aceasta la Roma, ia in vedere dezghetarea activelor de stat libiene pentru a umple visteria rebelilor, informeaza publicatia britanica The Telegraph. Initiativa Grupului de Contact prevede acordul ca rebelii sa comercializeze petrolul aflat pe teritoriile aflate sub controlul acestora. Reprezentantii Consiliului National de Tranzitie au declarat ca rebelii au nevoie de provizii de hrana si medicamente, precum si de bani pentru salariile angajatilor de stat, adaugand ca, fara ajutorul coalitiei internationale, in termen de trei, pana la patru saptamani, acestia se vor confrunta cu penuria de alimente si, astfel, cu o grava criza umanitara. La reuniunea de la Roma a Grupului de Contact pentru Libia vor participa 22 de state occidentale si din Orientul Mijlociu, impreuna cu ONU, Uniunea Africana si Liga Araba.

The Guardian: 10 mituri "cheie" despre Osama bin Laden. Publicatia britanica The Guardian il demitizeaza pe Osama bin Laden, sustinand ca fostul lider al gruparii al-Qaeda nu a fost un "produs" al CIA, nu a avut o avere uriasa si nu a orchestrat atentatele din 2004 de la Madrid si din 1993 de la World Trade Center. Vezi care sunt cele 10 mituri "cheie" despre Osama bin Laden.

Seful rebeliunii hutu rwandeze, in fata justitiei germane. Un tribunal din Stuttgart a inceput miercuri judecata sefului rebeliunii rwandeze hutu (FDLR) Ignace Murwanashyaka si a adjunctului sau Straton Musoni pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi, relateaza AFP. Procesul a fost suspendat imediat dupa incepere: apararea a depus o motiune care contesta componenta parchetului si tribunalul s-a retras pentru a delibera. Arestati in noiembrie 2009, cei doi barbati sunt acuzati de conducerea unei "organizatii teroriste" si coordonarea atrocitatilor comise de Fortele democratice de eliberare din Rwanda (FDLR) in 2008 si 2009 impotriva a sute de civili in estul Republicii Democratice Congo: peste 200 de crime, numeroase violuri, jafuri si incendii in sate, recrutarea de copii-soldati.