"Printul terorii" si-a lasat mostenirea in mainile celui mai periculos stat din lume. Extremismul religios, metodele criminale si interesele strategice globale i-au marcat destinul lui Osama bin Laden. In urma cu un deceniu, caderea Turnurilor Gemene le-a amestecat pe primele doua, transformand teroarea in hartia de turnesol a prezentului. Astazi, in Pakistan, ascensiunea unui orasel-port populat de pescari poate adauga picatura geopolitica decisiva. Iar mostenirea otravita a celui supranumit "Printul terorii" ar putea fi administrata, cu implicatii profunde pentru politica mondiala, de cel mai periculos stat din lume. Coasta Makran si oraselul Gwadar anima, de o jumatate de secol, visele si temerile Orientului si, mai departe, ale marilor puteri. Zona aceasta din sudul Pakistanului, ale carei intinderi desertice au gazduit si armatele antichitatii, si uniformele imaculate ale ofiterilor britanici, continua sa fie martorul tacut al unei istorii incalcite, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Deblocarea adoptiilor internationale e doar o chestiune de timp. Romania si SUA deruleaza parteneriate strategice in domeniul militar si cel al sigurantei nationale, dar se gasesc pe pozitii diametral opuse in chestiunea adoptiilor internationale. Din 2005, Bucurestiul a blocat integral acest proces, iar presedintele Traian Basescu dadea recent asigurari ca situatia nu se va schimba, cel putin pana in 2014, cand ii va expira mandatul. Intre timp, insa, Romania continua sa joace sub presiunile crescande, venite dinspre Washington si Bruxelles, de a redeschide programul adoptiilor pentru cetatenii straini. Intr-un interviu acordat Romaniei Libere, consulul general al SUA, James B. Gray, explica de ce este aceasta tema atat de importanta pentru guvernul american si cum reusesc cele doua tari sa se distanteze atat de mult pe subiectul adoptiilor, in timp ce se sincronizeaza atat de eficient in alte dosare sensibile, precum cooperarea militara si schimbul de informatii, anunta Romania Libera.

Harta judetelor in care vor fi plombate sau modernizate drumuri.Operatiunea costa 415 milioane de euro. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), dar si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) lanseaza anunt dupa anunt de noi licitatii in infrastructura . Majoritatea proiectelor vizeaza insa reablitarea sau modernizarea unor drumuri deja existente. Astfel, numai in ultimele trei saptamani, cele doua institutii au deschis procedurile pentru proiecte de circa 415 milioane de euro. MDRT a lansat astazi licitatia pentru proiectarea si executia lucrarilor de modernizare si reabilitare a unor drumuri judetene si de interes local din judetele Neamt (183,06 kilometri), Iasi (202,9 kilometri) , Calarasi (199,03 kilometri) si Ialomita (294,2 kilometri), informeaza Gandul.

Marian Lupu, presedintele interimar al Republicii Moldova: "Republica Moldova poate adera la UE in 10-20 de ani". Nu putini au fost aceia care au intuit, spre sfarsitul anului trecut, inaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, faptul ca Marian Lupu va fi "jokerul" in jocul politic dintre comunistii lui Vladimir Voronin (PCRM) si fortele democratice prooccidentale. El insusi fost comunist, actualul presedinte interimar al statului de peste Prut a ales sa evolueze in tabara proeuropeana, cu toate ca o vreme a parut ca-l ispiteste tabloul biblic al "intoarcerii fiului risipitor" si ca va incheia o alianta cu PCRM. Marian Lupu a vorbit "La masa Adevarului", cu multa diplomatie, despre modul in care vede relatia cu Romania, dar, printre randuri, poate fi descifrat mesajul sau, unul cu pronuntate accente moldovenist-identitare, scrie Adevarul.

Geniul de 12 ani care viseaza la un Microsoft romanesc. Copiii supradotati din Romania pot deveni eroii unei natiuni doar daca li se ofera sansa de a se pregati adecvat nivelului lor de inteligenta. Nu au falimentat nicio banca, nu au afaceri in energie si nici nu stau la masa marilor decizii. Inca. Nu dorm prin parlament, ci in propriul pat, nu au devenit celebri pentru ca au inventat alt plural pentru substantive, iar singurele lor "succesuri" sunt adunate in teancuri de diplome la concursuri, in tablouri superbe, in performante in sport sau in capacitatile matematice extraordinare. Cu toate ca in curand universitatile din afara ii vor aduna unul cate unul, multi dintre ei inca nu se leapada de Romania. Aici, pe taramul Simonelor Sensual si al Mondialilor, o mana de copii viseaza sa creeze colosuri precum Microsoft Corporation, sa transforme mallurile care sufoca Bucurestiul in adaposturi pentru maidanezi, sa picteze viata in culori frumoase, sa faca inventii extraordinare, sa devina fizicieni celebri si sa schimbe fata presei, anunta EVZ.

Cum a jefuit URSS uraniul din muntii Apuseni. Societatea mixta Sovromquartit a fost placa turnanta prin care sovieticii au pus mana pe materialul radioactiv din zona Stei. Una dintre modalitatile prin care URSS a jefuit Romania a fost crearea societatii "Sovromquartit", firma, i se zicea, sovieto-romana, dar in realitate era doar sovietica. Ea se ocupa de exploatarea uraniului descoperit de geologi la Baita (Stei), in judetul Bihor, localitate de pe traseul Oradea-Beius. Si, drept rasplata pentru generozitea Guvernului comunist roman de-a le-o incredinta, sovieticii au numit asezarea ce aparea in jurul minelor de uraniu, "Orasul Dr. Petru Groza", dupa numele primului premier roman instalat de comunisti, informeaza Romania Libera.

Ce institutie din Romania a consumat intr-un an suficienta benzina cat sa faca ocolul Pamantului de 16 ori. Procurorii DNA Iasi au declansat o ancheta la Politia Locala Vaslui, in urma unei sesizari primite la sediul institutiei in legatura cu consumul ridicat de combustibil pentru masinile politistilor din subordinea primariei vasluiene. Surse din randul anchetatorilor au afirmat ca printre cei audiati de procurorii DNA Iasi s-a numarat si seful Politiei Locale Vaslui, Laurentiu Turbatu. Conform calculelor gandul, cantitatea de benzina ar fi suficienta unei singur autovehicul sa faca ocolul Pamantului de 16 ori, pe la Ecuator, respectiv peste 657.000 de kilometri in total. Calcul a fost facut tinand cont ca o tona de benzina are 1.315 litri. S-a luat in calcul un consum mediu de 10 litri la 100 de km, respectiv 10 km pentru fiecare litru. Ecuatorul are peste 40.000 de km lungime. Aceleasi surse au precizat ca in cazul unei mari cantitati de combustibil folosit pentru masinile Politiei Locale Vaslui nu ar exista documente justificative, scrie Gandul.

Cum se moare intr-o Revolutie. Cand vine vorba de revolutii, sociologii accentueaza importanta primului mort si a primului foc de arma. La Braila, primul foc s-a auzit in seara de 23 decembrie 1989 (ora 19.00), iar primul om a cazut mort cateva secunde mai tarziu. Apoi, tumultul mortii s-a dezlantuit in cele mai ciudate moduri cu putinta. Au murit oameni pana la 30 decembrie. Ca si cand marile masacre facute de Armata n-ar fi fost de ajuns, la Braila au fost civili impuscati in casele lor, pe strada, in timp ce-si aprindeau tigari, in timp ce conduceau masini, au fost impuscati in joaca sau cand isi reglau antenele de televizor ca sa "prinda" Revolutia. S-a murit pe apa, dar si pe uscat. Un barbat a pierit pentru ca un "revolutionar" inarmat s-a impiedicat pe scari si a descarcat arma involuntar, anunta Adevarul.

Exclusiv: Nu au dat publicitate la Antene? Arde-i! Un fost jurnalist de la Intact Media a prezentat, intr-un interviu pentru "Evenimentul zilei", metodele folosite de grupul de presa al lui Voiculescu pentru a determina anumite companii sa dea publicitate. Stelian Negrea a coordonat un Departament de Investigatii care se subordona lui Codrut Seres, directorul Intact si fost ministru al economiei. Rolul acestuia, spune Negrea, era sa adune informatii despre firme. Unele erau publicate, altele erau folosite in negocieri pentru a obtine publicitate, sustine Negrea, care acuza Intact ca prin campaniile de presa urmarea sa apere interesele comerciale ale familiei Voiculescu. Fostul jurnalist afirma ca sub indrumarea lui Codrut Seres s-a facut o lista cu firmele care nu dadeau publicitate, acestea devenind tinta investigatiilor, informeaza EVZ.

Omul care i-a dat cota de piata lui Eminescu. Ion C. Rogojanu este singurul bibliofil roman care a strans intreaga viata seria completa de editii Eminescu, ingrijita de Titu Maiorescu. Din 1996, a tot donat Bibliotecii din Botosani 10.000 de carti care formeaza acum "Fondul documentar Mihai Eminescu". Intr-un apartament modest din Bucuresti este "depozitat" un adevarat muzeu al cartii. Aici, Ion C. Rogojanu (72 de ani) strange de decenii opuri, manuscrise, volume prime si editii rare din anticariate sau din casele celor care nu mai vor sa le pastreze. In timp a reusit sa stranga un patrimoniul inestimabil cu opera lui Eminescu, seria completa de editii, printre care cele 11 editii de "Poesii" ingrijite de Titu Maiorescu (din care Perpessicius nu vazuse decat sase), cele 16 volume din monumentala serie de Opere editata de Perpessicius-Cretia-Vatamaniuc, carti rare din timpul vietii poetului, multe aparute in strainatate etc. Aproximativ 10.000 de titluri au fost donate Bibliotecii Judetene din Botosani care acum constituie "Fondul documentar Mihai Eminescu", scrie Romania Libera.