Vanatorii de alimente expirate. Preturile lunii aprilie 2011 pentru romanii ingeniosi: banane 2,89 lei/kg, mere 1,68 lei/kg, ciocolata Heidi cu alune de padure 1,7 lei/100 g, ardei gras 2,49 lei, morcovi 0,99 lei/kg, oua medii 0,22 lei bucata, cascaval pane 17,9 lei/kg, ceafa afumata de porc 15 lei/kg, broccoli 1,99 lei/kg, rosii 2,79 lei/kg, smantana 20% grasime 3,8 lei galetusa de 900 ml, mozzarella 10,6 lei/kg, lapte 1,5 lei litrul. Multi romani, au gasit in ultimii ani, o solutie ingenioasa pentru a contracara cresterea preturilor la alimente. Este vorba despre vanatoarea de produse pe cale sa expire si care pot fi cumparate si la sfert de pret. Ce riscuri pentru sanatate implica totusi acest stil de viata? Reportaj integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum au ajuns Regele Mihai si Dan Diaconescu sub aceeasi umbrela. La 145 de ani de la sosirea lui Carol I la Bucuresti, romanii au ganduri amestecate in legatura cu monarhia. Dezvelirea unui bust al Regelui Mihai I la Calarasi ar fi putut reprezenta un prilej pentru invierea dezbaterii. A venit insa Dan Diaconescu si s-a ales praful de tot. In Calarasi e pe cale sa se intample ceva. Nu degeaba sunt varuite bordurile din Parcul Central, nu degeaba e greblat nisipul la locul de joaca, nu degeaba striga domnul vice la oamenii care presara lalele mov pe alei. Uite ca sunt cateva covoare persane si microfoane, sunt boxe, politisti si tot ce trebuie, scrie EVZ.

Un vataf in piata de publicitate. Deranjata de unele articole despre Coca-Cola, publicate de un site independent, gazduit de www. adevarul.ro, o agentie de publicitate recurge la amenintari. Agentia McCann- Erickson, condusa de Bogdan Enoiu, a conditionat acordarea unor contracte de publicitate in "Adevarul" de un anumit tip de continut editorial. Agentia de publicitate McCann-Erickson Romania a amenintat voalat conducerea Adevarul Holding ca-si va sfatui toti clientii sa-si retraga reclamele produselor din paginile ziarelor editate de trustul de presa, invocand o serie de articole ce ar fi lezat interesele companiei Coca-Cola, aflata in portofoliul sau. Materialele de presa invocate fusesera insa publicate de administratorii site-ului "Think Outside the Box", produs media doar gazduit de platforma www.adevarul.ro, si complet independent editorial de trustul Adevarul Holding. Integral in Adevarul.

Ceausescu, bancherul lumii. Cum au recuperat baietii destepti banii pe care alte tari ii datorau statului si ce a primit Romania in schimbul a 8 miliarde de dolari: orez si bancuri proaste. In decembrie '89, Romania era intr-o situatie paradoxala. Pe de-o parte, populatia rabda de foame - pe de alta parte, Republica Socialista Romania avea in conturi doua miliarde de dolari cash (bani care vor disparea in anii '90). Mai mult, in afara de acesti bani, Romania avea investitii si datorii de recuperat in valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Si, ca paradoxul sa fie total, Romania nu mai avea datorii externe. Povestea incepe in anii '70, cand statul roman se imprumuta masiv pentru industrializarea fortata a tarii dar si pentru investitii externe megalomanice. Dorinta lui Ceausescu era ca Romania sa devina o putere politica si economica importanta, iar el - un lider mondial, scrie Gandul.

"Vecinul" lui Osama, exclusiv in EVZ: "Am scris despre moartea lui Bin Laden fara sa stiu". Pakistanezul care a scris din greseala pe Twitter despre atacul asupra lui Osama bin Laden descrie, intr-un interviu pentru EVZ, cum a cazut victima in razboiul stirilor ce a urmat. De peste o saptamana, Sohaib Athar nu mai are viata. Atunci cand Osama bin Laden, "vecinul" sau ascuns din Abbottabad, Pakistan, a fost impuscat, a luat cu el si linistea IT-istului pakistanez de 33 de ani. Omul n-a facut mare lucru ca sa ajunga in situatia asta. A avut ghinionul (sau norocul?) sa scrie, in timp real, pe Twitter, cum a avut loc o explozie si ce zvonuri a imprastiat aceasta in micul orasel unde teroristul se ascundea.

Retelele secrete ale unui razboi economic. In Romania, razboaiele economice care se duc in interiorul sau pentru controlul marilor companii de stat ascund, de foarte multe ori, interesele unor retele de influenta compuse din fosti ofiteri ai serviciilor secrete - fie autohtone, fie din tarile fostului bloc sovietic. Un exemplu elocvent: lupta pentru Oltchim. Pentru controlul companiei Oltchim, singurul mare combinat petrochimic ramas in functiune dupa un efort financiar urias al statului, se duce un razboi de mai multi ani. Principalul combatant in conflictul cu statul roman, care este actionarul majoritar al Oltchim, il reprezinta compania Petro Carbo Chem SE (PCC SE), actionar minoritar. Unul dintre managerii PCC implicati activ in Romania este un fost ofiter de informatii polonez, Wojciech Zaremba, cu vechime in domeniul petrochimic inca din 1980, bun cunoscator al pietei din domeniu din tarile foste membre ale CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc al tarilor comuniste din fostul boc sovietic), precum si al satelitilor acestuia, scrie Romania Libera.

Teoria asasinarii lui Osama bin Laden, de la Michael Moore la Noam Chomsky: "Dupa Al Doilea Razboi Mondial, nu le-am tras un glont in cap liderilor nazisti, ci i-am judecat". "Un asasinat politic", asa numeste lingvistul american Noam Chomsky, un stangist convins si un critic constant al politicii externe a SUA, uciderea celui mai vanat om din lume. "Ne-am putea intreba cum am reactiona noi daca un commando irakian ar ateriza la locuinta lui George Bush, l-ar asasina si i-ar arunca trupul in Atlantic", mai sustine el. Michael Moore, regizorul filmului "Fahrenheit 9/11", aminteste de criminalii de razboi nazisti, care au avut parte de un proces corect: "Nu le-am tras pur si simplu un glont in cap, i-am judecat. I-am dus la Nurnberg si i-am judecat", a declarat regizorul, potrivit Gandul.

Protestele s-au mutat pe internet. Romanii nu mai ies in strada pentru a-si cere drepturile, ci prefera sa protesteze comod, din fata calculatorului de acasa. Zi de zi, mii de petitii online aduna aliati in retelele de socializare. Cele mai multe raman insa fara niciun rezultat. Mentalitatea romanilor in privinta protestelor s-a schimbat mult din '89 pana in prezent. Iar pentru multi, comoditatea este mai importanta decat etica sociala. Asa ca, in prezent, tinerii ies cu greu in strada pentru a taxa deciziile guvernantilor sau pentru a-si spune pasurile. Cand intram insa din strada in casele romanilor, atitudinea lor resemnata, despre care vorbesc sociologii, se schimba. Iar asta se vede mai ales in milioanele de proteste si petitii online, declansate si raspandite cel mai des prin retelele de socializare, scrie Adevarul.

Dragostea in familia Bin Laden. Nurorile barbatului care a avut 22 de neveste. Doua iubiri ale unui frate vitreg de-al lui Osama bin Laden au mutat reflectorul pe ramura occidentalizata a familiei de dimensiuni biblice care isi are radacinile in desertul Arabiei Saudite. Fratele lui Osama, Yeslam Binladin (60 ani), prosper om de afaceri din Geneva, vinde parfumuri, produce filme si conduce subsidiara europeana a imperiului economic pe care tatal lui - parintele a 53 de copii si barbatul a 22 de neveste - l-a fondat in Arabia Saudita. Prima nevasta a lui Yeslam, Carmen Binladin (56 ani), si femeia cu care, dupa divort, barbatul a trait o intensa poveste de dragoste, Catherine Berclaz (41ani), au scris carti distincte despre tovarasul lor de viata. Prima i-a innegrit numele, stigmatizandu-l ca sot violent si parinte ingrat, in cartea "Inside the Kingdom: My Life in Saudi Arabia". A doua il ridica in slavi, chiar si dupa ce "Printul din Geneva" i-a dat papucii, in volumul: "Yeslam, My Love: In the Heart of the Bin Laden Family". Integral in EVZ.

Oameni ai legii care au scapat infractorii de puscarie. Top cinci cazuri judiciare in care judecatori, procurori si politisti au devenit complici la infractiune. Inchisoarea nu mai reprezinta pedeapsa pentru savarsirea unei infractiuni, ci un "act de razbunare". Aceasta afirmatie socanta apartine unui judecator din Romania, care a solutionat dosarul unui individ care a omorat un bebelus si care nu va face inchisoare. Alti oameni ai legii - judecatori, procurori, politisti - nu au exprimat idei atat de radicale, dar au actionat intr-o maniera identica. Fie au scapat infractorii din puscarie, fie au impiedicat trimiterea lor in judecata, fie au tinut dosarele respective la sertar, scrie Gandul.

250.000 de euro pentru ascunderea unei crime. Marin Balasa risca ani grei de puscarie, dupa ce a comandat o crima si a incercat sa cumpere tacerea autorilor cu 250.000 de euro. Cate 50.000 de euro si cate o casa le-a oferit bogatasul din Glina (Ilfov) celor cinci tineri care l-au omorat in bataie pe Ghita Petre, dealerul de droguri al fiului sau. In schimbul banilor, criminalii urmau sa declare la Parchet ca nu Marin Balasa a fost cel care i-a trimis sa-l "pedepseasca" pe traficant. "Si-i cautam si toata puscaria... pachete, sunt amarati, tigari, avocati", se plangea intr-o discutie telefonica afaceristul. Procurorii din Parchetul Capitalei l-au trimis in judecata saptamana trecuta pe Marin Balasa - acuzat de instigare la omor, dar si pe Mihai-Traian Georgescu, Mihai Voinea, Victor-Florin Vasile, Nicu Lupa si Nicolae Dunga - pentru omor calificat si deosebit de grav, Adevarul.

De ce se blocheaza circulatia la fiecare ploaie. Transportul public insuficient dezvoltat, obisnuinta oamenilor de a folosi masina de fiecare data cand e vreme urata si lipsa unei infrastructuri adaptate la numarul de automobile sunt principalele motive pentru care apar ambuteiaje. De fiecare data cand ploua, circulatia in Bucuresti devine un cosmar: mii de masini inainteaza cu viteza melcului, se formeaza cozi interminabile la semafoare sau pe strazile inguste, iar soferii se injura unii pe altii. Numeroasele proiecte de modernizare a infrastructurii anuntate de primarie bat pasul pe loc de cativa ani, iar ce s-a facut pana acum este insuficient, scrie Romania Libera.

Moartea procuroarei lui Vintu, un mister aproape dezlegat. Analizele toxicologice in cazul mortii Luminitei Sega, singurul procuror care l-a pus sub acuzare pe "tatal FNI", ar putea fi realizate luna aceasta. A fost otravita, zilnic, timp de mai bine de un an, de un om al "serviciilor", care i-a picurat in cafea sau in apa minerala cate un strop de alumina? Sau a fost doborata de stresul la care a fost supusa muncind pana la epuizare pentru a-l pune sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vintu in dosarele "FNI" - "FNA" - "BID" - "Banca Agricola", pe care le-a instrumentat singura, dupa ce toti colaboratorii ei au fost retrasi din ancheta? Integral in EVZ.