Preot, colaborator al Securitatii din patriotism. Preotul Gheorghe Popa, prorector cu strategia universitara la "Al.I. Cuza", a fost recrutat de Securitate in vremea in care era ghid la Manastirea Voronet. Perspectiva de a ajunge muncitor necalificat. Prin aceasta spaima explica preotul Gheorghe Popa semnatura pe care si-a pus-o pe un angajament cu Securitatea, pe 17 iulie 1980. Prorectorul celei mai vechi universitati din tara era pe atunci student la Institutul Teologic din Bucuresti si incepuse sa fie curtat de securisti in momentul in care se angajase, pe perioada vacantei, ca ghid la Manastirea Voronet, situata in apropiere de Stulpicani, satul sau natal din judetul Suceava. Preotul Gheorghe Popa, verificat de CNSAS la cererea EVZ si titularul unei note de constatare a calitatii de colaborator care se afla acum pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, a acceptat sa colaboreze chiar inainte de a semna angajamentul cu numele conspirativ "Cristi Popescu", scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce s-au anulat in Romania licitatii de 2,72 de miliarde de euro intr-un singur an. In Romania, institutiile statului despre care s-a dovedit ca au incercat sa deruleze licitatii ilegale, in care nu s-a respectat legea, se apara spunand ca nu au gresit cu nimic, "problema adevarata" fiind, in opinia acestora, legea, care este interpretabila. Indiferent ca a fost vorba despre anularea unei licitatii de 100 sau de 25 de milioane de euro, conducerea institutiilor respective nu a acordat aproape niciun fel de sanctiuni administrative. Institutiile statului, fie ca este vorba despre primarii, compania de drumuri nationale sau de firme de utilitati care apartin primariilor, gresesc licitatii de sute de milioane de euro fara insa ca vreun angajat sa fie sever sanctionat, anunta Gandul.

Turcia, gradina de legume a Romaniei. "Care este secretul succesului fermierilor din Turcia sau Spania?" Multi dintre noi si-au pus o asemenea intrebare atunci cand au intrat intr-un hipermarket si au constatat ca toate legumele si fructele provin din import. Dincolo de frustrare, realitatea arata ca Romania este in acest moment dependenta de rosiile, castravetii si ardeii proveniti din Turcia sau UE, in ciuda potentialului sau agricol. Rl a vrut sa afle cum reusesc alte tari sa transforme agricultura intr-o afacere uriasa in timp ce Romania isi iroseste an de an uriasul sau potential. In acest scop, am facut o vizita in Turcia, al saptelea producator mondial de legume-fructe, unde am stat de vorba cu fermierii, reprezentantii cooperativelor de producatori si exportatorii de rosii, castraveti si ardei. Am ales aceasta tara deoarece reprezinta cel mai important furnizor de legume pentru piata romaneasca, conform lui Adrian Radulescu, secretar de stat in MADR, informeaza Romania Libera.

Neagu Djuvara: "Printul Nicolae ar putea fi viitorul Rege". Copilul care facea cu mana multimilor adunate in Piata Universitatii, in primavara anului 1992, alaturi de bunicul sau, fostul Rege al Romaniei Mihai I, are astazi 26 de ani. Istoricul Neagu Djuvara il nominalizeaza ca posibil succesor la Tron, in contextul in care reinstaurarea monarhiei constitutionale in tara noastra ar intruni majoritatea optiunilor populatiei. In randurile de mai jos va propunem spre lectura un fragment din "dialogul-maraton" dintre profesorul Neagu Djuvara si jurnalistul George Radulescu, publicat in cartea "Un secol cu Neagu Djuvara", scrie Adevarul.

Dezvaluirile despre politica Antenelor, in dezbaterea CNA. Politica dusa de Antene e condamnata public de asociatiile ziaristilor, care vad "mogulizarea" drept "o amenintare la adresa libertatii presei". Consiliul National al Audiovizualului (CNA) ia in discutie maine dezvaluirile jurnalistului Stelian Negrea, fost senior-editor in cadrul Antena 3 si coordonator al Departamentului Investigatii al trustului de presa patronat de Dan Voiculescu. Negrea a dezvaluit, in exclusivitate pentru EVZ, cum fostul ministru al economiei din partea Partidului Conservator, Codrut Seres, "reorientat profesional" pe post de manager in cadrul Antenelor, dadea indicatii referitor la politicienii si companiile care trebuiau (sau nu) atacate de ziaristii trustului lui Voiculescu, anunta EVZ.

Imagini scandaloase cu presupusi elevi de la Seminarul Teologic din Husi. Directorul institutiei: "Sunteti primul ziar care ma suna sa verifice daca filmarea e de aici". Cazul de la sfarsitul saptamanii, cand un elev de la Seminarul Teologic din Husi a fost injunghiat de un coleg , este cea mai grava, dar pare a nu fi unica abatere din acel internat. Mai multe filmulete postate pe YouTube, care sustin ca sunt inregistrate in caminul si intr-una din salile de clasa ale seminarului, arata comportamentul dezolant al elevilor. In videoclip, mai multi elevi isi bat joc de unul dintre colegii lor, pe care il filmeaza ca sa-l "vada fetele frumos". Desi baiatul este vizibil iritat, colegii lui continua sa-l urmareasca si cand acesta iese din camera, spunandu-i sa se uite "oleaca" in obiectiv si intrebandu-l de ce se rusineaza. Probabil, vazand ca nu intra in jocul lor, colegii au decis ca baiatul merita apelativul de "epava caminului", informeaza Gandul.

Condamnati de doua ori: si de boala si de sistem. Schimbarea modului in care bolnavii de cancer isi pot procura medicamentele a lasat multi pacienti fara tratament, pentru ca spitalele nu le au pe stoc. De la 1 aprilie, bolnavii de cancer nu-si mai pot lua medicamente decat din farmaciile spitalelor. Multe dintre ele sunt insa goale. Cum comentati aceasta decizie? Pana la 1 aprilie, medicamentele impotriva cancerului puteau fi luate din orice farmacie, pe baza unei retete de la medicul curant. Printr-un ordin intrat in vigoare la 1 aprilie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a dispus ca aceste medicamente sa fie date numai prin farmaciile spitalelor, scrie Adevarul.

Motivele arestarii lui Vintu. Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au considerat suficiente pentru arestare amenintarile proferate de Sorin Ovidiu Vintu la adresa lui Sebastian Ghita, cu care SOV a incheiat un contract de management pentru postul Realitatea TV. Tribunalul Bucuresti a apreciat ca discutiile purtate de Sorin Ovidiu Vintu cu managerul Realitatea TV, Sebastian Ghita, precum si momentul cand "locotenentul" lui SOV, Ilie Cezar, a fost prins in flagrant cu 150.000 euro asupra sa, reprezinta suficiente indicii pentru ca Vintu si Cezar sa fie arestati pentru ca l-ar fi santajat pe Ghita. Asa rezulta din hotararea celor doi judecatori de la Tribunalul Bucuresti, care au decis pe 29 aprilie incarcerarea lui Vintu si Cezar pentru 29 de zile. Cel de-al treilea membru al completului a facut insa opinie separata, sustinand lasarea in libertate a celor doi pentru ca nu rezulta de nicaieri elemente de santaj, ci doar amenintarile lui Vintu la adresa lui Ghita, anunta Adevarul.

Criza benzinei si cumparaturile de criza de la Parlament. Acum citeva luni, romanul de rind s-a decis sa protesteze fata de pretul pompat al benzinei. Si a facut-o asa cum stia el mai bine. A ars holdele si a otravit fintinile, dupa care a spart pusculita copilului, a luat pensia lu' mamaie si, cu buzunarele burdusite de maruntis, s-a urcat in masina, apoi a coborit si a impins-o pina in prima statie peco unde s-a asezat la ceea ce urmau sa devina niste interminabile cozi, menite sa dea o lectie benzinarilor hrapareti. In tot acest timp, parlamentarul roman muncea din greu, prin somn si odihna, la Casa Poporului. Treziti de clinchetul maruntisului, deputatii au decis ca prea multa munca strica si au dat sa urce in masinile de serviciu si sa plece fiecare pe la casile lor, sa mai munceasca si acolo. Eram deja, insa, in plina criza si circ mediatic ale combustibilului. Integral in Academia Catavencu.

Oras-martir condus de comunisti. Cei 42 de oameni morti in revolutia braileana n-au schimbat nimic in mentalitatea locuitorilor orasului de la Dunare. Tot comunistii le-au ramas la inima. Dupa '89, comunistii au revenit la putere. Toata ura oamenilor din Braila a fost absorbita de familia Ceausescu. In 1990, Radu Campeanu a scapat ca prin minune de o bataie cumplita. Pe parcursul acestei saptamani, v-am prezentat cele mai importante evenimente care s-au petrecut la Braila in ultimele zile ale anului 1989. Au ramas lucruri nespuse, detalii aparent nesemnificative, dar, care, puse cap la cap, arata fata dezamagitoare a schimbarii de regim din acest oras. Am pastrat pentru final cateva tablouri cu aspect de caricatura, scrie Adevarul.