Pakistan: Opt militanti ucisi de o drona americana la granita cu Afganistanul. Un avion american a lansat joi, in zona North Waziristan un atac cu rachete asupra unui vehicul in care se aflau militanti pakistanezi. In atac au fost ucise opt persoane care se indreptau spre granita cu Afganistanul. Acesta este cel de-al treilea atac american in Pakistan dupa uciderea lui Osama bin Laden. Uciderea sefului al Qaeda a incordat la maxim relatiile americano-pakistaneze, SUA suspectand Pakistanul ca ar fi stiut ca bin Laden se ascunde pe teritoriul sau, iar Pakistanul considerand actiunea americana o violare a suveranitatii. Pakistanul urmeaza sa primeasca de la SUA 330 de milioane de dolari prin programul american de recompensare a tarilor care participa la lupta impotriva terorismului. Din anul 2001 si pana in prezent, America a rambursat Pakistanului 7,4 miliarde dolari. Desi oficialii pakistanezi sunt revoltati din cauza atacului, americani sustin ca au actionat conform intelegerii cu Pakistanul. Atacuri de acest tip au loc in mod regulat, iar avioanele cu pilot automat apatinand CIA ii ataca pe militantii pakistanezi care incearca sa treaca granita in Afganistan pentru a lupta impotriva fortelor militare din vest. Pentru ca in ultimele doua saptamani au avut loc trei asemenea atacuri, se observa o intensificare a luptei comparativ cu perioada dinaintea uciderii lui Osama bin Laden, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Ucraina va permite trupelor straine sa participe la exercitii militare comune. Parlamentul ucrainian a aprobat joi un decret prezidential special care permite trupelor straine sa participe la exercitii militare comune pe tertitoriul tarii. Presedintele Viktor Yanukovych a declarat ca renunta la planul predecesorului sau de a incerca sa intre in NATO (plan ce nu era deloc pe placul Rusiei), dar ca va incerca sa mentina relatii bune atat cu Rusia cat si cu tarile vestice. In anul 2011, Ucraina va gazdui trei mari exercitii militare: Sea Breeze, Rapid Trident-2011 si Fairwater of Peace, anunta Ria Novosti.

China, India, Mexic si Iran continua dezvoltarea centralelor nucleare. Japonia si Germania doresc sa isi limiteze dependenta fata de energia nucleara dupa incidentul de la Fukushima, dar decizia lor ar putea duce la cresterea pretului petrolului. In schimb, China, India, Mexic sau Iran, tari aflate in plina dezvoltare si necesitand tot mai multa energie isi continua planurile de mentinere si constructie a centralelor nucleare. Avand in prezent 13 reactoare nucleare in functiune si dupa ce a revizuit normele de siguranta, China pregateste constructia a inca 25 de reactoare. China sustine ca are nevoie de energia nucleara pentru sustinerea economiei sale bazata in prezent majoritar pe energia obtinuta din carbune. Energia nucleara produsa in India reprezinta 3% din necesarul tarii, dar intentioneaza ca pana in anul 2030 procentul sa creasca la 13%. Mexicul detine deja in functiune doua reactoare si continua constructia pentru inca sase, iar Iranul planuieste sa construisaca o retea de 20 de reactoare pe tot cuprinsul tarii, desi se afla intr-una din zonele cu cel mai mare risc seismic din lume, informeaza Fox News.

Studiu: In Congo sunt violate zilnic 48 de femei. Un studiu ce va fi publicat integral in luna iunie in American Journal of Public Health arata ca in Republica Democratica Congo 1152 de femei sunt violate zilnic, adica aproape in fiecare minut o femeie este supusa abuzurilor sexuale. Din populatia totala de 70 milioane de locuitori, 1,8 milioane de femei au fost violate. Problema este mult mai grava decat se credea initial, estimarile anterioare facute de ONU asezau numarul abuzurilor in surul cifrei de 16.000 pe an. Cercetatorii au decoperit ca abuzurile nu se petrec numai zonele afectate de razboi, ci si cadrul familiilor. In ultimii 15 ani Congo a fost sfasiata de un conflict generat de slabiciunea guvernantilor si de bogatia resurselor minerale. Violurile in special asupra fetitelor si a femeilor in varsta au devenit parte din lupta intre grupurile armate. In urma studiului, comentatorii au concluzionat ca cel mai rau loc de pe pamant in care poate trai o femeie este Republica Democratica Congo, scrie The Guardian.

O secta din Rusia il considera pe Vladimir Putin reincarnarea Sfantului Pavel. O secta religioasa din Rusia, localizata in regiunea Nijni-Novogrod il venereaza pe premierul Vladimir Putin si il considera reincarnarea Sfantului Apostol Pavel. Fondatoarea sectei, Sora Fotina a descoperit anumite paralele intre viata Sfantului si cea a lui Putin. Conform Bibliei, Apostolul Pavel a fost mai intai conducator militar si ii persecuta pe crestini, iar apoi a inceput predicarea Evangheliei. Vladimir Putin nu a facut lucruri tocmai bune in timp ce lucra pentru KGB, dar cand a devenit presedinte Duhul Sfant s-a coborat peste el. Sectele rusesti sunt renumite pentru icoanele neobisnuite la care se roaga, unele dintre ele avand portrete de "sfinti" cu Stalin sau Ivan cel Groaznic. Cea mai cunoscuta se afla in sudul Siberiei, unde mii de oameni se inchina unui fost politist de trafic, Serghei Torop, considerat a doua venire a lui Hristos, anunta Ria Novosti.

Presedintele Ugandei a depus juramantul pentru al patrulea mandat. Presedintele Ugandei, Yoweri Museveni a depus juramantul pentru cel de-al patrulea mandate in timp ce sustinatorii opozitiei au mers sa il intampline pe rivalul sau, Kizza Besigye care revenea din tara vecina Kenya. Securitatea a fost intarita in special pe ruta dintre aeroport si capitala. Multimea l-a insotit pe Besigye timp de sase ore pana ce a fost dispersata de politie cu focuri de arma si gaze lacrimogene. Besigye a avut nevoie de ingrijiri medicale fiind ranit in timpul arestarii sale de catre politie pe motiv de proteste anti-guvernamentale care se doresc a evolua intr-o revolta. Besigye a fost un apropiat al presedintelui Museveni care se afla la conducera tarii din anul 1986. In urma cu 10 ani legatura intre cei doi s-a rupt, iar Museveni l-a arestat de patru ori pe fostul sau prieten, informeaza BBC.