Directorul General al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost de acord sa se supuna unui examen medico-legal in cadrul investigatiei privind pretinsul atac sexual asupra unei angajate a unui hotel de lux din Manhattan, scrie BBC. Strauss-Kahn, care neaga acuzatiile, era considerat favorit pentru candidatura socialista la alegerile prezidentiale din Franta din anul 2012. Analistii sustin ca seful FMI a indeplinit un rol "cheie" in stabilizarea financiara a statelor din zona euro si afirma ca arestarea sa ar putea complica procesul.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

In timpul mandatului sau, Strauss-Kahn a fost creditat cu extinderea pe scara larga a resurselor organizatiei, dupa criza financiara, si cu imbunatatirea guvernarii acesteia. De asemenea, Strauss-Kahn a fost un sutinator important al relaxarii masurilor de austeritate in Grecia, iar arestarea sa a provocat ingrijorare in Atena, care si-ar putea pierde unul dintre aparatorii semnificativi, potrivit NY Times.

Justitia americana a respins, luni, eliberarea pe cautiune, scrie Deutsche Welle. Astfel, Strauss-Kahn nu a participat la reuniunea de la Bruxelles a ministrilor de finante ai statelor membre UE, privind situatia in care se afla Portugalia. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca acest caz nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra planurilor de salvare pentru statele din zona euro care se confrunta cu probleme.

Alternativele socialistilor pentru alegerile prezidentiale din Franta. Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, parea pregatit sa lupte impotriva lui Nicolas Sarkozy la urmatoarele alegeri prezidentiale. Insa, in urma arestarii sale, Partidul Socialist francez trebuie sa gaseasca alta figura politica potrivita pentru aceasta provocare. Publicatia britanica The Guardian trece in revista alternativele socialistilor pentru candidatul la alegerile prezidentiale. Citeste integral.

The Economist analizeaza modul in care presupusa "aventura" a lui Strauss-Kahn ar putea afecta peisajul politicii franceze si politica de salvare economica a Greciei.

Un editorial publicat de Wall Street Journal discuta implicatiile politice ale acestui episod, pentru Franta si FMI.

Financial Times sustine ca urmatorul director al Fondului Monetar International ar trebui sa fie tot european, avand in vedere importanta continentului in prioritatile actuale ale organizatiei.

Egipt: Peste 350 de raniti in urma ciocnirilor cu fortele de securitate. Fortele de securitate egiptene s-au ciocnit, luni, cu demonstrantii pro-Palestina, in fata ambasadei israeliene din Cairo. Fortele de securitate au folosit gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. Peste 350 de persoane au fost ranite in timpul protestului organizat cu ocazia aniversarii independentei Israelului, castigata in anul 1948, potrivit Al-Jazeera.

China: Autoritatile i-au permis dizidentului Ai Weiwei sa-si vada sotia, dupa 6 saptamani de detentie. Autoritatile chineze i-au permis dizidentului Ai Weiwei sa-si vada sotia intr-o locatie care nu a fost divulgata. Acesta este primul contact pe care artistul l-a avut cu familia sau cu prietenii, dupa ce a fost arestat de catre autoritatile de la Beijing in urma cu sase saptamani, scrie Washington Post. Ai Weiwei, unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului, a fost retinut de catre autoritatile chineze la inceputul lunii aprilie, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong. Autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Retinerea lui Weiwei a starnit un val de reactii la nivel international. Oficialii Ministerului chinez de Externe au declarat ca artistul este suspectat de "infractiuni economice".

Japonia: Reactoarele de la Fukushima vor fi inchise pana la sfarsitul anului. Autoritatile japoneze au promis sa inchida reactoarele de la centrala nucleara Fukushima pana la sfarsitul anului. Orarul este in concordanta cu un plan facut public luna trecuta de catre operatorul reactoarelor, insa, de atunci, a devenit clar ca instalatia a suferit un prejudiciu mai mare decat se credea anterior, scrie VOA News.

Pakistan: Un diplomat saudit a fost asasinat la Karachi. Barbati inarmati aflati pe motociclete l-au ucis pe Hassan Al-Qahtani, diplomat saudit, in urma unui atac care a avut loc in Karachi. Al-Qaeda, care duce o campanie de rasturnare a familiei regale saudite, si-a asumat responsabilitatea pentru atac, anunta Reuters.

Egipt: Sotia lui Hosni Mubarak a promis ca isi va pune intreaga avere la dispozitia statului. Suzanne Mubarak, sotia fostului lider egiptean Hosni Mubarak, a promis, luni, ca isi va pune intreaga avere la dispozitia statului, la cateva zile dupa ce a fost plasata in arest preventiv in cadrul unei anchete pentru coruptie, a relatat agentia oficiala de stiri Mena, preluata de catre AFP. "Suzanne Thabet, sotia fostului presedinte Hosni Mubarak, l-a autorizat pe Assem al-Gohari, seful Agentiei Anti-Coruptie din cadrul Ministerului de Justitie, sa retraga banii din cele doua conturi pe care le detine si sa vanda casa din Cairo", a anuntat agentia Mena. Citeste integral.

Naveta Endeavour a fost lansata cu succes si a ajuns pe orbita. Naveta Endeavour a fost lansata cu succes, luni, catre Statia Spatiala Internationala, incepandu-si calatoria finala, care isi propune sa descifreze unele dintre marile enigme ale Universului. Naveta care are la bord sase astronauti a ajuns pe orbita in 8 minute si 30 de secunde, potrivit AFP. Citeste integral.

Belarus: Un adversar de-al presedintelui Lukasenko a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. Andrei Sannikov, un adversar al presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru rolul sau in protestele de dupa alegerile din decembrie anul trecut, potrivit The Independent.