Emil Boc ramane prim-ministru. Premierul Emil Boc s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si au discutat despre situatia de la Guvern, au declarat, luni seara, in exclusivitate pentru EVZ, surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul. In urma discutiilor, a reiesit ca Emil Boc va ramane premier, in ciuda zvonurilor privind o posibila nominalizare a unui independent pentru functia de prim-ministru. Boc, despre demisie: Romania are guvern, guvernul are premier, ne ocupam de altele. Pe de alta parte, premierul Emil Boc a declarat, astazi, la TVR, ca democrat-liberalii nu au discutat astazi, in sedinta conducerii partidului, despre o schimbare la nivelul guvernului. "Romania are guvern, iar guvernul are premier si, in consecinta, ne ocupam cu altele. Este mult de muncit la partid, dar un partid se conduce si prin delegare", a spus Boc, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce refuzam banii UE pentru spitale. Multe spitale si ambulatorii ar putea fi modernizate cu fonduri oferite de UE, Norvegia sau Elvetia, daca managerii ar face proiecte viabile. Acestia se plang insa ca principala problema o reprezinta lipsa banilor pentru cofinantareDin peste 400 de spitale si ambulatorii care exista in Romania, 100 au reusit sa acceseze fonduri europene. La fel ca si celelalte domenii - turism, transporturi, agricultura, nici Sanatatea nu sta excelent la absorbtia fondurilor UE. Daca in Bucuresti aceste proiecte nu au putut fi accesate in numar mare deoarece zona este considerata una dezvoltata, in restul tarii managerii de spital nu si-au dat suficient interesul. Atitudinea lor se explica in mai multe feluri: lipsa de informare, restrictii bugetare, coordonatori de proiecte slab pregatiti. Instabilitatea politica si legislativa a sistemului sanitar au condus, de asemenea, catre o astfel de situatie. "Cu manageri de spital care astazi sunt maine nu mai sunt, proiectele complexe sunt greu de pornit", spune Vladimir Porosch, fost manager la Spitalul "Sf. Ioan", din Iasi, scrie Romania Libera.

Trucuri romanesti pentru munca in UE. Romanii apeleaza la statutul de lucrator independent sau la cel de persoana fizica autorizata pentru a lucra in statele UE care mentin restrictiile pe piata muncii. Speranta romanilor se lega de sfarsitul acestui an, cand unele state ar fi putut renunta la restrictii, dar criza si imigrantii au agravat situatia. Pentru inca doi ani, accesul romanilor si al bulgarilor la multe joburi din UE ar putea fi la fel de greu. Marea Britanie, Italia, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta sunt tarile care trebuie sa anunte pana la sfarsitul acestui an daca mai metin restrictiile pentru Romania si Bulgaria inca doi ani. Olanda a dat deja semnale puternice ca le va mentine, iar germanii si austriecii nu sunt inca impacati nici cu ridicarea restrictiilor pentru cetatenii statelor care au aderat la UE in 2004, scrie Adevarul.

Portretul fotbalistului caruia ii place desenul: Nesu, un bichon cu suflet de pitbull. Mihaita Nesu sufera de o saptamana pe un pat de spital si primeste mesaje de sustinere de peste tot. Florentin Petre este si el alaturi de cel cu care se duela in derby-urile Steaua - Dinamo. Accidentul grav pe care l-a suferit Mihai Nesu, fundasul stanga al echipei olandeze FC Utrecht, a impresionat intreaga lume a fotbalului. Operat in urma cu o saptamana la o clinica din Utrecht pentru a i se reface vertebra fracturata, fotbalistul roman continua sa nu-si simta mainile si picioarele, iar prognozele privind recuperarea sa nu sunt dintre cele mai optimiste. Din pacate, situatia medicala a lui Nesu n-a cunoscut nici ieri vreo imbunatatire, iar doctorii din Olanda si cei din Romania recunosc faptul ca asta nu reprezinta un motiv de speranta. "Cu cat trece mai mult timp de la operatie si nu apar semne, prognosticul nu este unul bun", a declarat zilele trecute, pentru EVZ, Mihai Berteanu, seful Clinicii de Recuperare a Spitalului Elias.

Cum l-a pacalit Boc pe Basescu sa doneze bani. Ministri, senatori si deputati, primari sau sefi de consilii judetene nu au urmat gestul presedintelui, care si-a donat salariul pe anul trecut in "Fondul Solidaritatea" destinat diminuarii efectelor crizei economice. Suma stransa a fost ridicol de mica - putin peste un milion de euro -, numarul total al persoanelor fizice care au cotizat nu a depasit 160, iar destinatia banilor este necunoscuta. Lista cu "persoanele fizice care au donat pentru diminuarea efectelor crizei economice iunie - februarie 2011" si care ne-a fost pusa la dispozitie de catre Ministerul de Finante cuprinde 158 de nume. Pe lista regasim directori sau membri in Consiliile de Administratie ale unor companii de stat precum Hidroelectrica, Romaero, Romarm, Translectrica - platiti lunar cu mai multe mii de euro - dar nu si oameni politici. Cu doua mici exceptii: fostul ministru al Economiei Adriean Videanu si actualul ministru al Economiei, Ion Ariton. Suma totala stransa in "Fondul Solidaritatea"- in zece luni de la infiintare - a fost 4.900.405 lei, adica putin, peste 1,2 milioane de euro. Sau, o medie lunara de 490 de mii de lei, adica 120 de mii de euro, scrie Romania Libera.

Din 2012, Mamaia devine statiune de secol XXI. Perla litoralului romanesc va avea pasarele pietonale in forma de val, iaht si navod cu pescarusi. Se va amenaja o promenada turistica moderna, cu zone de odihna si piste pentru biciclete. Radu Mazare, primarul Constantei, vrea sa atraga cat mai multi turisti in Mamaia. Pentru asta, autoritatile vor accesa fonduri europene de 18 milioane de euro. In Mamaia, autoritatile locale vor sa construiasca trei pasarele pietonale in forma de iaht, de navod cu pescarusi si de val, a caror lungime variaza intre 16 si 18 metri. "Sunt simboluri ale orasului de la malul marii, de aceea am ales ca aceste pasarele sa arate astfel", a explicat Viorica Ani Merla, directorul executiv al Directiei Programe si Dezvoltare din cadrul Primariei Constanta, scrie Adevarul.

Ce produse ajung pe masa Familiei Regale a Romaniei: de la ouale Galbenel, la mezelurile Get Beget si vinurile Murfatlar. Vezi lista completa a furnizorilor oficiali. Un numar de 30 de firme si persoane sunt furnizori oficiali ai Casei Regale a Romaniei. Titlul de furnizor este conferit persoanelor sau companiilor care au asigurat livrarea de bunuri sau servicii catre Casa Regala, timp de cel putin un an. Distinctia este oferita pe o perioada de trei ani. "Calitatea de furnizor nu implica aspecte juridice, politice sau comerciale si nu este expresia unui parteneriat, ci o diploma care recunoaste ca serviciile sau produsele persoanei sau companiei comerciale au fost solicitate si apreciate de catre Casa Regala", a declarat pentru Gandul Sandra Gatejeanu, director de Protocol pentru Casa Regala.

Mii de masini furate din UE circula pe strazile din Romania. 800 au fost deja recuperate. Cu ajutorul bazei de date Schengen, politistii au reusit sa descopere sute de masini furate care circulau pe drumurile din Romania. Concluzia lor e ca ar fi mii de automobile cu acte false. De la inceputul anului, politistii au descoperit 800 de masini furate care circulau pe strazile din Romania. Baza de date Schengen, pe care oamenii legii o pot accesa in doar cateva secunde, pune pe jar retelele hotilor de masini. Odata cu posibilitatea de a accesa acest sistem, infractori specializati in domeniu precum celebrul Radu Bolgiu, care se poate lauda cu aproape 50 de limuzine furate, ar putea deveni o amintire. "Dusmanul" hotilor de masini nu putea fi folosit pana acum. Asa ca hotii nu se temeau ca autovehiculele pot fi depistate cu atata usurinta in trafic, scrie EVZ.

Unde si cum se ascund averile din Romania. Verificarea impozitelor platite statului de catre persoanele instarite si recalcularea impozitelor pe baza achizitiilor de lux este imposibila in acest moment, spun consultantii fiscali. Statul arunca praf in ochii FMI atunci cand vorbeste de verificarea averilor persoanelor instarite si a impozitelor platite de acestia. In urma presiunilor facute de FMI in a doua parte a anului trecut Guvernul s-a obligat fata de institutia internationala sa dezvolte un mecanism de verificare a averilor mari. Detinatorii acestora, promitea Guvernul, vor fi taxati pentru toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri. "Am constatat ca avem foarte multe firme cu datorii in Romania si patroni foarte bogati care, in decursul ultimilor ani, au omis in mod deliberat sa isi inregistreze veniturile pe societate, lucrand la negru, facand evaziune fiscala, sustragandu-se de la plata impozitelor, iar cu acesti bani si-au construit case, si-au platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, yachturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acestia intentionam sa-i controlam", declara amenintator la finele anului trecut seful Fiscului, Sorin Blejnar, scrie Romania Libera.

Ce clasificari au primit spitalele verificate pana acum de Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii a clasificat o treime din totalul unitatilor sanitare, iar majoritatea au fost incadrate in categoriile patru si cinci, cu sau fara plan de conformare, procesul fiind incheiat in judetele Bistrita-Nasaud, Buzau, Bihor, Dambovita, Ialomita, Harghita , Neamt si Salaj. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a aprobat, luni, primele 117 ordine de clasificare a unitatilor sanitare, in functie de competenta, se arata intr-un comunicat al Minsitrului Sanatatii. Majoritatea unitatilor sanitare clasificate pana in prezent s-au incadrat in categoriile a IV-a, respectiv 65 si a V-a - 28 de unitati, cu sau fara plan de conformare. Procesul de clasificare a unitatilor sanitare a fost finalizat in opt judete, respectiv Bistrita-Nasaud, Buzau, Bihor, Dambovita, Ialomita, Harghita, Neamt si Salaj, a precizat MS, scrie Gandul.

Un "razboi" romano-german, in instanta de 28 de ani. Cel mai vechi litigiu din Europa se judeca in Romania din 1983. De atunci, se incearca recuperarea unei datorii de peste 48 de milioane de dolari de la o firma germana. Justitia din Romania a intrat in istorie. Nu printr-o hotarare cum sunt cele prezentate recent de celebra revista "Time" - care enumera procesul lui Iisus sau pe cele ale Inchizitiei intr-un top al deciziilor judecatoresti celebre -, ci prin durata unui proces caruia magistratii romani nu au reusit sa-i puna capat de peste un sfert de secol. Mai exact, anul acesta se implinesc 28 de ani de cand statul - si, din anul 2007, si un concern rus care a preluat societatea Metalexportimport - se straduiesc sa recupereze contravaloarea a 68.274 de tone de tabla laminata exportata in urma cu trei decenii catre grupul de firme german Otto Wolff, scrie EVZ.

Macelul de la Brasov: "Am tras si eu pentru ca trageau toti". 2.000 de oameni inarmati (militari si civili) au executat foc o noapte intreaga in centrul Brasovului. In zori, pe asfalt erau 39 de morti si un covor de tuburi goale de cartuse. La Brasov, in timpul Revolutiei, s-a inregistrat cel mai mare consum de munitie dupa Bucuresti. Numai in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 s-au tras aproape 300.000 de cartuse. Orasul Brasov este un caz curios al Revolutiei. Este singurul loc in care, desi au existat proteste de strada inca din 21 decembrie 1989, n-au existat victime pana pe 23 decembrie. Totodata, in decurs de trei zile (22-25 decembrie), in Brasov s-a consumat o cantitate imensa de munitie, orasul transilvanean fiind depasit doar de Bucuresti la capitolul gloante trase. Cu 76 de morti in timpul evenimentelor din decembrie 1989, Brasovul ocupa locul 4 in clasamentul funest al numarului de eroi-martiri, scrie Adevarul.

Dezvaluirile despre politica Antenelor: Negrea si Intact, in fata CNA. Consiliul National al Audiovizualului ia, astazi, in discutie scandalul Stelian Negrea - Intact. Jurnalistul Stelian Negrea a fost chemat la audieri de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), dupa ce a denuntat in presa ingerintele editoriale cu care s-a confruntat cat a coordonat Departamentul de Investigatii al Antenei 3, unde a detinut functia de senior- editor. Stelian Negrea a dezvaluit, in exclusivitate pentru EVZ, cum fostul ministru al economiei din partea Partidului Conservator Codrut Seres, "reorientat profesional" ca manager in cadrul Intact, dadea indicatii referitor la politicienii si companiile care trebuiau (sau nu) atacate de ziaristii trustului familiei Voiculescu.

Guvernul federal al SUA are datorii de peste 14.000 miliarde de dolari, dar detine si terenuri de peste zece ori cat suprafata Romaniei. Guvernul federal al SUA are datorii de 14.300 miliarde dolari, insa nu este deloc sarac, detinand active ce includ aproximativ un milion de cladiri, terenuri de peste 2,63 milioane de kilometri patrati, de peste zece ori suprafata Romaniei, sau aur in valoare de 370 miliarde dolari. La acestea se pot adauga reteaua interstatala de autostrazi sau companii de utilitati, scrie Washington Post. Suprafata de 2,63 milioane de kilometri patrati aflata in proprietatea guvernului federal reprezinta aproape o treime din teritoriul total al SUA. Intrucat guvernul federal va atinge, luni, plafonul maxim de indatorare stabilit de Congresul SUA la aproape 14.300 de miliarde de dolari, unii economisti conservatori au pus ochii pe cele 4.170 de tone (147 milioane de uncii) de aur din renumitul seif al statului american de la Fort Knox, scrie Gandul.

Variantele PDL pentru Palatul Victoria. Presedintele Traian Basescu si-a vazut indeplinit obiectivul ca PDL sa fie condus in continuare de un om de-al sau. Al doilea obiectiv major, inlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat in fruntea Executivului, nu este insa la fel de usor de atins. Noua echipa de conducere a PDL s-a reunit ieri seara in prima sedinta de dupa Conventia Nationala din weekend, iar astazi este asteptata sa aiba loc si o sedinta a coalitiei aflate la guvernare. Subiectul pe care toata lumea il asteapta sa fie abordat? Demisia lui Emil Boc din fruntea guvernului, pentru a se putea ocupa exclusiv de partid si de pregatirea acestuia in perspectiva alegerilor din 2012. In plus, inlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat ar reprezenta un alt obiectiv major al presedintelui Traian Basescu. Propunerea a fost lansata prima data la mijlocul lunii februarie, dar seful statului s-a lovit atunci de opozitia parlamentarilor PDL. Ulterior, dezbaterea a fost abandonata si in contextul in care Emil Boc si-a dat seama ca are sanse mai mari sa fie reinvestit in fruntea PDL din postura de premier, scrie Romania Libera.

Antidot UE pentru factura-soc la mobil. Comisia Europeana a facut planul pentru ieftinirea convorbirilor in roaming si a navigarii pe internet cu telefoanele mobile. Costurile convorbirilor internationale in interiorul UE se vor reduce de la tariful actual de 39 de centi pe minut pana la 24 de eurocenti, din vara anului 2014. Propunerea privind ieftinirea convorbirilor a fost deja transmisa colegiului Comisarilor europeni. Obiectivul exprimat de Neelie Kroes, sefa de la telecomunicatii, este ca tarifele de roaming sa ajunga la acelasi nivel cu cele nationale, incepand cu anul 2016. Comisia Europeana vrea sa aduca in limite rezonabile si pretul de utilizare a internetului pe telefonul mobil in timpul calatoriilor in afara tarii de resedinta, scrie Adevarul.