Marea Britanie a incheiat misiunea militara in Irak. Ultimii 170 de soldati britanici au parasit duminica Irakul. Anuntul a fost facut miercuri de catre Liam Fox, secretarul de stat al apararii, care anunta incheierea misiunii soldatilor britanici in Irak. Potrivit lui Fox, relatia tarii sale cu Irakul este de colaborare pe termen lung in probleme de aparare. Trupele britanice au intrat in Irak in 2003, in tot acest timp 179 de soldati englezi si-au pierdut viata. In faza cea mai grea a razboilului, 46.000 de soldati englezi au fost folositi in jurul localitatii Basra. Britanicii au terminat operatiunile de lupta in Irak in anul 2009, dar au mentinut acolo un contingent din Marina Regala care sa instruiasca flota maritime irakiana, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Saleh refuza sa predea conducerea Yemenului, in ciuda presiunilor. Presedintele Ali Abdullah Saleh a refuzat din nou sa renunte la conducerea Yemenului, considerand ca plecarea lui ar provoca tarii un razboi civil. Intr-un discurs televizat, presedintele a mai precizat faptul ca parasind functia ar da prilejul militantilor al Qaeda sa umple golul politic si de securitate si numai opozitia ar fi responsabila atunci pentru varsarile de sange. Daca fi accepat oferta opozitiei, Saleh ar fi fost al treilea presedinte arab dat jos de la putere in urma revoltelor populare ce au loc de la inceputul acestui an. Cinci apropiati ai lui Saleh au semnat intelegerea, dar acesta a refuzat semnarea in ultima clipa, sporindu-si solicitarile. In acelasi timp, soldatii loiali guvernului au tinut captivi timp de patru ore in sediul unei ambasade din Sanaa mai multi ambasadori ai ai Consilliului de Cooperare al Golfului. Acestia au fost eliberati si au parasit ambasada la bordul unui elicopter. Intr-o declaratie emisa duminica la Riyadh, ministrii de externe ai Consiliului de Cooperare al Golfului au anuntat ca s-a decis suspendarea initiativei de mediere in criza din Yemen, dupa refuzul presedintelui Saleh de semnare a planului de mediere, anunta Reuters.

Reconstructia Japoniei dupa cutremur va costa 184 miliarde de dolari. Ministrul de finante japonez Kaoru Yosano a declarat ca autoritatile ar putea cheltui pana la 184 miliarde de dolari pentru reconstructia Japoniei. Guvernul ia in considerare emiterea unor obligatiuni pentru acoperirea efortului de reconstructie. Anterior, guvernul japonez estimase valoarea pagubelor cauzate de cutremur la 310 miliarde de dolari. Aproape 15.000 de oameni au murit la cutremur si 9893 raman inca disparuti, informeaza Ria Novosti.

Partidul Angelei Merkel pierde alegerile din Bremen. Sondajele electorale indica faptul ca partidul Angelei Merkel a obtinut cel mai slab rezultat din ultimii 52 de ani la alegerile de duminica, din statul Bremen. Crestin-democratii au obtinut doar 20% din voturi, cu 26,5% mai putin decat la alegerile din anul 2007. Rezultatele oficiale ale turului de scrutin vor fi facute publice saptamana viitoare. Social-democartii au castigat cu un procent de 38%, iar ecologistii s-au situat pe pozitia a doua cu 22,55%. Cele doua partide intrunesc numarul de voturi necesar pentru a guverna statul asa cum planuisera anterior. La toate alegerile regionale de anul acesta, partidul canecelarului Merkel a fost infrant la diferente mari, astfel incat rezultatul alegerilor de duminica era previzibil. La alegerile din Bremen au votat pentru prima data tinerii incepand cu varsta de 16 ani, datorita unui legi adoptate anul trecut, scrie Reuters.

Palestinienii pregatesc noi proteste. Refugiatii palestinieni pregatesc o noua serie de proteste impotriva Israelului luna viitoare cand acesta aniverseaza 44 de ani de la castigarea Razboiului de 6 zile in urma caruia a ocupat West Bank, Gaza si Ierusalimul de Est. Organizatorii protestelor asteapta o participare de ordinul miilor de oameni, mai ales dupa ce presedintele american a cerut saptamana aceasta revenirea la granitele istorice din 1967, solicitare respinsa vehement de Israel. Palestinieni avertizeaza ca protestele nu vor inceta decat in momentul in care ei se vor putea intoarce acasa in orasele palestiniene ocupate acum de evrei, informeaza The Guardian.

Partidul Popular din Spania a castigat alegerile regionale din Castilla. Principalul partid de opozitie din Spania, Partidul Popular a castigat alegerile regionale din Castilla - La Mancha cu un procent de 48%, potrivit informatilor publicate duminica pe site-ul Ministerului de Interne. Pe locul doi se situeaza socialistii cu un procent de 42%, care pierd o batalie considerata foarte importanta in "razboiului electoral". Partidul Socialist s-a aflat la conducere in La Mancha timp de 28 de ani, anunta Reuters.