Sotia lui Dominique Strauss-Kahn isi suspenda "temporar" blog-ul. Sotia lui Dominique Strauss-Kahn, fosta jurnalista Anne Sinclair, a anuntat luni ca isi va suspenda "temporar" activitatea pe blog-ul personal, "Deux ou trois choses vues d'Amerique" (n.r. "Doua-trei lucruri vazute din America"), potrivit AFP. "Dragi cititori, dragi cititoare, foarte multi dintre dumneavoastra mi-au trimis mesaje. Nu pot raspunde fiecaruia in parte, insa vreau sa stiti ca mesajele dumneavoastra m-au impresionat si m-au ajutat. Veti intelege ca circumstantele actuale imi impun sa intrerup temporar activitatatea pe acest blog. Va spun, pur si simplu: pe curand", a scris Anne Sinclair pe blog, luni, 23 mai. Ultimul articol publicat de Anne Sinclair pe blog dateaza din 12 mai, cu doua zile inainte de arestarea lui Strauss-Kahn, si ii este adresat lui Barack Obama si problemei imigrantilor.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Fumatul a fost interzis in parcurile din New York. Primaria orasului New York a interzis fumatul in mai multe zone aflate in aer liber, inclusiv parcuri, plaje, piscine, centre de recreere si alte spatii aflate sub jurisdictia Departamentului Parcuri si Agrement. Interdictia a intrat in vigoare luni, scrie NY Times. Masura este cel mai recent efort al primarului new-yorkez Micheal R. Bloomberg si al membrilor Consiliului Local de a-i proteja pe nefumatori de fumatul pasiv. In anul 2002, Bloomberg a condus o campanie pentru interzicerea fumatului in baruri si restaurante. Legea a intrat in vigoare in luna martie a anului 2003. In majoritatea restaurantelor new-yorkeze fumatul era insa interzis inca din anul 1995. Un studiu realizat de catre Departamentul de Sanatate al metropolei in anul 2009 a aratat ca 57% dintre locuitorii nefumatori aveau un nivel ridicat de nicotina in sange, din cauza expunerii la fumul de tutun. La nivel national, 45% dintre americani sunt expusi la fumatul pasiv. Citeste integral.

WSJ: Avionul Air France s-a prabusit din cauza unor erori de pilotaj. Avionul Airbus A330-200 al companiei Air France, care efectua un zbor intre Rio de Janeiro si Paris in iunie 2009, s-a prabusit din cauza unor erori de pilotaj, potrivit expertilor care au studiat rezultatele preliminare ale analizei cutiei negre, citati de publicatia The Wall Street Journal. Pilotii Air France au fost "distrasi de functionarea defectuoasa a vitezometrelor si nu au actionat in mod corespunzator in ceea ce priveste celelalte sisteme vitale, neajustand tractiunea motorului aeronavei". Potrivit surselor citate, inregistrarile de zbor arata faptul ca pilotii au fost petrurbati de alarmele primite de la mai multe sisteme automate de control, care s-au activat in momentul in care aeronava a intrat intr-o zona de turbulente pe ruta Rio-Paris. De asemenea, pilotii s-au confruntat cu un jivraj puternic, care nu a fost prevazut pentru altitudinea de 10.868 de metri la care zbura avionul. Stratul de gheata a impiedicat vitezometrele si alti senzori externi sa functioneze normal. Expertii sustin ca echipajul nu a urmat procedurile standard pentru mentinerea stabilitatii aeronavei. Citeste integral.

NBC: ADN-ul lui Dominique Strauss-Kahn a fost gasit pe hainele menajerei. ADN-ul lui Dominique Strauss-Kahn a fost gasit pe hainele menajerei, potrivit posturilor americane de televiziune NBC si ABC, citate de AFP. Potrivit NBC, sperma lui Dominique Strauss-Kahn a fost gasita pe reverul uniformei menajerei a carei identitate este protejata de catre autoritatile americane. Purtatorul de cuvant al instantei, Erin Duggan, a declarat luni dimineata ca nicio informatie nu poate fi facuta publica inainte de proces. Ulterior, dupa ce NBC a anuntat ca ADN-ul lui Strauss-Kahn a fost identificat pe hainele presupusei victime, Duggan a refuzat sa comenteze. De asemenea, purtatorul de cuvant al politiei a refuzat sa confirme informatia.

Yemen: 6 morti si 39 de raniti in Sanaa. Opozitia va intensifica protestele. Opozitia yermenita a decis sa intensifice apelurile cu privire la demisia lui Ali Abdullah Saleh. De asemenea, oficialii de la Washington si Bruxelles cer demisia presedintelui yemenit. Cu toate acestea, ziua de luni a fost marcata de violente pe tot cuprinsul tarii. Sase oameni si-au pierdut viata si alti 39 au fost raniti in Sanaa, informeaza AFP. Ciocniri violente au avut loc, luni, in Sanaa, intre politie si sustinatorii liderului tribal Sheikh Sadek al-Ahmar. Sase protestatari au fost ucisi si alti 39 au fost raniti, potrivit martorilor citati de AFP. Pe frontul diplomatic, Statele Unite ii cer lui Saleh sa gaseasca o solutie pentru "iesirea din impas". "Saleh trebuie sa actioneze si sa rezolve aceasta situatie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner. Oficialii Uniunii Europene au declarat ca Saleh trebuie sa renunte la putere "imediat", avertizand ca, in caz contrar, UE isi "va reconsidera politica fata de Yemen". Citeste integral.

Radiografia protestelor din Spania. Cine sunt "Los Indignados" si ce urmaresc ei. Capacitatea Spaniei de a-si indeplini obiectivele de reducere a deficitului a fost pusa la indoiala, luni, dupa ce socialistii au suferit o infrangere zdrobitoare in alegerile locale. Tinerii spanioli nu renunta la protestele impotriva masurilor de austeritate, a somajului si a stagnarii economiei. Miscarea populara "Toma la Plaza", cea mai ampla miscare stradala din Spania ultimelor trei decenii, a intrat in cea de-a doua saptamana, scrie publicatia El Pais. Alegerile de duminica (22 mai) au fost precedate de o saptamana de proteste. Socialistii au ramas fara primariile importante si au obtinut doar cateva functii in cele 17 regiuni ale tarii. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a recunoscut ca infrangerea a fost mai grava decat anticipase, dar a declarat ca va ramane in fruntea Guvernului pana la sfarsitul mandatului sau, in martie anul viitor. Liderii opozitiei si-au intensificat apelurile pentru alegeri anticipate. Citeste integral.