Franta si Rusia vor semna acordul de constructie a patru nave de razboi. Franta si Rusia vor semna contractul pentru patru portavioane de tip Mistral, inainte de vizita premierului Vladimir Putin in Franta, stabilita pentru data de 21 iunie, a anuntat presedintele Nicolas Sarkozy. Primele doua nave Mistral urmeaza sa fie construite in Franta, iar celelalte la Sankt Petersburg. O nava Mistral are capacitatea de a transporta 16 elicoptere, 70 de vehicule blindate si 450 de persoane, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Operatiunile militare din Libia vor costa SUA aproximativ 750 milioane de dolari. Purtatorul de cuvant al Pentagonului a confirmat ca SUA vor cheltui aproximativ 750 milioane de dolari pentru operatiunile militare din Libia, incepand cu 19 martie si pana la data de 30 septembrie. Aceasta estimare a fost anuntata la inceputul lunii mai de catre Secretarul Apararii Robert Gates, care nu a precizat insa perioada pentru care a fost alocat acest buget. De la inceputul lunii aprilie, Statele Unite ofera Aliantei Nord-Atlantice un sprijin esential prin aeronave si tancuri in conflictul din Libia. Spre deosebire de conflictele din Irak si Afganistan, interventia din Libia nu va beneficia de o suplimentare a bugetului, finantarea venind din bugetul Apararii, anunta AFP.

China recunoaste ca a primit vizita liderului nord-coreean Kim Jong Il. Premierul chinez Wen Jiabao s-a intalnit la Beijing cu Kim Jong Il, liderul Coreei de Nord, a anuntat joi agentia de stiri Xinhua. Ambele tari au refuzat sa confirme in mod oficial vizita, chiar dupa aparitia fotografiilor care l-au surprins pe Kim in China. Presedintele Coreei de Nord se afla pentru a treia oara in China de la inceputul lunii mai. Cele doua tari negociaza construirea unui nou pod transfrontalier peste raul Yalu. Wen Jiabao a declarat ca cele doua tari doresc sa-si consolideze si dezvolte relatiile de cooperare in domeniul comertului, care sa ajute la imbunatatirea vietii celor doua popoare, informeaza CNN.

Politicianul irakian Ali al-Lami, ucis in estul Bagdadului. Atacatori neidentificati l-au ucis joi pe Ali al-Lami, politician irakian ce coducea Comitetul de Justitie si Responsabilitate, insarcinat cu depistarea fostilor adepti ai lui Saddam Hussein si infiintat dupa invazia condusa de Statele Unite in anul 2003, a anuntat Al-Jazeera. Lami a fost impuscat in timp ce se afla in masina impreuna cu fratele sau si se indrepta spre resedinta sa din estul Bagdadului. Al-Jazeera nu a oferit detalii suplimentare cu privire la incident, scrie Reuters.

Studiu: Luna contine mai multa apa decat Pamantul. Interiorul Lunii contine o mare cantitate de apa, proportionala cu cea din interiorul Pamantului, arata un studiu publicat joi, punand sub semnul intrebarii teoria prin care s-a format satelitul Terrei. Aceasta descoperire arata ca Luna contine o cantitate de apa de o suta de ori mai mare decat se credea initial. Autorii studiului au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au descoperit molecule de apa si alte elemente in probele de magma aduse de astronautii navetei Apollo 17. Acest studiu demonstreaza ca nivelul de apa din magma lunara este similar cu cel descoperit in partea superioara a scoartei terestre. Aceasta concluzie intareste teoria conform careia Pamantul si Luna au intr-adevar o origine comuna, pana acum considerandu-se ca un asteroid urias care a lovit Terra a eliberat suficient material in orbita din care s-ar fi format Luna, anunta AFP.

Budapesta l-a numit pe Elvis Presley cetatean de onoare al orasului. Consiliul orasului Budapesta l-a numit pe Elvis Presley cetatean de onoare al capitalei Ungariei, ca semn de reconstinta pentru sprijinul sau in revolutia anti-sovietica din anul 1956. Anuntul vine la o luna dupa ce autoritatile au numit un parc in memoria sa. In timpul ultimei sale aparitii la "Ed Sullivan Show", Elvis a interpretat un cantec religios care reflecta preocuparea pentru soarta maghiarilor si a cerut oamenilor sa faca donatii pentru sprijinirea revolutiei din Ungaria, informeaza Foxnews.