EXCLUSIV INTERVIU Viorel Isticioaia-Budura, romanul care dirijeaza relatiile Uniunii Europene cu China

48 de ore pe HotNewsFoto: Captura 220.ro

​Importanta unei functii in institutiile europene de la Bruxelles se masoara prin etajul la care iti este pozitionat biroul. Iar biroul diplomatului roman Viorel Isticioaia-Budura se afla la unul dintre ultimele etaje ale cladirii Charlemagne, sediul provizoriu al noului minister de externe al UE. Cum a ajuns fostul stagiar din Directia Tari Socialiste a Ministerului comunist de Externe sa dirijeze astazi relatiile dintre Uniunea Europeana si partenerul ei comercial cel mai important, China, este un efect al imprevizibilei istorii europene. Dar cum a devenit tanarul student roman din Beijing-ul lui Mao unul dintre cei mai apreciati sinologi romani este rodul muncii unui intelectual de calibru. Intr-un prim interviu acordat in noua sa calitate, Viorel Isticioaia-Budura vorbeste despre remodelarea relatiilor dintre UE si China, tara a carei ascensiune schimba din mers istoria lumii.

Nouriel Roubini: Grecia e insolvabila. Niciun Deus ex machina nu va veni sa salveze FMI sau Ue in caz de faliment, nu mai aruncati banii pe fereastra

In ciuda planurilor de salvare din partea Uniunii Europene si FMI, ratele dobanzilor pentru imprumuturile tarilor cele mai afectate de criza datoriilor (Portugalia, Irlanda si Grecia) au crescut in ultimele saptamani. Si ratele dobanzilor Spaniei sunt de asemenea in crestere. Grecia este, de fapt, insolvabila, scriu Nouriel Roubini si Stephen Mihm in cotidianul francez Les Echos.

VIDEO "Regii asfaltului" se angajeaza sa finalizeze tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti pana pe 15 decembrie 2011 fara sa mai ceara bani in plus

Asocierea Spedition UMB- Pa&Co International- Euroconstruct Trading 98- Tehnostrade s-a angajat sa finalizeze toate lucrările la tronsonul de autostrada Moara Vlăsiei-Ploieşti până pe 15 decembrie 2011, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Mai mult, constructorii au renuntat sa mai solicite costuri suplimentare care ar fi mărit cu 47% valoarea contractului. In plus, au renunţat şi la dreptul de a solicita, la orice extensie de termen, costuri suplimentare, penalizări, daune, precum şi la orice altă pretenţie financiară. Toate acestea au fost trecute intr-un act aditional semnat cu CNADNR. Constructorii au renuntat la toate pretentiile dupa ce compania nationala a trimis o notificare de reziliere a contractului.

Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Pentru sau contra euro?

Adoptarea euro are o serie de avantaje care pot fi grupate în avantaje directe si avantaje indirecte. Reducerea costurilor de tranzactionare pentru tranzactiile în euro vor fi evidente la nivelul populatiei si companiilor. De asemenea, la nivelul companiilor se vor reduce costurile administrative de gestionare a tranzactiilor valutare. Eliminarea riscului de curs de schimb fată de euro si reducerea substantială a riscului valutar fată de alte valute este poate avantajul cel mai important, cu efecte benefice asupra comertului exterior.

Disputa pe teme religioase in jurul unei intrebari de la Recensamantul 2011. O asociatie sustine ca intrebarea "induce ideea ca cineva ar trebui sa aiba o optiune religioasa" si neglijeaza publicul ateu

"Recensamantul populatiei va furniza date despre societatea romaneasca pe care, 10 ani de aici inainte, se vor cladi toate politicile publice din Romania". Declaratia a fost facuta de sociologul Alfred Bulai, care a precizat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca publicul trebuie sa stie ca este in interesul sau sa raspunda corect la toate intrebarile. Pe de alta parte, vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste (ASUR), Toma Patrascu, sustine ca datele stranse din celelalte recensaminte privind structura religioasa a populatiei nu sunt corecte.

VIDEO Borbely: Am propus reducerea taxei de prima inmatriculare cu 20-30%

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a propus o reducere cuprinsa intre 20-30% a taxei de prima inmatriculare, insa o decizie in acest sens va fi luata in sedinta Guvernului de saptamana viitoare. De asemenea, ar putea fi decisa si extinderea acestei taxe la masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare a acestora. Borbely a precizat ca aceasta reducere se va aplica pentru toate masinile la prima inmatriculare. "Nu putem face diferentiere (...) si de aceea reducem la toate taxele de prima inmatriculare", a precizat Borbely.

ATE Bank ar putea fi prima banca elena care iese de pe piata locala, dupa ce rezultatele au fost sub asteptari. Florin Georgescu, BNR: Ne uitam maine pe hartii si vedem

ATE Bank ar putea iesi de pe piata locala dupa ce Comisia Europeana a fost informata de planul de restructurare al institutiei. Potrivit raportarilor bancii, pe langa divizia din Romania, ATE ar putea renunta si la subsidiara din Serbia.

Deriva bancilor grecesti, supararea ECB si o problema pentru Banca Nationala

Celebra fraza a lui Virgil in Eneida („timeo Danaos et dona ferentes”) facea aluzie la calul troian, darul otravit al grecilor pentru locuitorii Troiei. Dupa mai bine de trei milenii Grecia este din nou pe punctul de a face un dar otravit Europei – continent numit astfel dupa o victima a libidoului lui Zeus, entitatea suprema din panteonul grecilor antici! Incheind paranteza istorica, ultima saptamana a adus o serie de stiri negative despre Grecia care a precipitat criza datoriilor suverane si condus la cresterea primelor de risc a tuturor tarilor mediteraneene

Marea problema a culturii romane: bagajul ei ortodoxist, bizantin, fanariot

Mentalitatile romanesti sunt anti-liberale, anti-moderniste, anti-occidentale si de aceea romanii nu vor ajunge niciodata la ceea ce Max Weber numea "elita protestanta si spiritul capitalismului". Asa scria Ioan Petru Culianu (istoric al religiilor), in "Mircea Eliade necunoscutul". Textul a fost invocat de Andrei Oisteanu si de Horia-Roman Patapievici saptamana aceasta, in cadrul dezbaterii "Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu. Dupa 20 de ani", eveniment sustinut la Institutul Cultural Roman.