Pandaliile lui Florentin Pandele, marinarul de Voluntari. De cum intri la el in oras te agreseaza, parca, steagurile tricolore agatate pe stalpi. E ca de 1 Decembrie, numai ca sunt tot timpul. Cultul propriei personalitati e prezent la orice lucrare publica mai noua: "Obiectiv realizat de primarul ...". A castigat alegerile, in ultimele doua mandate, ca Iliescu in '90. Cu peste 90% din voturile exprimate. Nu e vorba de Constanta lui Mazare, de Piatra Neamt a lui Pinalti, de Sibiul lui Iohannis sau de sectorul 5 al lui Vanghelie. E aproape de Capitala. El ar fi vrut sa fie chiar Bucuresti. E orasul in care tartor sef e un marinar. Un capitan de cursa lunga. Da' unul "pocait", megaloman si dictatorial. Pentru ca, de cand s-a lasat de navigat, ii lipsesc catargele, tocmai isi ridica, spre slava propriei posteritati, o ditamai catedrala a carei cruce din varful turlei e batuta de vant tocmai la 57 de metri deasupra pamantului, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

In barlogul macelarului Ratko Mladici. Retinerea lui Ratko Mladici, care ar fi trebuit sa-i bucure pe sarbi fiindca ii aduce mai aproape de Uniunea Europeana, a reusit sa nasca teama si suparare in randurile lor. Vestea ca cel cunoscut drept "macelarul din Balcani" a fost retinut de autoritati a pus pe jar o tara intreaga, de la cei tineri, pana la cei batrani. Micuta localitate Lazarevo, aflata la 100 de kilometri de Timisoara, care numara in jur de 3.000 de locuitori, a fost locul uneia dintre cele mai importante desfasurari de forte ale elitei politiei sarbesti. Pana joi, locuitorii isi vedeau de treburile agricole. Dupa anuntul presedintelui sarb ca Ratko Mladici a fost retinut, localnicii sunt agresivi, ii privesc cu ochi rai pe straini si cred ca au asistat la cel mai rau lucru care se putea intampla in tara lor, anunta Adevarul.

Harta poluarii in Romania. Vezi aici ce respiri. Ministrul Mediului: "Sunt foarte putine sosele de centura si toate masinile trec prin oras". Cateva zeci de harti online realizate de Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu prezinta in detaliu cat de poluate sunt diferite zone din orasele si satele europene si redefinesc astfel conceptul de "cartier bun", care face legea pe piata imobiliara. Potrivit hartilor, bucurestenii sunt cei care sunt cei care respira cel mai poluat aer din Romania. Cele cateva zeci de harti online realizate de Comisia Europeana si de Agentia Europeana de Mediu iti arata in detaliu sursele poluarii din fiecare loc din Europa (poluare industriala, rezultata din traficul auto, din agricultura, navigatie sau aviatie), dar si substantele toxice care le pun oamenilor in pericol sanatatea - oxizi de azot (NOX), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), amoniac (NH3) si particule de praf mai mici de 10 microni (PM10 - care ucid anual 200.000 de europeni, informeaza Gandul.

Wikileaks: De ce spune ambasada SUA ca Basescu ia decizii singur. Intr-o telegrama a ambasadei SUA la Bucuresti din 2005, diplomatii americani descriu situatia politica de dupa anuntul premierului Tariceanu ca va demisiona. Despre cum vedea Traian Basescu posibilele solutii, despre parerea consilierilor sai pe aceeasi tema, dar si despre modul in care percepea seful statului roman relatia de securitate cu Statele Unite, cititi in continuare, in traducerea integrala a telegramei. Integral in Romania Libera.

Laurentiu Mironescu: "O sa intru in intimitatea ministrului". Reteaua din Portul Constanta Sud Agigea era organizata pe paliere, asemenea unor servicii de informatii. Potrivit Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a dispus retinerea contrabandistilor, acestea erau: de protectie externa - de care se ocupau secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Laurentiu Mironescu si senatorul Mircea Banias - de comanda, unde se regaseau sefii din Vama si de executie, adica vamesii si comisionarii. Mironescu si Banias promiteau celorlalti membri ai retelei interventii pe langa alti demnitari, precum seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar sau Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Acestia erau des mentionati in convorbirile telefonice dintre membrii retelei, interceptate de procurorii DNA, anunta EVZ.

Ungurii vor sa dea jos placuta de pe statuia lui Matia Corvin din Cluj-Napoca. '1932 - Pe soclul statuii a fost inscriptionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita". 2010 - La restaurarea grupului statuar s-a pastrat inscriptia amplasata de J. Fadrusz, pe lucrarea care a castigat concursul din 1894, si anume Mathias Rex". Aceste cuvinte, inscriptionate pe o placuta care a aparut, luni dimineata, la baza grupului statuar Matia Corvin au starnit revolta Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), si nu numai a lor. In timp ce reprezentanti ai Ambasadei Ungariei si ai Ministerului de Externe al Romaniei dezbat pe larg aceasta problema, iar consulul Ungariei la Cluj-Napoca cere autoritatilor locale indepartarea de urgenta a placutei, CNMT merge mai departe, aducand aceasta problema in atentia procurorilor clujeni, informeaza Adevarul.

Kelemen: Sunt convins ca se va reintra in legalitate in privinta amplasarii placutei cu Iorga. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a declarat convins ca se va reintra in legalitate in ceea ce priveste amplasarea placutei cu un citat al lui Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin, afirmand ca in acest caz este vorba despre incalcarea legii, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Sunt convins ca vom reintra in legalitate, aici fiind vorba despre incalcarea legii. Este vorba despre incalcarea unui aviz. Discutam despre un proiect avizat, despre un proiect finantat si realizat si despre o placuta care nu se regaseste in niciun aviz. Pozitia noastra este foarte clara. Sunt convins ca prin dialog vom gasi o solutie care sa fie si legala si acceptabila pentru toata lumea. Solutia este sa punem in aplicare tot ce este in avizul pentru restaurarea statuii lui Matei Corvin. Exista o solutie aprobata si avizata care trebuie respectata si pusa in aplicare", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Kelemen Hunor, scrie Gandul.

Cand a mai venit sfarsitul lumii. Inca din secolul XII, oamenii au inceput sa prezica sfarsitul lumii, potrivit publicatiei Vanity Fair, care face o trecere in revista a celor mai rasunatoare predictii din istorii. Cea mai noua Apocalipsa a fost anuntata in urma cu doua zile, pe 21 mai. Totusi, intrebat ce va face pe 22, daca nu vine sfarsitul lumii, predicatorul american Harold Camping a declarat pentru publicatia New York Magazine: "Vine. Sigur se va intampla." In 6 septembrie 1994, predicatorul a anuntat pentru prima data sfarsiul lumii, tot la radioul pe care il conduce. Intrebat ulterior cum comenteaza ca nu a fost Apocalipsa, el s-a scuzat si a spus ca a gresit calculele, din cauza unor versete din cartea lui Matei, anunta Romania Libera.

Achizitii la pret dublu, la Spitalul Judetean din Sibiu. Lipsa unei finantari corespunzatoare si plata furnizorilor la termene decente, obliga cel mai mare spital din judetul Sibiu sa faca achizitii la preturi duble fata de cele de pe piata. Situatia a fost ilustrata de medicul Adrian Santa, directorul Spitalului Judetean Sibiu, care a dat drept exemplu modul de achizitionare a banalelor baterii de tip AA, necesare instrumentelor medicale. "Am descoperit ca bateriile de tip AA sunt cumparate de noi la pret dublu fata de cel din magazin. Am primit si explicatia, este perfect legal", spune Adrian Santa. Explicatia "legalitatii" unei astfel de situatii este legata de subfinantarea institutiei medicale, ale carei datorii cresc in fiecare luna, informeaza EVZ.