Interviu cu Ion Ariton, ministrul Economiei: "Continuam crearea celor doi giganti energetici". Ministrul Economiei, Ion Ariton, declara intr-un interviu ca institutia pe care o conduce nu a renuntat la intentia de a infiinta Electra si Hidroenergetica, cele doua companii energetice-gigant. Listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu se afla in planul ministerului, sustine Ariton, desi FMI a anuntat ca Guvernul va vinde pe piata de capital cel putin 10% din aceste companii. Interviu integral in Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce crede Ministerul Agriculturii ca in Romania nu exista castraveti cu "bacteria ucigasa". Harta tarilor afectate. "Romania nu importa castraveti nici din Spania nici din alta parte. Puteti consuma fara probleme castraveti, va garantez eu", a declarat pentru gandul Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El spune ca, dimpotriva, Romania este exportatoare de castraveti, ceea ce inseamna ca riscul de a avea pe piata castraveti contaminati cu bacteria E. coli. "Cu castravetii chiar ca nu avem nici o problema. Romania exporta castraveti, noi ii spunem castravetele lung, din sere. Va pot duce la sere sa vedeti ce productie avem. Romania exporta zilnic 160-180 de tone de castraveti lungi si 400-500 de tone de castraveti cornison. Nu am importat nici asta iarna castraveti", a dat asigurari secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, scrie Gandul.

Seful de post "Schengen". Eliminarea controalelor la frontiera o data ce Romania va fi acceptata in spatiul Schengen pune pe umerii politistilor romani o responsabilitate mare. Ei au insa acces, din toamna anului trecut, la baza de date comuna a statelor Schengen, instrument pe care invata acum sa-l foloseasca. Se lovesc uneori de lipsa de semnal si de o logistica deficitara. Pe masa din biroul agentului de politie Gabriel Dobre, din comuna Sinesti, judetul Ialomita, troneaza un calculator. Alaturi, pe fata de masa inflorata, politistul isi tine aproape noul "terminal mobil". Arata ca o statie obisnuita, dar face mult mai multe, ne asigura agentul. Nu departe de soba de teracota, pe usa unui fiset greoi, sta lipita o lista cu numere de telefon. Primul e de la Biroul SIRENE, care gestioneaza baza de date de la centru, din Bucuresti, urmeaza altele de la vami, de la Oficiul Roman pentru Imigrari si de la directii de crima organizata. Reportaj integral in Romania Libera.

Stefan Kostyal: Iliescu astepta revolta populara. Atunci ii mergea "papagalul". Stefan Kostyal, generalul filosovietic, dovedit inainte de Revolutie ca fiind spion al URSS, mai da jos o caramida din zidul ridicat de Ion Iliescu in jurul teoriei "emanatiei". Generalul Stefan Kostyal vorbeste despre grupul complotist care planuia anihilarea lui Ceausescu, despre convingerea sa ca Virgil Magureanu, cel care in 1990 avea sa devina seful Serviciului Roman de Informatii, era "cartita" Securitatii infiltrata in grupul lor, despre ezitarile lui Ion Iliescu si despre relatiile pe care le-a pastrat in Moscova zilelor noastre. Integral in Adevarul.

Ce facultate sa alegi ca sa nu ajungi somer dupa absolvire. Ingineria, IT-ul, vanzarile, resursele umane si consultanta sunt cateva dintre domeniile in care, conform specialistilor, vor exista oferte generoase de angajare in anii urmatori. Cu o piata a muncii inca amortita, in care singurii care isi gasesc usor un serviciu sunt specialistii IT, este greu de spus ce sanse de angajare vor avea tinerii care incep acum facultatea. Cativa experti in resurse umane au incercat sa estimeze pentru Evenimentul Zilei ce fel de specialisti vor cauta angajatorii peste trei ani.

Romanii si castelele lor. Sute de palate, castele, domenii ce au apartinut nobililor au ramas marturie a unor vremuri de mult apuse. Multe dintre ele sunt insa doar o umbra trista a ceea ce au fost odinioara .Ideea de a locui intr-un castel sau de a-l transforma intr-un punct de atractie turistica nu exista in mintea romanilor. Autoritatile invoca "greaua mostenire". Transformate de comunisti in scoli, ospicii, sedii de Sfat popular sau pur si simplu lasate in ruina, zeci de domenii, martore ale aristocratiei romanesti, au fost uitate. Integral in Adevarul.

Autostrada Soarelui: Praf, pulbere si putin asfalt. Lucrarile la Autostrada Medgidia-Constanta sunt in plina desfasurare, iar reprezentantii Ministerului Transporturilor spera sa se poata circula pe acest tronson de la sfarsitul lunii iulie. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a efectuat saptamana trecuta o vizita pe santierul autostrazii. Minis-trul a sosit cu un sfert de ora dupa ora programata, aterizand cu elicopterul pe singura portiune asfaltata din autostrada Murfatlar-Constanta, dupa care s-a deplasat la primul punct de pe traseu, anume podul care traverseaza Canalul Dunare Marea-Neagra, scrie Romania Libera.

Senatorul Mircea Banias ataca un ministru din Guvernul Boc. Personajul cheie din dosarul "Spaga in Portul Constanta" da detalii, in exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, despre personajele care apar in stenogramele interceptarilor telefonice efectuate de DNA. Senatorul Mircea Banias lanseaza, in premiera, acuzatii si la adresa unui ministru din Guvernul Boc. Detalii, in editia tiparita.

Atentat la cultura si istoria Romaniei - Muzeul National de Istorie, in pericol de prabusire la cel mai mic cutremur. Muzeul National de Istorie, poate una dintre cele mai importante cladiri de patrimoniu ale Romaniei, a fost lasat in voia sortii de ani buni de catre autoritati. adevarul.ro va prezinta, in exclusivitate, imagini inedite din interiorul Muzeului National de Istorie a Romaniei. O cladire cu o istorie de mai bine de un secol si care adaposteste "probabil cele mai importante marturii istorice ale Romaniei, lucrari unice", dupa cum insusi afirma directorul institutiei, dr. Ernest Oberlander Tarnoveanu, intr-un interviu acordat adevarul.ro, se afla sub risc seismic extrem de ridicat.

Pe urmele "Macelarului din Balcani". O echipa a "Evenimentul Zilei" a mers in locurile fierbinti ale razboiului care zguduia aceasta parte a Europei acum aproape doua decenii si a vazut cum au primit oamenii capturarea lui Ratko Mladici, cel supranumit si "Macelarul din Balcani". Detalii, in editia tiparita.

Romania risca sanctiuni UE si noi procese daca nu modifica taxa auto si nu restituie banii - document. Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene, in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite. Avertismentul a fost transmis Executivului de catre expertii juridici din Ministerul Justitiei, care au analizat problema taxei auto la solicitarea premierului Emil Boc, releva un document intern al Guvernului obtinut de Mediafax si preluat de Gandul.

Metrorex cumpara energie fara licitatie. Furnizorul de energie Petprod va asigura pana in august electricitatea necesara metroului bucurestean, in baza unui contract de 11,6 milioane de lei (fara TVA) incheiat prin negociere directa, fara publicarea unui anunt, au declarat, pentru "Adevarul", reprezentantii Metrorex. Contractul se va derula in perioada 1 iunie - 31 august 2011 si vizeaza livrarea a 44.500 MWh, ceea ce inseamna 260 de lei pe MWh (fara TVA). Petprod, care are o cota de 2% pe piata concurentiala a furnizarii de energie, livreaza electricitate catre Metrorex din iunie 2010. Compania de transport planificase achizitia de energie timp de un an, incepand cu 1 iunie, pentru care ar fi platit 46 de milioane de lei (fara TVA), insa licitatia care ar fi trebuit sa aiba loc la 11 mai a fost anulata din lipsa ofertelor.

Ministrul Apararii: Bulgaria are nevoie de scutul antiracheta si este dispusa sa gazduiasca elemente. Bulgaria este aproape de tari care ar putea reprezenta o amenintare balistica pentru state NATO, a declarat duminica ministrul bulgar al Apararii, Aniu Anghelov, subliniind nevoia unui scut antiracheta si disponibilitatea tarii sale de a gazdui elemente ale acestuia, relateaza site-ul Novinite.com. Prezent la Varna, unde se desfasoara Adunarea Parlamentara a NATO, ministrul a mai mentionat potentialul de dezvoltare si parteneriat intre Rusia si Alianta Nord-Atlantica, inclusiv in ceea ce priveste scutul antiracheta. In discursul sau, Anghelov a subliniat nevoia de a dezvolta un mecanism specific de activare a Articolului 5 din Tratatul NATO, care prevede ca un atac impotriva unui stat membru trebuie considerat un atac impotriva tuturor membrilor Aliantei, scrie Gandul.