Harta alimentelor. Unde se gaseste cea mai ieftina mancare si cum au evoluat preturile in ultimele doua luni. Preturile alimentelor ar putea sa fie mentinute relativ constante in urmatoarea perioada, potrivit producatorilor contactati de gandul. Acestia spun ca "nu au semnale" care ar putea conduce la scumpiri. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Agriculturii au avertizat recent ca, pentru unele produse agroalimentare, ritmul de crestere a preturilor cu amanuntul este "nejustificat", fara sa specifice insa despre ce produse este vorba. "Analizand ultimele evolutii ale preturilor, se poate aprecia ca, cel putin pentru unele produse agroalimentare, ritmul de crestere a preturilor cu amanuntul este nejustificat si este rezultatul actiunii unor factori speculativi in piata si nu a unei diminuari a ofertei fata de nivelul cererii", arata oficialii Ministerului Agriculturii, citati de Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Interviu cu Elena Udrea: "Monica Macovei, o candidata de succes pentru Primaria Capitalei". Elena Udrea crede ca PDL are forta sa treaca un nou premier prin Parlament si ca, in eventualitatea in care va fi un tehnocrat, acesta trebuie sa fie un economist. Majoritatea din Senat nu este pierduta, asigura ministrul Udrea, care sugereaza ca un candidat ideal pentru Primaria Bucurestiului ar putea fi Monica Macovei. Integral in Romania Libera.

Bacteria ucigasa a intrat si in Romania. In pietele romanesti, s-au strecurat si rosii spaniole. Pana acum o luna, s-au vandut si castraveti din aceeasi tara.Pana cand nu se identifica sursa concreta a bacteriei E.Coli care a speriat Europa, castravetii, rosiile si salata sunt taiate de pe lista de cumparaturi a germanilor, cehilor, austriecilor si ungurilor. Pana acum, 14 germani au murit din cauza infectiei, iar autoritatile investigheaza traseul bacteriei ucigase. In Romania, pe tarabele din marile piete abia daca vezi cateva gramajoare de castraveti. Toti romanesti si inofensivi, spun la unison autoritatile, dar si comerciantii. O posibila amenintare ar fi rosiile spaniole, scrie EVZ.

Lista noilor criterii medicale pentru care spitalele vor accepta internarea pacientilor de la 1 iunie. Exemplu: daca nu ai hemoragie continua, nu se aproba internarea. Pierderea subita a cunostintei, a vederii sau auzului, puls si tensiune anormale, febra persistenta cateva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continua si deshidratare severa sunt printre criteriile care permit internarile din 1 iunie, potrivit unui proiect al CNAS. Internarile in spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011-2012, se arata in proiectul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), postat pe site-ul institutiei. Unul dintre aceste criterii este pierderea subita a cunostintei, care include coma sau incapacitate de raspuns la stimuli, schimbare acuta in starea de constienta a pacientului si pierderea cunostintei ca urmare a traumelor, mai putin dezorientare sau confuzie, scrie Gandul.

"As fuma si acum o tigara." Drama bolnavilor cu picioarele amputate. Un barbat de 40 de ani a ramas fara degetele de la un picior dupa ce a fost diagnosticat cu o boala care-i afecteaza pe fumatorii tineri si care consta in infundarea vaselor de sange. Gabriel e internat de o luna la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti si a fost operat in urma cu o saptamana. Socul pe care l-a avut cand a aflat ca va ramane fara degetele de la piciorul drept l-a aruncat in depresie. "Nu-mi venea sa cred. Am sperat ca poate in urma tratamentului, boala se va retrage si voi ramane cu degetele intregi. Apoi mi-am zis ca sunt tanar, am familie si un copil de crescut si ca trebuie sa am putere sa merg inainte. Mai am si speranta ca piciorul mi se va vindeca", spune cu lacrimi in ochi barbatul de 40 de ani. Reportaj integral in Romania Libera.

Nationalistii sarbi din Sarajevo plang dupa Ratko Mladici: "Cateodata Serbia e mama buna, altadata, mama rea". Nationalistii sarbi din "Sarajevo Est", cartierul din capitala Bosniei unde acestia sunt majoritari, plang dupa Ratko Mladici si se plang ca Boris Tadici i-a tradat.De cum intri spre Lukovica, cartier al Sarajevo ce apartine de "Sarajevo Est", unde etnicii sarbi sunt majoritari, incepi sa ai dubii daca mai esti in Bosnia. Nu e greu sa-ti dai seama: te intimpina de la bun inceput un semn galben, scorojit de timp, cu numele teritoriului controlat de sarbi: Republica Srpska. Apoi, nu mai dai de moschei, ci de blocuri noi, toate cu balcoane pline de flori, lemne pentru foc si rufe. La geam stau sarboaice in varsta, privind la strada pe care mare lucru nu se petrece. Apoi te izbesc graffiti cu insemne nationaliste si ale unor echipe de fotbal. Pe alocuri, cate un poster pixelat, scos in graba la imprimanta, cu chipul lui Ratko Mladici, pe cand era general. Integral in EVZ.

Cum ne ia statul jumatate din venituri prin taxe. Contributiile sociale pentru sanatate, somaj, pensii si diverse fonduri publice, urmate de impozitele pe venituri insumeaza aproape 48% din veniturile salariatilor. Dintr-un salariu de 2.000 de lei, angajatul ramane doar cu 1.040 de lei, iar angajatorul este nevoit sa plateasca dublu pentru a asigura venitul net convenit cu salariatul. Faptul ca munca e fiscalizata excesiv in Romania este cunoscut indeobste, mai ales la nivelul angajatorilor si salariatilor, iar efectele acestei presiuni se vad la tot pasul. Mai multe exemple elocvente in acest sens au fost prezentate ieri, in cadrul unei dezbateri prilejuite de "Ziua libertatii fiscale", de catre economistii care califica aceasta fiscalizare excesiva drept "sclavie la stat". De cealalta parte, modul "arbitrar" in care statul cheltuieste banii colectati de la contribuabili impune, in opinia economistilor, o noua structurare a politicilor fiscale, scrie Adevarul.

Lupta pentru "zidul" de la Universitate. Cat de mult tine Romania la istoria sa? Asociatiile "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" si "Salvati Bucurestiul" au remis presei, in urma cu cateva zile, un comunicat prin care anuntau ca vor face plangere penala impotriva celor care au semnat autorizatia de demolare a fundatiilor Academiei Domnesti Sfantul Sava din Piata Universitatii, fara declasarea lor prealabila din lista monumentelor istorice. In opinia reprezentantilor celor doua asociatii, "se fac raspunzatori de aceasta ilegalitate" Primarul General Sorin Oprescu si arhitectul-sef Gheorghe Patrascu, precum si reprezentanti ai Ministerului Culturii, Directiei pentru Cultura Bucuresti si Comisiei Nationale de Arheologie. In Centrul Istoric al Bucurestilor, bataia pietrarilor suna ca o toaca in asfintit. Poate doar mai rar si mai ferm. Scrasnetul pietrei se zbate intre peretii coscoviti, reverberand in cariile tencuielilor, scapand apoi in sus, ca un falfait prin mirosul greu, igrasios, peste acoperisuri. Toc, toc, bat pietrarii cuburi de granit pe Gabroveni, ca pe niste cuie intr-un capac de mormant trantit peste istorii. Reportaj integral in Gandul.

18.000 de politisti concediati sau reducerea lefurilor cu 30%. Daca pana la sfarsitul anului nu vor fi concediati 18.000 de politisti, angajatii Ministerului Administratiei si Internelor vor primi in ultima luna a acestui an lefuri reduse cu 30%, a declarat luni, la Guvern, ministrul de Interne Traian Igas. "Trebuie sa retineti urmatorul lucru: daca nu facem aceste disponibilizari, salariatii MAI vor primi in decembrie cu 30% mai putin la salariu", a spus ministrul Traian Igas, raspunzand la o intrebare despre programul de disponibilizare a politistilor. Concedierea celor 18.000 de angajati din cadrul Ministerului de Interne ar trebui sa aiba loc in doua etape, pana in decembrie 2011. Scopul acestor disponibilizari il constituie incadrarea tuturor cheltuielilor MAI in bugetul care i-a fost pus la dispozitie anul acesta de catre Guvern: 1,7 miliarde euro, adica 1,38% din PIB, scrie Romania Libera.

Drumul containerelor prin vamile romanesti. Sursele EVZ precizeaza ca majoritatea containerelor de marfa intrate prin Portul Constanta sunt, de fapt, verificate in vami interne, cu precadere in Ilfov.Doar o parte dintre sutele de containere care ajung zilnic in Romania de pe mare sunt vamuite in Portul Constanta. Majoritatea sunt verificate la vamile interne din orasele in care firmele importatoare au sediile. Din acest motiv, cele 30 de persoane cercetate in scandalul spagilor din Portul Constanta reprezinta, in opinia unor oficiali din Ministerul Finantelor, doar unul dintre bratele "caracatitei" care a produs uriasul prejudiciu de circa 50 de miliarde de euro bugetului de stat si al Uniunii Europene.

Reportaj Der Spiegel: Protestul care a zguduit Romania. In decembrie anul trecut, un barbat roman a tinut prima pagina a ziarelor de peste tot, dupa ce a sarit de la balconul de sapte metri inaltime al Parlamentului de la Bucuresti. Protestul lui Adrian Sobaru impotriva masurilor de austeritate a facut din el un erou pentru unii si a starnit o dezbatere asupra viitorului cetatenilor Romaniei. Dar ce inseamna cu adevarat gestul sau?, se intreaba cotidianul german Der Spiegel care face o radiografie a situatiei economice grele din Romania. Integral pe EurActiv.ro.

Impostura totala la Politia Animalelor. Un ONG, autodeclarat institutie de protectie a animalelor, foloseste toate insemnele Politiei Romane. Autoturismele de serviciu ale ONG-ului Politia Animalelor au embleme inscriptionate cu insemnul "Politia" incadrat de culorile drapelului national. De asemenea, ele folosesc si girofar. Politia Animalelor foloseste geci reflectorizante, similare cu cele ale Politiei Romane, si are functii specifice doar Politiei Romane. In plus, numarul de inmatriculare al masinilor folosite contine prescurtatea specifica Ministerului Administratiei si Internelor - MAI. Ordonanta de Urgenta cu privire la infiintarea fundatiilor si asociatiilor interzice folosirea in titulatura lor a denumirilor unor institutii de interes local sau national. Cu toate acestea, Emilian Prodan (fost Ioan-Grigore Prodan), trimis in judecata in doua dosare de coruptie, autointitulat comisar general al organizatiei Comisariatul pentru Societatea Civila, si-a facut propria politie - "Politia Animalelor". Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, cere judecatorilor sa anuleze marca "Politia Animalelor", intrucat aceasta "a fost solicitata cu rea-credinta, este contrara ordinii publice si creeaza confuzie", scrie Adevarul.

Numarul cailor din Letea bolnavi de anemie, de doua ori mai mic decat sustinea DSV Tulcea. Ce se va intampla cu animalele. Doar 10 dintre cei 54 de cai din padurea Letea, care au fost inghesuiti intr-un camion si urmau sa fie dusi la abator, au fost declarati bolnavi de anemie infectioasa si vor trebui eutanasiati, se arata intr-un comunicat al asociatiei de protectie a animalelor Vier Pfoten. Verdictul a venit in urma a doua analize, una a Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Braila si cealalta a Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, ambele cu acelasi rezultat, a explicat, pentru gandul, Ruxandra Stoica, director de marketing al Vier Pfoten. Interesant ca numarul este aproape de doua ori mai mic decat cel vehiculat de DSV Tulcea, care a aprobat ducerea la abator a cailor in urma cu doua saptamani. Atunci, se vorbea de 19 animale bolnave de anemie infectioasa. "Daca acum, cu toata presa pe cap, este aceasta diferenta, va dati seama ce se intampla in rest (n.r. in Tulcea)", a spus Ruxandra Stoica, citata de Gandul.