Conexiunile supreme ale liderului mafiei asiatice. In Romania doar patru magistrati, toti de la instanta suprema, dau mandate de interceptare pe legea sigurantei nationale. Unul dintre acestia este judecatoarea Georgeta Barbalata, care a fost surprinsa intr-o vacanta in Malta cu vietnamezul Hoa Le Duc, important lider al mafiei asiatice din Romania, potrivit dosarului instrumentat de procurori. Conexiunile vietnamezului duc si spre familia unui procuror din Ploiesti, dar si spre afacerile ilegale din Portul Constanta. Potrivit informatiilor detinute de Romania libera, unele documente gasite de DIICOT la domiciliul lui Le Duc au si constituit una din pistele principale de la care DNA a pornit recenta operatiune de la Marea Neagra. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Evolutia spagilor din portul Constanta. Inainte de '89 se ciordea cu sacul sau cu portbagajul. Azi, se fura cu containerul sau, mai rau, cu vaporul. Personajele porturilor, indiferent de pe ce continent si din ce secol, au fost, de cand se stie, o adunatura heteroclita de indivizi pusi pe capatuiala. O cloaca de interese particulare, dirijate de cele ale sefilor de provincii sau de stat. Cu cat mai mare portul, cu atat mai mare miza. Marinarii, oamenii care au ales calea valurilor, sunt la mijloc. S-au adaptat. Oameni duri, pe care marea i-a acceptat cum sunt. Pe apa, comandantul raspunde in fata lui Poseidon. Pe mare, Dumnezeu pare livresc. Pe uscat, oamenii marii devin unelte. Argumentul e spaga. Coruptia din porturi a creat personaje literare inca din antichitate. Cele reale au ramas, in genere, necunoscute. Nea Ioan Ciocan, pilot in port de 35 de ani, si inginerul Petre Covacef, in varsta de 75 de ani, zis "Nea Petrica Stabilopod", sunt doi dintre oamenii exponentali ai actualului port Constanta. Nu sunt sfinti, doar oameni de port. Cu bune si rele. Au un atu, ajunsi la varsta senectutii, le zic pe bune! Integral in EVZ.

Cele sapte spitale de top din Romania. Ministerul Sanatatii a ordonat 347 de unitati sanitare in cinci categorii, de la I - nivel de competenta foarte inalt, la a cincea - nivel limitat. Astazi va prezentam spitalele din categoria I. Sapte dintre ele sunt generaliste, iar alte 21 sunt specializate pe un anume profil. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ieri ca a finalizat procesul de clasificare a spitalelor, care au fost impartite in cinci categorii. Aceasta este prima conditie pentru ca finantarea lor sa se faca de acum in functie de competente si performante, si nu de cum isi negociau contractul cu casa de asigurari de sanatate, ca pana acum. Integral in Adevarul.

Al saselea roman a fost operat pentru schimbare de sex. Interventia va fi decontata de statul roman. O operatie similara costa in strainatate 60.000 de euro. Zece medici au transformat in aceasta dimineata o femeie de 35 de ani intr-un barbat. S-a intamplat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti. Operatia a durat 14 ore, iar pacientul este al saselea roman care a beneficiat de o interventie de schimbare de sex. Ca si precedentele operatii, si aceasta va fi decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a explicat pentru gandul dr. Cristian Nitescu, coordonatorul echipei medicale care a operat in aceasta dimineata. "Interventia face parte din sistemul DRG, care precizeaza clar ce acte medicale sunt decontate obligatoriu de Casa", spune acesta, citat de Gandul.

Muncitorii calificati au ajuns mai greu de gasit ca inginerii. Inginerii au fost depasiti de tehnicieni anul acesta in topul celor mai cautate calificari, arata doua studii independente publicate ieri. Personalul calificat este "vanat" de angajatori, insa acestia pun conditii legate de experienta si "talent". Mai mult de jumatate dintre angajatori romani (53%) reclama diverse dificultati cand incearca sa gaseasca candidati pentru posturile vacante, lipsa de experienta a angajatilor fiind una din cauze, potrivit studiului anual Manpower privind deficitul de talente. Cel mai greu de gasit sunt muncitorii calificati, inginerii si managerii, scrie Romania Libera.

Ceausescu: "Daca nu impuscam noi ratele, le impusca altii". In anii '70, primul vanator al tarii voia betoane, tractoare, undite si pusti in Delta Dunarii. Rugamintile unui cunoscut naturalist britanic pentru conservarea speciilor din zona erau fleacuri.In dimineata zilei de 13 martie 1974, cand Nicolae Ceausescu supunea atentiei colegilor din fruntea partidului lista cu propuneri pentru conservarea Deltei Dunarii intocmita de Sir Peter Scott, grosul tovarasilor prezenti s-au intrebat cine e acest domn. La acea vreme, britanicul Peter Scott - fiul legendarului explorator al Antarcticii Robert Falcon Scott - era ornitolog, ofiter naval, pictor, om de televiziune, fost sportiv si purta deja renumele de "parinte al conservarii naturii". Din sufrageria casei sale din satucul Slimbridge, facea de doua decenii audienta la BBC cu o emisiune despre mediu. Intre altele, fusese unul dintre initiatorii Fondului Mondial pentru Natura (World Wide Fund for Nature - WWF), iar in 1973 primise titlul de cavaler pentru activitatea sa, scrie EVZ.

Eckstein-Kovacs: Cand vor veni romanii din Ciuc sa ceara autonomie, atunci Tinutul Secuiesc va avea succes. Peter Eckstein-Kovacs, consilierul presedintelui Traian Basescu pe probleme ale minoritatilor, a explicat ca "spaima" fata de existenta unui Tinut Secuiesc nu ar trebui sa existe, pentru ca nu exista alta metoda de a infaptui o autonomie decat cea constitutionala si legislativa. Fostul senator UDMR considera ca, pentru a obtine o autonomie, asa-numitii secui ar trebui sa-i coopteze pe romanii si pe romii din zona intr-un proiect economico-social comun, dupa modelul Tirolului de Sud din Italia. "Nu cred ca este inspaimantator acest tinut secuiesc, un numar impresionant de romani traieste acolo. Nu e un loc de care sa te sperii", a spus Eckstein-Kovacs pe romanialibera.ro. "Este o dezbatere politica, argumentul principal fiind ca, daca exista Tara Motilor, de ce sa nu existe Tinutul Secuilor? E o formula intrata in limbajul cotidian, nu e o noutate", a mai spus consilierul prezidential, citat de Romania Libera.

Ne-am putea plati impozitele direct la UE. Comisia Europeana ia in calcul posibilitatea ca o parte din impozitele si taxele pe care le platim sa mearga direct la Bruxelles, fara guvernele nationale drept intermediari. Una dintre cele mai mari probleme ale Comisiei este faptul ca bugetul sau este acoperit numai in proportie de 12% prin resurse proprii, in timp ce 75% vine de la guverne. Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, va prezenta la 29 iunie noile propuneri pentru finantele Comisiei pe perioada 2014-2020. Intre acestea se va regasi si un nou plan privind "resursele proprii" ale Executivului European. Lewandowski, fostul ministru polonez pentru Privatizari, va propune ca o parte din impozitele si taxele platite de cetatenii UE sa ia direct calea Bruxellesului, fara a mai trece inainte pe la guvernele nationale, potrivit Adevarul.

Cheta publica pentru alte manuscrise Cioran. Manuscrisele lui Emil Cioran cumparate la o licitatie din Paris de George Brailoiu au ajuns vinerea trecuta la Biblioteca Academiei Romane. "Dupa inventarierea si expertizarea tehnica a manuscriselor Cioran, in circa doua - trei luni acestea vor fi expuse online pe site-ul Bibliotecii Academiei Romane (BAR)", a anuntat ieri Gabriela Dumitrescu, seful Serviciului Manuscrise si Carte Rara. Documentele au ajuns la Academie "direct din Franta, vinerea trecuta. Pentru prima data o donatie facuta Academiei Romane a ajuns cu o masina blindata si insotita de mascati. Vor fi pastrate intr-o camera blindata alaturi de manuscrise Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Liviu Rebreanu si altii", a mai spus Dumitrescu, citata de Romania Libera.

Armata de concediati a ministrului Traian Igas. Disponibilizarile din Ministerul de Interne sunt inevitabile: se intocmesc listele. Peste 9.000 de angajati trebuie sa-si caute de lucru.Sefii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) au intocmit, ieri, liste pe care au taiat si au refacut schema institutiei. Trebuie sa isi faca bagajele 2.000 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (ISU), 2.000 de jandarmi, 2.000 de politisti, 1.500 din Politia Romana si 1.800 de politisti de frontiera, dar si sa dispara peste 2.000 de posturi neocupate. Asadar, vantul concedierilor este asteptat, din cauza bugetului sarac, scrie EVZ.

Revolutia de la Targoviste. In mentalul colectiv, Targoviste a ramas orasul unde sotii Ceausescu si-au gasit sfarsitul. Aici au murit insa si alti 12 oameni. "Adevarul" dedica Revolutiei de la Targoviste trei episoade din acest serial. Destinul lui Nicolae Ceausescu s-a intersectat in cateva randuri cu orasul Targoviste. In acest fel, legatura dictatorului cu stravechea asezare a fost mitizata, considerandu-se ca de acolo, de la Targoviste, s-a ridicat ca lider. Dupa intrarea in Partidul Comunist din Romania in 1932, la 14 ani, tanarul Nicolae a devenit un agitator energic si ambitios. A fost retinut in cateva randuri, iar in 1936, arestat ca ilegalist de catre plutonierul Mailat din comuna Ulmi, de langa Targoviste. A fost judecat la Brasov, condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare si incarcerat la Doftana, in judetul Prahova. Integral in Adevarul.

"Mii de morti au fost azvarliti miseleste in gropi comune, in pielea goala in miez de noapte". Fostul detinut politic Octav Bjoza a trecut prin momente de umilinta de neimaginat in timpul anilor petrecuti in celebrele lagare ale mortii din perioada comunista. Foamea, bataile zilnice si munca silnica erau elemente permanente din viata in temnitele comuniste din Romania. In ciuda iadului in care a trait timp de patru ani, Bjoza spune ca nu ar schimba nimic din trecutul sau, pentru ca suferinta la care a fost supus era un pret pe care il platea pentru tara sa. "Acea perioada a fost o mare scoala, dar pretul a fost si mai mare. Nu aveam nici macar conditiile minime de igiena sau medicale, doar foame, foame, si batai. Aveam 76 de kilograme inainte sa fiu arestat si ajunsesem la 50 de kilograme dupa temnita. In fisa noastra nu era voie sa se scrie greutatea reala, intotdeauna se treceau cu 10 kilograme in plus la fiecare ", povesteste Octav Bjoza. Integral in Romania Libera.

Blat cu fonduri UE pe mosia lui Dragnea. Contractele semnate de presedintele Consiliului Judetean Teleorman, pesedistul Liviu Dragnea, cu firma lui "de casa" ar putea duce la pierderea unor finantari de 743 de milioane de euro din bani de la UE. Un audit al Comisiei Europene a scos la iveala nereguli care ar putea duce la intreruperea platilor pe axa 2 a Programului Operational Regional pentru Romania. In urma cu doua luni, reprezentantii Comisiei Europene au efectuat un audit in tara noastra, in cadrul caruia au fost verificate mai multe contracte incheiate pe bani comunitari de autoritatile romane cu diferite firme. Printre acestea, expertii au controlat si doua contracte semnate de Consiliul Judetean Teleorman cu firma Tel Drum SA pentru reabilitarea a doua drumuri, DJ 506 si DJ 701.Rezultatele raportului urmeaza sa fie trimise printr-o scrisoare oficiala catre autoritatile din Romania zilele acestea, scrie Adevarul.