John Edwards, fostul candidat democrat la Casa Alba, pus sub acuzare dupa ce si-a folosit fondurile campaniei electorale pentru a-si intretine amanta. Fostul candidat democrat pentru Casa Alba, John Edwards, a fost acuzat de justitia americana pentru ca a utilizat fonduri de peste 900.000 de dolari ale campaniei electorale pentru a-si intretine amanta, informeaza cotidianul britanic The Guardian. La adresa sa au fost formulate sase capete de acuzare, printre cate conspiratie, contributii ilegale la bugetul campaniei si fals in declaratii. Procurorul de caz sustine ca Edwards a utilizat banii pentru a-si tine amanta departe de ochii publicului, campania electorala din 2008 axandu-se, in special, pe imaginea unui barbat devotat familiei. "Edwards stia ca dezvaluirea relatiei sale extraconjugale si mai ales a sarcinii amantei sale i-ar putea distruge sansele de a fi ales si in special, imaginea de om de familie", a declarat sursa mentionata.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

ONU ar putea ridica sanctiunile asupra unor talibani, la solicitarea Afganistanului. O comisie a ONU trebuie sa stabileasca daca va scoate de pe lista sanctiunilor internationale cativa fosti talibani. Afganistanul a solicitat ridicarea sanctiunilor in cazul a 18 persoane, in vederea continuarii discutiilor interne pentru reconciliere. Comisia va anunta decizia in data de 16 iunie. Sanctiunile includ interdictia de calatorie si blocarea tuturor activelor. Ele au fost instituite in anul 1999 impotriva guvernarii talibane si au fost extinse dupa atacurile de la 11 septembrie 2001. Marea Britanie si Statele Unite sustin solicitarea Afganistanului sperand intr-o obtinere cat mai rapida a pacii. Talibanii sunt divizati in numeroase grupari si nu stie cate dintre ele vor accepta incetarea conflictului. Conform specialistilor, vara care urmeaza va aduce lupte mai grele decat pana acum, scrie BBC.

Yemen: Presedintele Saleh a declarat ca se simte bine intr-un mesaj audio. Televiziunea oficiala din Yemen a transmis vineri seara un scurt mesaj audio din partea presedintelui Ali Abdullah Saleh. Desi a fost ranit in bombardamentele asupra palatului sau din Sanaa, Saleh pretinde ca este sanatos si se simte bine, dar in bombardament si-au pierdut viata sapte dintre apropiatii sai. Potrivit unui oficial, Saleh are o rana minora la cap si a primit ingrijiri medicale intr-un spital ce apartine Ministerului Apararii. Nu se cunosc detalii privind starea actuala a presedintelui. Presedintele yemenit Ali Abdallah Saleh si premierul sau Ali Mohamed Moujawar au fost raniti in urma unui tir de obuze care a vizat palatul prezidential, dupa ce trupele loiale acestuia au atacat la randul lor resedinta unui lider tribal ostil guvernului. Un post de televiziune controlat de opozitie anuntase imediat dupa atac ca presedintele a fost ucis in urma atacului. Uniunea Europeana a activat vineri un mecanism pentru sprijinirea si coordonarea evacuarii cetatenilor care locuiesc in Yemen si doresc sa paraseasca tara din cauza violentelor. "Am activat Mecanismul de Protectie Civila al Uniunii Europene pentru a facilita evacuarea cetatenilor UE care doresc sa paraseasca tara", a declarat Catherine Ashton, anunta AFP.

Fortele Uniunii Africane au eliberat orasul Mogadishu. Fortele somaleze impreuna cu cele ale Uniunii Africane au evacuat militantii al Qaeda din ultima lor reduta din vestul orasului Mogadishu, eliberand artera principala catre faimoasa piata Bakaara. Operatiunea dureaza din luna februarie, timp in care capitala a fost subjugata de lupte. Militantii al Qaeda din Somalia, Al-Shabaab, lupta pentru implementarea stricta a legii islamice, sharia. Somalia nu a mai avut stabilitate guvernamentala din anii 90, de la inceputul luptei rebelilor impotriva autoritatilor, informeaza CNN.

Proteste in Franta impotriva abuzurilor sexuale, in urma cazului Dominique Strauss-Kahn. Femeile din Franta au iesit in strada pentru a protesta impotriva abuzurilor sexuale din urma scandalului legat de cazul Dominique Strauss-Kahn. Scandalul a generat un val de indignare impotriva atitudinii generale legate de sex si hartuire sexuala. Participantele la protest au afisat mesajul "Si noi suntem cameriste". Saptama trecuta, ministrul sportului Chantal Jouanno a declarat ca nu poarta fuste in Parlament pentru a evita comentariile obscene, declaratie sustinuta si de alte politiciene franceze. Potrivit lui Chantal Brunel, parlamentar si sefa a comisiei pentru egalitate sexuala, scandalul DSK va promova cauza femeilor mult mai bine decat oricare alta lege viitoare. Legile exista si acum, dar femeilor le-a fost teama sa se expuna si sa vorbeasca deschis despre aceasta problema, a mai anuntat Brunel. Liniile telefonice dedicate victimelor violurilor primesc mai multe apeluri de la izbucnirea scandalului. Din statisticile existente rezulta ca pana acum in Franta doar una din zece victime ale abuzurilor sexuale depunea plangere impotriva agresorului, scrie The Guardian.

Alegerile prezidentiale din Peru tulbura piata financiara. Candidatul de stanga Ollanta Humala conduce cursa electorala prezidentiala. Din aceasta cauza vineri pietele financiare au fost tulburate intrucat investitorii se tem ca regimul Humala va impune un control si mai mare al statului asupra economiei. Venirea la putere a candidatului de stanga ar aduce cu sine intensificarea cheltuielilor sociale si subminarea stabilitatii fiscale. Economia din Peru a crescut foarte rapid ultimii ani, aproape la fel de rapid ca si China, dar cu toate acestea unul din trei peruani traieste inca in saracie. Contracandidatul lui Humala, Keiko Fujimori este fiul celebrului Alberto Fujimori, presedintele care a deschis in anii 90 pietele peruane pentru comertul liber. Alberto Fujimori a fost arestat ulterior pentru coruptie si pentru folosirea unor echipe ale mortii pentru eliminarea insurgentilor de stanga. Ollanta Humala a fost conducatorul revoltei din anul 2000 care a cerut si a obtinut caderea lui Fujimori. Desi investitorii il prefera pe Fujimori si spera ca votul peruanilor din diaspora sa incline balanta in favoarea acestora, Humala ii asigura ca nu au de ce sa se teama intrucat a lasat in urma atitudinilie sale radicale, anunta Reuters.

Analizele de laborator nu pot stabili o legatura intre legume si bacteria E.coli. Laboratorul european de referinta pentru Escherichia coli a comunicat vineri ca teama de a consuma legume este nejustificata, intrucat testele de laborator nu arata nicio legatura intre legume si sursa de infectie cu bacteria E.coli. Castravetii considerati contaminati au fost si ei testati, dar s-au dovedit a fi inofensivi. Purtatorii de cuvant ai laboratorului dau asigurari ca igiena standard a consumului de legume este suficienta pentru a preveni infectarea. Pana in prezent E.coli a ucis 19 persoane in Europa si a creat tensiuni uriase atat in interiorul Uniunii Europene, cat si in afara ei. Bacteria cauzeaza sangerari in interiorul sistemului digestiv si in cazuri extreme imbolnavirea rinichilor. Cel mai probabil ministrii agriculturii din UE vor fi convocati la Luxemburg in data de 17 iunie pentru o intalnire speciala dedicata bacteriei E.coli, informeaza AFP.