ONU condamna violentele din regiunea Abyei, Sudan. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat violentele din regiunea Abyei din Sudan, solicitand guvernului din nord sa isi retraga trupele. Abyei este o punte de legatura intre cele doua parti ale Sudanului, nord si sud, aflate multa vreme in razboi civil si in prezent foarte aproape de secesiune. Consiliul a solicitat atat autoritatilor din nord cat si gruparilor din sud sa nu depaseasca prevederile acordului de pace semnat in 2005, care a pus capat celor doua decenii de razboi civil. In urma cu doua saptamani nordul a ocupat regiunea Abyei pentru a face ordine, prezenta lor fiind temporara. Regiunea este disputata de cele doua tabere mai ales acum cand secesiunea se apropie, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Portugalia: Victorie clara a social-democratilor in alegerile parlamentare. Partidul Social Democrat a invins detasat Partidul Socialist in alegerile parlamentare din Portugalia, potrivit rezultatelor partiale. PSD a obtinut 40,6% din voturi in timp ce socialistii doar 28,5%. Partidul minoritar de dreapta CDS-PP a obtinut 10,9 procente, situandu-se pe pozitia a treia. Social-democratul Pedro Passos Coelho il va inlocui pe actualul premier Jose Socrates. Acesta si-a acceptat infrangerea si a declarat ca demisioneaza din functia de secretar general al Partidului Socialist. Cele trei partide au acceptat anterior programul dur de reforme economice impus de UE si FMI in schimbul sprijinului financiar acordat Portugaliei, tara care se lupta cu recesiunea si care urmeaza sa primeasca suma de 78 miliarde de euro, anunta AFP.

Siria: 35 de persoane au fost ucise la Jisr al-Shughour. Situatia ramane extrem de critica in Siria, unde presedintele Bashar al-Assad incearca sa opreasca protestele anti-guvernamentale prin forta. Dupa ce vineri peste 60 persoane au fost ucise pentru ca luau parte la proteste in orasul Hama, alte 35 de persoane au fost ucise si la Jisr al-Shughour unde trupele militare si tancurile incearca sa preia controlul. Numarul mortilor este greu de confirmat, intrucat presa straina nu are acces in Siria. Bashar al-Assad conduce Siria de patru decenii si nu doreste sa paraseasca puterea asa cum solicita protestatarii, informeaza BBC.

China a primit investitii straine in valoare de 653 miliarde de dolari in ultimii zece ani. Potrivit unei declaratii a Biroului National de Statistica, intre 2001 si 2010 in China s-au facut investiti straine in valoare de 653 miliarde de dolari. Seful Biroului, Yao Jingyuan, a mentionat ca investitiile directe in economie au crescut cu 9,5% pe an. In anul 2010 China a avut investitii mai mari cu 125% fata de anul 2001. In aceeasi perioada comertul exterior s-a situat la valoarea de aproape 16 trilioane de dolari. In timpul crizei din anul 2008, China a decis sa isi revizuiasca strategia economica si sa reduca exporturile, punand accent mai mare pe solicitarile si sursele de finantare interne. Potrivit autoritatilor, economia Chinei va continua sa creasca anii urmatori in medie cu 9%, cu o usoara coborare incepand cu anul 2013, scrie Ria Novosti.

Atac al talibanilor in Pakistan soldat cu 14 morti si 21 de raniti. Cel putin 14 persoane au murit si 21 au fost ranite intr-o explozie ce a avut loc duminca intr-o brutarie din Nowshera, in nord-vestul Pakistanului. Bomba a fost pusa la intrarea in brutarie si detonata de la distanta cu ajutorul unui dispozitiv. Atacul a fost revendicat de talibani printr-un apel telefonic. Autoritatile au anuntat ca intre morti se afla si trei copii, iar trei dintre raniti se afla in stare critica, anunta AFP.

Ollanta Humala a castigat alegerile prezidentiale din Peru, conform sondajelor. Candidatul de stanga Ollanta Humala a castigat alegerile prezidentiale de duminica din Peru cu o diferenta de 5,4 procente fata de Keiko Fujimori, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne. Humala, in varsta de 48 de ani, a obtinut 52,7% din voturi si a depasit-o pe Keiko Fujimori, 36 de ani, care a primit doar 47,3 din procente. Sondajele efectuate in ultimele zile ii situau la egalitate pe cei doi candidati. Humala il inlocuieste la presedintia tarii pe Alan Garcia, care nu a mai putut candida dupa doua mandate consecutive. Victoria lui Ollanta Humala ar putea aduce regimul de stanga la putere dupa o pauza de 36 de ani, informeaza AFP.