Jacques Chirac il discrediteaza pe Nicolas Sarkozy in cartea sa de memorii. Memoriile lui Jacques Chirac vor fi publicate la finele acestei luni si constituie in partea lor finala o lovitura politica pentru actualul presedinte Nicolas Sarkozy, care este prezentat drept un tip nervos, plin de ambitie si mandru. Desi recunoaste ca era plin de energie, cu simt tactic si cunoscator al mass-mediei, Chirac marturiseste ca nu l-a numit pe Sarkozy prim-ministru in timpul sau intrucat nu il considera suficient de loial si nu avea incredere in el. Cei doi se cunosc de 16 ani si legaturile lor au fost initial stranse, Sarkozy fiind la un moment dat implicat intr-o relatie cu Claude, fiica lui Jacques Chirac. In anul 1995 a intervenit tradarea lui Sarkozy care in plina campanie electorala si-a abandonat partenerul politic trecand in tabara lui Edouard Balladur. Chirac a castigat insa alegerile si a ramas in functie timp de 12 ani. Pentru ca popularitatea actualului presedinte era in crestere, Chirac l-a cooptat la conducere si i-a oferit diverse posturi cheie, inclusiv pe cel de ministru de interne. In final, Jacques Chirac il lauda pe Francois Hollande, liderul Partidului Socialist si potentialul adversar al lui Sarkozy la alegerile prezidentiale din 2012, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Bulgaria: Ultimatum din partea Rusiei pentru construirea centralei Belene. Daca pana la data de 1 iulie nu se va semna contractul pentru construirea centralei nuclerare Belene, Rusia nu mai este interesata de proiect si refuza participarea. Daca nu se poate incepe constructia efectiva in martie 2012, proiectul nu mai este profitabil pentru Rusia, care avertizase Bulgaria inca din iarna asupra acestui deadline. In cazul abandonarii proiectului, Rusia va redirectiona echipamentele alocate proiectului Belene catre alte proiecte nucleare. Bulgaria a cerut pana acum de 12 ori amanarea semnarii contractului. Primul ministru bulgar Boyko Borisov a insistat pentru stabilirea altui cost de constructie, considerand ca intre prevederile intelegerii din 2008 semnata de predecesorul sau exista portite care ii pot permite Rusiei solicitarea unor sume suplimentare, anunta Novinite.

SUA a anuntat noi sanctiuni impotriva Iranului. Guvernul american a anuntat impunerea unor noi sanctiuni Iranului. Sanctiunile afecteaza grupurile militare: Islamic Revolutionary Guard Corps, Basij Resistance Force, si Iran's Law Enforcement Forces. De asemenea, sanctiunile vizeaza specific si persoana lui Ismail Ahmadi Moghadam, comandantul Iran's Law Enforcement Forces. Potrivit lui Hillary Clinton, in timp ce liderii iranieni ii aclama pe cei care sustin in strainatate cauza autodeterminanii Iranului, cetatenii de rand si chiar membrii fondatori ai revolutiei sunt arestati politic doar pentru ca au opinii diferite de cele oficiale. Cetatenii sunt executati in baza unor acuzatii indoielnice si fara a dreptul unui proces, desi asa prevede Constitutia Iranului. Hillary Clinton a declarat ca sanctiunile impuse joi arata ca SUA ii sustin pe toti iranienii care doresc un guvern care sa respecte drepturile omului, demnitatea si libertatea. Relatiile delicate dintre cele doua tari in urma Revolutiei Islamice din anul 1979 s-au inrautatit in urma alegerilor din 2009, care l-au adus la putere pe Mahmoud Ahmadinejad. Washingtonul a impus numeroase sanctiuni impotriva Teheranului, in mare masura pentru a impiedica Iranul sa achizitioneze arme nucleare. In luna mai, administratia Obama a restrictionat activitatea a sapte societati care cooperau cu Iranul in sectorul energetic, ca parte a masurilor de a opri programul nuclear al lui Ahmadinejad, informeaza CNN.

Azerbaidjanul a distrus statuia fostului lider egiptean Hosni Mubarak. Azerbaijanul a distrus un monument ridicat in cinstea fostului presedinte egiptean. Opozitia a solicitat daramarea statuii imediat dupa caderea lui Hosni Mubarak. Desi initial solicitarea a fost respinsa, primarul din Khyrdalan a decis sa-i dea curs. Statuia de bronz infatisandu-l pe Mubarak se afla in orasul Khyrdalan, la 25 de km de capitala Baku si fusese ridicata in 2007 in Parcul Prieteniei Egipteano-Azerbaidjiene. In locul ei a fost montata o statuie reprezentand un vechi egiptean, scrie Foxnews.

Grecia a intocmit planul de reducere a cheltuielilor bugetare. Ministrii greci au reusit sa intocmeasca un plan fiscal si de privatizare pe termen mediu in conformitate cu solicitarile UE si FMI. Bugetul va fi trimis la Parlament unde va fi supus votului la inceputul lunii iulie, cand ar trebui sa soseasca si noua transa din suportul financiar international. Sindicatul transportatorilor a scos oamenii in strada paralizand traficul din capitala Greciei. Metrourile, autobuzele si trenurile nu au fost puse in functiune, iar sindicatele se tem de privatizare care ar insemna si pierderea multor locuri de munca. De doua saptamani oamenii ies in strada zilnic, iar la mitingul de duminica participand aproximativ 50.000 de persoane. In data de 15 iunie va avea loc o greva generala, anunta BBC.

Alianta Nord-Atlantica isi reduce personalul cu o treime. NATO isi va reduce cu o treime personalul aflat in structura de comandament permanent si va scadea drastic numarul agentiilor si cartierelor sale generale, a facut cunoscut, joi, o sursa oficiala. Ministrii apararii din cele 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice au reusit sa ajunga la o intelegere, in cursul unui dineu de lucru desfasurat miercuri seara, cu privire la sacrificiile pe care le presupune aceasta reforma, inchideri si transferuri de sedii, ale carei baze au fost stabilite cu ocazia summitului Aliantei din 20 noiembrie 2010, de la Lisabona. Schimbarile sunt cerute insistent de Washington, Londra si Paris, dupa cum a reamintit recent secretarul american al apararii, Robert Gates, informeaza AFP.