Povestea omului care a facut 4 miliarde de dolari din cupoane. Barbatul care va castiga 4 miliarde dolari din oferta publica initiala a Groupon - o companie care care detine site-uri de reduceri in Statele Unite si in numeroase tari din intreaga lume, inclusiv in Romania - are 41 de ani si si-a inceput cariera vanzand covoare pe strada. Wall Street Journal a publicat recent povestea lui Eric Lefkofsky, omul care a oferit in 2008 un milion de dolari pentru lansarea Groupon. Acesta a fost anuntat ca principal actionar al Groupon, cu 21% din actiuni, de trei ori mai mult decat Andrew Mason, CEO companiei. Groupon, site-ul specializat in reduceri, oferte si chilipiruri, este evaluat la peste 20 miliarde dolari. Eric Lefkofsky va obtine dintr-o investitie initiala de un milion dolari un profit de aproximativ 4 miliarde dolari, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

O betie de 17 milioane de euro pe "Drumul vinului" din Buzau. Acolitii presedintelui CJ Victor Mocanu (PSD) au folosit materiale mai ieftine, decontate mai scump. E unul dintre exemplele flagrante mentionate de Comisia Europeana impotriva Romaniei.Daca Romania va avea blocate fondurile europene, macar sa stim cui sa multumim. Dupa serialul Liviu Dragnea - baronul Teleormanului, omul care in ultimii ani si-a deschis robinet direct la conducta cu bani europeni - astazi vi-l prezentam pe presedintele Consiliului Judetean Buzau, luat de asemenea in colimator de Comisia Europeana, scrie EVZ.

Peste 1.200 de persoane vor participa la nunta unor baroni din Buzau. Toata lumea buna din Buzau, dar si oficialitati PSD din toata tara se aduna asta-seara la nunta feciorului lui Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean. Nasul deputatului PSD Adrian Mocanu (29 de ani) si al Robertei Doloiu, fiica unui om de afaceri local, va fi chiar primarul de Buzau, Constantin Boscodeala. Mare nunta mare la Buzau, asta-seara. Presedintele Consiliului Judetean Buzau, "baronul" PSD Victor Mocanu, isi insoara fiul. Ginerica, deputatul PSD Adrian Mocanu (29 ani), isi uneste destinele cu Roberta Doloiu (25 de ani), fiica unui important om de afaceri buzoian. Tanara are chiar ea contracte cu institutia condusa de socru, scrie Adevarul.

Prima transmisie color din Romania, fara stirea Ceausestilor. Romania a fost ultima tara din Europa care a implementat televiziunea color, folosind, in mod surprinzator si pe la spatele lui Nicolae si Elenei Ceausescu, un sistem diferit de cel imbratisat de tarile din blocul sovietic. Pe 23 august 1983, Televiziunea Romana a facut prima transmisie color oficiala, din Piata Aviatorilor (numita, intre 1951 si 1962, Piata Generalissim I.V. Stalin), cu ocazia festivitatilor prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei. Marele Erou al Romaniei socialiste si tovarasa academician nu au stiut insa, in acel moment, ca omagiile primite de la participanti erau transmise in toata tara nu in alb si negru, ca in anii precedenti, ci color. Cand a aflat, ulterior, Elena Ceausescu n-a fost deloc magulita, ci dimpotriva, si-a sarit din pepeni si i-a mustrat aspru pe angajatii televiziunii romane, povesteste pentru EVZ Cristina Ciuca, fosta sefa a Serviciilor Studiouri din TVR.

Bruxelles: Nu am fost informati despre reorganizarea Romaniei/ Fondurile europene au fost concepute pentru actuala structura. Comisia Europeana cunoaste dezbaterea politica interna din Romania legata de reorganizarea administrativ teritoriala, dar nu a primit nici o informatie oficiala sau vreo notificare in acest sens, au declarat, pentru Adevarul Europa, surse din cadrul Comisiei Europene. De asemenea, Comisia apreciaza ca reorganizarea Romaniei pe regiuni si nu pe judete nu va putea produce schimbari in actulul flux de acordare a fondurilor europene. "Avand in vedere momentul avansat in timp de perioada actuala de programare si de necesitatea de a accelera punerea in aplicare efcienta a programelor de dezvoltare regionala 2007-2013 in Romania, consideram ca autoritatile romane isi vor concentra toate eforturile pe implementarea cu succes a programelor operationale, in actuala perioada, in cadrul structurilor actuale, pentru care aceste programe au fost concepute si convenite intre Comisia Europeana si Romania", se arata in raspunsul reprezentantilor Comisiei Europene pe politici regionale, publicat de Adevarul.

De ce s-au imprietenit mii de tineri cu anticoruptia? Pe retelele de socializare au aparut grupuri de tineri care incearca sa lupte impotriva coruptiei. Ce sanse au aceste miscari de a schimba obiceiurile cetatenilor unei tari, considerati fruntasi in rezistenta la schimbare? 200.000 de cetateni au facut cea mai mare curatenie din istoria Romaniei, sute de clienti nemultumiti s-au strans pe forumurile de internet si au dat impreuna in judecata bancile la care aveau credite, Bucurestiul s-a umplut de biciclete in urma unor campanii declansate pe bloguri. Acestea sunt doar cateva dintre miscarile de succes pornite pe grupurile de socializare de pe internet, dupa cum a scris Romania Libera in editia de pe 3 iunie. Ce rezultate au avut insa miscarile care lupta pentru curatenia morala a Romaniei? Integral in Romania Libera.

Primii opt "voievozi" ai reformei administrative. Primarii oraselor Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara ar putea conduce cele opt superjudete. Patru democrat-liberali, doi social-democrat-liberali, un taranist si un independent ar putea deveni primii "voievozi" ai preconizatei reorganizari administrativ-teritoriale pe opt judete dorite de PDL. Potrivit proiectului invocat de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, Bucurestiul, Brasovul, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara sunt fixate ca viitoare capitale ale noilor judete. Daca documentul ar deveni realitate, ar contribui, in prima instanta, la amplificarea puterii si influentei unor primari actuali, precum Radu Mazare sau Antonie Solomon. Capitalele celor opt judete, conform proiectului de reorganizare administrativ- teritoriala a Romaniei aflat pe masa PDL, ar urma sa fie Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti. Daca va fi acceptata de coalitie, legea va intra in vigoare inainte de alegerile locale, iar viitoarele capitale resedinta de judet vor avea in fruntea lor opt primari actuali. Integral in EVZ.

Romanii din Marea Britanie trimit zilnic in tara lor 500.000 de lire. Britanicii se indigneaza, BNR reactioneaza. Emigrantii romani din Marea Britanie trimit zilnic in tara jumatate de milion de lire sterline (560.000 de euro), scrie DailyMail intr-un articol publicat ieri, citand o statistica a bancii centrale din Romania. Numai ca acesta statistica nu exista, spune viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. "Ma bucur ca Daily Mail, care nu este renumit pentru analizele sale economice, a reusit sa faca o astfel de analiza. Ii invidiez pentru sursele lor statistice. BNR nu are date pe tari privind remiterile. Ar fi mai relevante remiterile din state precum Italia si Spania", a declarat vineri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, rugat sa comenteze articolul. Integral in Gandul.

Italia, campioana fraudelor cu bani europeni. Intre tarile care pacalesc institutiile comunitare pentu a obtine finantari nelegitime din fonduri europene, primul loc il detine Italia. In fiecare an, firme si afaceristi italieni reusesc sa puna mana pe sume fabuloase, invocand afaceri infloritoare care, in realitate, exista doar pe hartie. Italienii raman campionii incontestabili ai fraudarii fondurilor europene. Recent insa, OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda, organismul Comisiei Europene ce se ocupa cu demascarea neregularitatilor descoperite in administrarea fondurilor) si autoritatile italiene au arestat doi italieni care au primit in mod fraudulos subventii ale Fondului European pentru Dezvoltare, scrie Adevarul.

Incepe marele razboi al capitanilor de judet. Noua harta a Romaniei este disputata atat in interiorul puterii, cat si pe relatia cu opozitia. PDL vrea opt judete carora l-a stabilit deja capitalele, UDMR nici nu vrea sa auda, invocand chiar iesirea de la guvernare. In disputa intra si PSD care nu spune nu reorganizarii, dar are propriile conditii. De la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu propune consultari, identificand chiar un consens intre putere si opozitie. Calculele nu raman doar la Bucuresti, partidele incercand sa-si adjudece suprematia la nivel local, scrie Gandul.

Tel Drum - pusculita cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea. Istoria celor noua ani in care o mica firma de drumuri a scurs sute de milioane de euro din bugetul Consiliului Judetean Teleorman este radiografia perfecta a coruptiei din Romania. Afacerea TEL DRUM de la Teleorman capata tot mai mult imaginea unui ghem de interese financiare de tip mafiot. Avem un binom perfect in acest caz: pe de-o parte, Liviu Dragnea - politicianul, presedinte al Consiliului Judetean Teleorman si lider politic la nivel national. Pe cealalta parte il avem pe Marian Fiscuci - afaceristul, responsabilul falangei economice a intregului angrenaj. Impreuna au transformat societatea de drumuri TEL DRUM intr-o masinarie colosala de produs bani. Timp de 10 ani nimeni nu i-a deranjat pe cei doi nici macar cu o intrebare, scrie EVZ.

Extraordinara poveste a teatrului vienez de la Oravita. Cine vrea sa vada cum arata primul teatru al Vienei, celebrul Burgtheater, astazi disparut, trebuie sa mearga la... Oravita. Copia la scara mai mica a celebrului monument austriac a supravietuit razboaielor si perioadei comuniste. Istoria extraordinara a teatrului din Oravita ne-a fost povestita de directorul institutiei, Ionel Bota, istoric si filolog. El se afla la conducerea teatrului din 1998. A scris trei volume despre "Istoria teatrului vechi din Oravita". Cand ne-am intalnit, directorul ne-a invitat in cladire si primele sale cuvinte au sunat astfel: "In acest spatiu puteti spune ca va aflati in vechiul Burgtheater din Viena". Cladirea este o copie fidela a celui dintai teatru al Vienei, care a fost construit in 1720 si dezafectat in 1890. Asa se explica faptul ca in ziua de azi sunt istorici din Austria, dar si turisti din acea tara, care vin la Oravita, tocmai pentru a admira sau a studia o bijuterie arhitectonica, asemeni unei amprente a vechii capitale imperiale. Reportaj integral in Romania Libera.

Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA, ar putea prelua conducerea Bancii Mondiale - surse. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, discuta cu presedintia americana posibilitatea de a parasi diplomatia Casei Albe pentru a prelua anul urmator conducerea Bancii Mondiale, devenind astfel prima femeie care ajunge sef al institutiei, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Reuters. Preluarea de catre Hillary Clinton a postului la Banca Mondiala ar putea avea loc anul urmator, odata cu incheierea mandatului actualului presedinte al bancii, Robert Zoellick. Astfel, atat Banca Mondiala, cat si Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi conduse, pentru prima data in istoria celor doua institutii financiare, de femei. Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este considerata favorita pentru preluarea functiei de director general al FMI, scrie Gandul.