Siria:

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mii de sirieni fug din calea armatei si se refugiaza in sudul Turciei. Armata siriana a patruns in orasul nordic Jisr al-Shughu, care se afla sub controlul rebelilor, scrie Al-Jazeera. Cel putin 5.000 de soldati inarmati si zeci de tancuri au intrat in orasul care a devenit astfel noul punct focal al protestelor anti-guvernamentale din tara, scrie The Guardian. Un refugiat sirian a declarat pentru New York Times, "Parjolesc recoltele, ucid animalele si trag in oricine le iese in cale". Mii de sirieni au parasit deja orasul, de frica razbunarii planuite de catre fortele armate dupa presupusa ucidere a 120 de politisti la inceputul acestei saptamani. Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, un aliat al presedintelui sirian Bashar al-Assad, a catalogat actiunile guvernului sirian drept o "atrocitate" si a mentionat ca Turcia isi va pastra granitele deschise pentru refugiatii sirieni, scrie Khaleej Times. Peste 2.000 de sirieni au ajuns deja intr-un adapost pentru refugiati din sudul Turciei, scrie BBC.

In editorialul "Problema siriana", publicat in The New Yorker, Steve Coll analizeaza ultimul deceniu de conducere asupritoare a lui Assad si sustine ca timpul pentru negociere si diplomatie a trecut.

Intr-un editorial publicat in The Guardian, Hayder al-Khoei explica de ce ar trebui ca Irak-ul sa sprijine revolta din Siria.

In New Republic, Leon Wieseltier sustine ca tarile occidentale trebuie sa faca mai mult pentru inlaturarea lui Assad.

Libia:

Turcia i-a oferit o "garantie" lui Gaddafi, pentru ca acesta sa paraseasca Libia. Turcia i-a oferit o "garantie" liderului libian Muammar Gaddafi, pentru ca acesta sa renunte la putere si sa paraseasca tara, insa nu a primit niciun raspuns pana in prezent, a declarat, vineri, primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP. "Gaddafi nu are alta alternativa decat sa paraseasca Libia, cu o garantie care ii va fi oferita... I-am propus aceasta garantie. I-am spus ca va avea parte de ajutorul nostru si ca va fi trimis unde isi doreste. In functie de raspunsul pe care il vom primi, vom prezenta aceasta chestiune in fata aliatilor nostri din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Din pacate, nu am primit niciun raspuns deocamdata", a spus Erdogan la postul de televiziune NTV, fara a explica ce fel de garantie i-a fost oferita lui Gaddafi.

Avioanele NATO si-au intensificat atacurile aeriene impotriva capitalei Tripoli. Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat ca zilele liderului libian sunt numarate, scrie Al-Jazeera.

Secretarul american al apararii: Viitorul NATO va fi "obscur, daca nu chiar sumbru". Secretarul american al apararii, Robert Gates, ii prevede Aliantei Nord-Atlantice un viitor "obscur, daca nu chiar sumbru", in cazul in care statele sale membre nu vor incepe sa-si finanteze apararea. Gates a avertizat ca Alianta risca "irelevanta militara colectiva", intrucat dupa numai 11 saptamani de atacuri asupra Libiei aliatii NATO se confrunta deja cu lipsa munitiei. Oficialul american a lasat sa se inteleaga ca s-ar putea ca Europa sa nu mai merite sa fie aparata, justificand ca, daca partenerii europeni nu isi vor spori angajamentul si cheltuielile, Statele Unite ar putea renunta sa mai investeasca in NATO, scrie Reuters. Citeste integral.

Un acord secret intre Libia si Grecia prevede deblocarea a 20 de miliarde de dolari. Regimul libian a negociat un acord secret cu Grecia, care prevede deblocarea a 20 de miliarde de dolari din activele sale inghetate, care ar urma sa fie folositi pentru a acorda ajutor umanitar ambelor parti implicate in razboiul civil. Oficialii de la Tripoli sustin ca acesti bani vor fi utilizati, de asemenea, pentru a negocia pacea. The Independent a aflat ca discutiile au avut loc la Tripoli, intre o echipa condusa de un fost diplomat grec, apropiat al premierului George Papandreou, si membri ai regimului libian, inclusiv premierul Al-Baghdadi Al-Mahmoudi.

China:

Tensiuni in Marea Chinei de Sud. Vietnam a acuzat China de distrugerea unei barci care realiza o cercetare seismica in Marea Chinei de Sud, scrie BBC. Raspunsul Chinei: "Remarcile vietnameze nu corespund cu faptul. Dupa cum este cunoscut tuturor, China are suveranitate indiscutabila in Insulele Nansha si apele adiacente acestora. Barcile de pescuit chineze si-au desfasurat activitatea in apele din largul Vanguard Bank timp de generatii intregi. In timp ce isi desfasurau activitatea obisnuita in apele mentionate mai inainte, in dimineata zilei de 9 iunie, barcile de pescuit chineze au fost alungate in mod ilegal de catre nave armate vietnameze. Plasa de pescuit a uneia dintre barcile de pescuit chineze s-a incurcat in cablurile unei nave vietnameze, folosita ilegal pentru cautarea petrolului. Fara sa tina cont de siguranta pescarilor chinezi, nava vietnameza a tras barca acestora dupa ea timp de mai bine de o ora. Pescarii chinezi au fost obligati sa ia initiativa de a taia plasa de pescuit, astfel incat sa separe cele doua ambarcatiuni. Viata pescarilor chinezi a fost pusa in pericol. Este nevoie sa se sublinieze ca Vietnamul a incalcat grav suveranitatea Chinei, precum si drepturile si interesele maritime, prin cautarea ilegala de petrol si gaze in apele Vanguard Bank si prin alungarea barcilor de pescuit chineze. China indeamna Vietnamul sa inceteze toate actiunile care incalca suveranitatea Chinei, pun in pericol viata pescarilor chinezi si ameninta sa complice si sa extinda disputele. China spera ca partea vietnameza face eforturi pentru a proteja pacea si stabilitatea din Marea Chinei de Sud", a declarat purtatorul de cuvant al Ministrului chinez de Externe, Hong Lei.

Austin Ramzy analizeaza situatia in editorialul "Tobe de razboi? Tensiunea creste in Marea Chinei de Sud", publicat in revista Time.

Vicepresedintele chinez Xi Jinping efectueaza o vizita in Chile - tara supranumita "poarta Chinei catre America Latina" - pentru a se intalni cu presedintele chilian Sebastian Pinera si pentru a semna mai multe acorduri bilaterale, anunta Merco Press.

China va dezvolta doua zone economice in Coreea de Nord. Ministrul chinez al Comertului a anuntat ca tara sa va ajuta dezvoltarea a doua zone economice in Coreea de Nord, in apropierea granitei cu China, scrie Financial Times.

In The Atlantic, David S. Avraam discuta planurile Chinei pentru dominatia economica.

Analiza CNN: Cand va deveni China o superputere globala? China este considerata o superputere "emergenta" - aproape fiecare referire la tara aminteste despre viitoarea sa putere globala, atat din punct de vedere economic, cat si militar. Putini pun la indoiala evolutia si autoritatea actuala a tarii. Cu toate acestea, cand vom fi capabili sa renuntam la eticheta de "emergenta" si sa ne referim la China ca la o "superputere" - la fel cum sunt percepute Statele Unite astazi? Citeste integral.

Atac cu bomba in India. Un atac cu bomba a avut loc in statul Chhattisgarh din centrul Indiei. In urma atacului, revendicat de catre rebelii maoisti, si-au pierdut viata 10 ofiteri de politie, scrie The Times of India.

Conflictul din Sudan a facut 10.000 de refugiati. Peste 10.000 de oameni au fugit din calea luptelor dintre nord-sudanezi si sud-sudanezi in orasul de granita Kordofan, la doar cateva saptamani pana cand sudicii isi vor declara in mod oficial independeta, scrie Reuters.