Cele patru mari intrebari ale reorganizarii Romaniei. Indiferent de numarul de judete in care va fi reorganizata pana la urma Romania, masura va antrena schimbari profunde. Si nu este vorba doar de procedurile de accesare a fondurilor europene sau de preschimbarea actelor populatiei, ci si de reconfigurarea partidelor politice si a sferei lor de influenta. Noile judete vor avea milioane de locuitori, actualele consilii judetene vor fi desfiintate, prefecturile si institutii deconcentrate vor trebui reconfigurate. Acestea sunt cateva dintre certitudinile care insotesc ideea reorganizarii Romaniei, idee lansata de presedintele Traian Basescu si sustinuta, aproape inevitabil, de PDL. Dincolo de acestea, proiectul ridica multe semne de intrebare iar in acest moment este practic imposibil de anticipat toate efectele unei astfel de masuri, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Proiectul zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov. Zona se va intinde pana la Dunare si va fi condusa de un guvernator. In cinci ani, Bucurestiul ar putea avea deschidere la Dunare. Cateva detalii din proiectul de regionalizare al Romaniei, pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, au fost prezentate pentru gandul, de deputatul PDL, Vasile Gherasim, unul dintre oamenii care lucreaza la acest document. Potrivit proiectului, zona Bucuresti-Ilfov se va dezvolta in trei etape, urmand ca, pana in 2016, sa cuprinda Oltenita si localitati din judetele Dambovita si Giurgiu. "In prima etapa se va comasa Bucurestiul cu Ilfovul. Vom avea 48 de unitati administrativ-teritoriale pe o suprafata de 2.800 de kilometri patrati, de zece ori mai mult decat este acum. In etapa a doua vom avea 62 de localitati si o suprafata de 3.800 kilometri patrati, scrie Gandul.

Manifestatie in favoarea independentei Tinutului Secuiesc la Londra - "Tara Secuilor nu e Romania". O manifestatie in favoarea independentei Tinutului Secuiesc a avut loc la Londra. Protestul a durat cateva ore, iar in timpul acestuia manifestantii au instalat pe un trotuar din capitala britanica afise cu mesajele "Tara Secuilor nu este Romania", dar si "Dreptate pentru Ungaria". Evenimentul a fost surpins de un cameraman amator. La solicitarea Realitatea TV, Ministerul de Externe a raspuns ca s-a luat legatura cu autoritatile britanice pentru lamuriri. Acestea au comunicat ca mitingul a fost organizat la initiativa unei persoane private - Andras Karaly. Participantii la protest s-au declarat impotriva Tratatului de la Trianon, au adus cu ei o harta a Ungariei Mari, si au impartit pliante, scrie EurActiv.ro.

Cum dispare populatia Romaniei. Natalitatea scade, rata mortalitatii este dintre cele mai ridicate din Europa, speranta de viata este mica, iar migratia a atins cote-record. Specialistii de la Institutul National de Statistica vorbesc despre o "scadere drastica" a populatiei Romaniei in 2011, comparativ cu rezultatul ultimului recensamant, din 2002. Datele statistice oficiale arata ca populatia a scazut constant in ultimele doua decenii. Din 1990, cand a fost atins recordul de 23,2 milioane de locuitori, pana in 2009, Romania a pierdut aproape doua milioane de suflete. Si din 2009 pana astazi, inca aproximativ trei milioane, scrie Adevarul.

Cat costa un loc la nunta unui baron local. Acuzat ca a cheltuit fraudulos bani europeni, presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu, i-a organizat fiului sau o nunta fastuoasa. Invitatii au cinstit masa cu un milion de euro. Aflat in plin scandal al cheltuirii frauduloase a 17 milioane de euro din fondurile europene, bani folositi pentru realizarea "Drumului Vinului", Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, a organizat o nunta fastuoasa fiului sau, deputatul PSD Adrian Mocanu (29 de ani). La evenimentul desfasurat sambata pe un patinoar s-a strans in jurul sefului buzoian "toata floarea cea vestita" a administratiei locale. De la primarii din orase pana la cei din comune, aproape toti au venit la "nunta anului de la Buzau". Nu au lipsit sefii institutiilor locale, directii sau inspectorate. Dintre liberali, au fost prezenti Norica Nicolai, senatorul Cristi Bigiu si deputatul Titi Holban. PSD-istii au fost reprezentati de deputatii Aura Vasile, Carmen Moldovan si Marian Ghiveciu, scrie EVZ.

Noul El-Dorado pentru angajatii statului care se "reprofileaza" in consultanta: preturile de transfer. Utilizand metode la limita legii, multinationalele reusesc sa se sustraga de la plata impozitelor si a contributiilor uneori chiar cu complicitatea si in folosul unor angajati ai statului. Daca v-ati intrebat vreodata cum reusesc unele companii gigant prezente si in Romania sa fie atat de "eficiente" incat sa aiba profit zero sau aproape de zero la cifre de afaceri de miliarde un raspuns ar fi "preturile de transfer". "Fie ca strang toti banii subsidiarelor intr-un centru de profit de unde distribuie apoi resursele catre anumite tari tinta, fie ca obliga subsidiarele din Romania sa apeleze exclusiv la produsele sau serviciile anumitor firme din afara tarii, companiile straine reusesc sa scoata din tara peste 7 miliarde de euro anual fara a plati impozite sau contributii", arata pentru RL avocatul Gheorghe Piperea, scrie Romania Libera.

PDL are o propunere pentru UDMR.Ce dau la schimb democrat-liberalii pentru cele opt superjudete. Asumarea raspunderii guvernului pe noua harta a Romaniei la pachet cu statutul minoritatilor, pana cel tarziu in toamna, este oferta cu care PDL vrea sa mearga marti in Coalitie pentru a convinge UDMR-ul sa nu puna bete in roate proiectului de reorganizare administrativa, au declarat, pentru gandul, surse democrat-liberale. Mai mult, cu liderii Uniunii sustinand public ca nu accepta nici in ruptul capului cele opt superjudete anuntate de Traian Basescu si de Emil Boc, democrat-liberalii ar mai lasa de la ei numai ca sa vada legea trecuta de parlament pana in toamna, chiar daca, in final, o astfel de varianta ar incurca socotelile atat cu Uniunea Europeana, cat si cand vine vorba de angajarea altor proiecte finantate din fonduri comunitare, scrie Gandul.

Un esec anuntat: ancheta "Mineriada". La 21 de ani de la momentele in care minerii din Valea Jiului terorizau Capitala, cauzele penale privind victimele luptelor de strada sunt blocate, amanate sau desfiintate. Rubrica "Dosar" din aceasta saptamana va propune o analiza a blocajului absurd catre care au fost conduse dosarele privind evenimentele din timpul mineriadelor. La 21 de ani de la momentele in care Bucurestiul intra sub stare de asediu in fata minerilor sositi din Valea Jiului, dosarele reunite generic sub titulatura de "Mineriada" raman niste simple semne de intrebare, uitate intre timp. In cele peste doua decenii de existenta, cauzele penale au fost obstructionate constant prin influenta politicului, "imprecizia" anchetatorilor sau, pur si simplu, indiferenta, chiar si cand impresia generala era aceea ca se lucreaza la foc continuu pentru pedepsirea vinovatilor, scrie Adevarul.

Brevet romanesc. Cum sa depistezi cancerul fara bani, doar cu voluntari. Inventatoarea senzorului care depisteaza cancerul in sase minute sustine ca a refuzat orice sprijin financiar si tehnic deoarece vrea ca aparatul sa fie 100% romanesc. Ea nu deruleaza niciun "grant" de cercetare in acest moment si spune ca lucreaza numai cu voluntari. In Occident cercetarile privind detectia cancerului in faza incipienta implica oameni de stiinta de renume dar mai ales fonduri uriase. Pentru a primi astfel de fonduri proiectul de cercetare trebuie sa fie bine documentat si sa lase sa se intrevada posibilitatea obtinerii unor rezultate incurajatoare. Spre exemplu, in 2010, "The National Center Institute" a acordat unui grup de cercetatori ai Universitatii din Boston doua milioane de euro pentru a-i sprijini in realizarea unui mecanism de detectare rapida a cancerului la plamani, scrie Romania Libera.

Dezbateri electorale, langa kebabul turcesc: "Castiga tot Erdogan". La un fast-food oriental din Capitala, alegerile din Turcia sunt subiect de discutie, la o gustare traditionala. Sukru Karlaslaan tocmai ia masa in fast-food-ul al carui patron este, undeva pe Soseaua Iancului, din Bucuresti. E relaxat, e printre prieteni, zambeste vioi, iar in jur rasuna ritmurile orientale ale unei melodii turcesti, ce seamana izbitor cu cea dinaintea ei si cu cea care, cu siguranta, o sa urmeze. Aici, in micul sau local, de cand a inceput campania electorala din Turcia, se aprind uneori niste dezbateri electorale, mai ceva ca in cafenelele Istanbulului. Clientii romani se opresc adesea, cu imbucatura de saorma in gura si asculta cum Sukru si angajatii sau prietenii sai turci pun tara de origine la cale, invaluiti in mirosul de kebab. Ceea ce e, din cate sugereaza Sukru, o dovada ca turcii azi se pot exprima liber, scrie EVZ.

0,125 euro ca sa-i spui "DA" lui Ponta. Liderii USL au calculat care va fi costul platit de fiecare cetatean daca se vor organiza referendumuri locale privind reorganizarea administrativa. Victor Ponta le-a cerut sambata consilierilor judeteni reuniti la Sala Palatului sa mearga acasa si sa solicite organizarea de referendumuri locale. Misiunea este una obligatorie pentru toti alesii locali ai USL si reprezinta contraatacul Opozitiei la proiectul de reorganizare administrativa propus de Guvern. "Cand este in joc dreptul la autodeterminare, cetatenii au dreptul sa-si spuna punctul de vedere. Nu stiu care sunt costurile, dar democratia este scumpa. Indiferent de cat costa, cetatenii trebuie consultati, nu putem face cum vor muschii celor de la Guvern. Nu am niciun dubiu ca cetatenii vor spune ca nu sunt de acord cu desfiintarea judetelor", a declarat pentru gandul presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, scrie Adevarul.

Reportaj video: cum prind hingherii cainii maidanezi. Adevarul.ro a insotit pe teren un echipaj de hingheri, a mers la unul din adaposturile Primariei si iti prezinta concluziile intr-un reportaj video. Peste 13.000 de bucuresteni, din care 2.500 de copii, au fost muscati in 2010 de catre unii dintre cei aproximativ 50.000 de caini fara stapan care traiesc in Bucuresti. Ce fac autoritatile sa rezolve problema? Hingherilor le revine prima sarcina: ei trebuie sa ii prinda pe maidanezii agresivi si sa ii duca in adaposturi, scrie Adevarul.

"Sfintii" din Ferentari au dat heroina pe etnobotanice. Vechii consumatori de heroina isi injecteaza acum droguri legale. Printre efectele devastatoare sunt niste crize mistice uluitoare sau cosmaruri cu "mascati" care ies din pereti. Cat timp, marti, 7 iunie, in Parlamentul Romaniei, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, era acuzat de indiferenta de initiatorii motiunii simple intitulate "Un flagel national - plantele etnobotanice", Marius, un consumator greu de droguri injectabile isi pregatea, probabil, doza zilnica. La fel poate facea si Vasile Marin, un alt locuitor toxicoman din zona. Tata a doi copii, dintre care unul aflat pe patul de spital, Marin se tanguia, ca "legalele" l-au facut, din consumator de heroina, neom, scrie EVZ.

Reportaj multimedia: Secta care racoleaza iubitori de arta. Desi multi plang soarta cruda a artei contemporane in Romania, numarul galeriilor creste in fiecare an - acum doi ani s-au inscris 14, anul trecut 40 si acum 56. Unele galerii sunt cat o bucatarie, altele ocupa case parasite, altele sunt pitite prin catacombe, altele in hoteluri de lux. Noaptea Galeriilor, cuplata cu Street Delivery, tine loc de protestele la care tinerii n-au chef sa iasa, scrie Romania Libera.

Piata Charles de Gaulle devine din august santier pentru un pasaj subteran si o parcare cu 603 locuri: Vezi aici prezentarea video o proiectului. Piata Charles de Gaulle din Capitala devine santier din august. In zona, Primaria Capitalei intentioneaza sa construiasca un pasaj subteran si o parcare tot subterana de 603 locuri. Deocamdata municipalitatea cauta o firma vataf care sa supervizeze lucrarile de constructii. Potrivit unui anunt postat pe site-ul guvernamental de licitatii, Primaria Capitalei cauta un consultant care sa-i ofere servicii de "supervizare si asistenta tehnica" de un million de euro pentru realizarea Pasajului rutier subteran de la Piata Charles de Gaulle. Valoarea estimata a contractului poate ajunge si la 1,5 milioane euro daca se constata ca vor fi necesare lucrari suplimentare, scrie Gandul.

Harta tarii, desenata de interese politice. De la Marea Unire din 1918 si pana acum, teritoriul Romaniei a fost impartit fie in judete, fie in regiuni si raioane, in functie de dorintele puterii. Istoricii spun ca schimbarea administrativa are nevoie de un consens larg al partidelor, dar si de o sustinere masiva a opiniei publice. Istoricul Bogdan Murgescu spune ca au existat trei momente importante in care Romania a fost impartita administrativ. Prima modificare importanta a fost cea de dupa Marea Unire din 1918, cand au fost impuse judetele, urmata de reorganizarea pe regiuni si raioane, facuta in perioada stalinista de Gheorghe Gheorghiu-Dej, in perioada 1950 -1952, si cea batuta in cuie de Nicolae Ceausescu in 1968, scrie Adevarul.

Judecator acuzat ca a impartit "dreptatea" pentru firma familiei. Un magistrat clujean este cercetat de CSM dupa ce a incercat sa evite executarea silita a firmei sotiei si socrului sau. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demarat o ancheta impotriva judecatorului Gabriel Nasui, de la Curtea de Apel Cluj, acuzat ca a judecat un dosar in care una dintre parti este o firma care ii are ca si asociati pe sotia si socrul sau. Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Cluj sub numarul 313/33/2011 si are ca obiect judecarea unei contestatii in anulare inaintata de SC Bodgi SRL Maramures contra ATE Bank Romania SRL si a executorului judecatoresc Marius Morari, scrie EVZ.

Turcia, prin ochii unei romance ajunsa a doua nevasta. O bistriteanca a aflat dupa trei ani ca turcul cu care se maritase mai are inca o nevasta. O tulceanca a ajuns maseuza fostului premier Tansu Ciler, iar o pitesteanca este acum solista de prima mana la Opera din Istanbul. Otilia Radulescu Ipek a emigrat in Turcia in 1991. Pitesteanca avea 23 de ani cand a pornit intr-un turneu cu trupa teatrului din Pitesti, in calitate de solist vocal: "In perioada aceea l-am cunoscut pe sotul meu aici, la Istanbul. Era spectator in sala si cand esti foarte tanar flash-ul nu e foarte greu de aprins. Era un barbat foarte cald, m-a invitat la kebab pe malul Bosforului. De prima data cand l-am zarit, Bosforul mi s-a parut un loc extraordinar de colorat si exotic, cu vilele acelea superbe de pe coline, cu barcutele minuscule si vapoarele imense care-l traverseaza, cu restaurantele de pe maluri, scrie Romania Libera.