Fatah si Hamas vor anunta saptamana viitoare noul guvern palestinian. Palestinienii au anuntat marti ca sunt gata sa formeze un guvern de unitate Fatah-Hamas. Componenta cabinetului va fi facuta publica saptamana viitoare la Cairo, unde va avea loc o intalnire intre presedintele Mahmoud Abbas si liderul Hamas Khaled Meshaal. Cele doua grupari s-au intalnit timp de cateva ore, discutand despre formarea guvernului respectand termenii conveniti in hotararea de reconciliere semnata in luna aprilie, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Yemen: Presedintele Ali Abdullah Saleh trasmite ca se simte bine. Presedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, care se afla inca in spitalul din Riyadh, Arabia Saudita, in urma atacului opozitiei asupra palatului sau in data de 3 iunie, a declarat marti ca se simte bine si ca starea sanatatii sale se imbunatateste constant. Saleh a multumit public regelui Abdullah care l-a sunat pentru a se interesa de sanatatea lui. Dupa ziua atacului, presedintele Saleh nu a mai iesit in public. In atac au murit 11 persoane, iar alte cateva zeci a fost ranite. Printre raniti se numara Primul Ministru Ali Mohammed Moujawar si purtatorul de cuvant al parlamentului Abdelaziz Abdelghani, care sunt si ei tratati tot in Arabia Saudita, anunta AFP.

Fukushima: Copiii vor purta aparate de masurare a radiatiilor. Autoritatile din orasul Fukushima vor distribui copiilor 34.000 de dozimetre pentru masurarea expunerii la radiatii. Toti copii intre 4 si 15 ani vor purta din luna septembrie dozimetrele timp de 3 luni, iar lunar se va face colectarea datelor din dispozitive. Familiile cu copii sub 4 ani vor primi dozimetre la solicitarea parintilor. Orasul Fukushima se afla la 60 km de centrala nucleara. Desi au trecut 3 luni de la cutremurul devastator, centrala inca are scapari radioactive. Intre timp, guvernul japonez a aprobat si un proiect de lege prin care va ajuta TEPCO sa ofere compensatii in valoare de cateva miliarde de dolari vicimelor crizei nucleare, informeaza BBC.

Protestele violente de strada continua in China. Protestele violente incepute saptamana trecuta in China au continuat si in ultimele zile. Un conflict a izbucnit in orasul Zengcheng, situat la 60 km de Hong Kong. Martorii spun ca totul a inceput de la tratamentul dur aplicat de fortele de securitate asupra unei vanzatoare ambulante care era gravida. Autoritatile locale au anuntat ca in conflict au fost implicate cateva sute de persoane, in timp ce rapoartele neoficiale vorbesc de zeci de mii de protestatari. O ciocnire a avut loc saptamana trecuta in Lichuan, dupa ce un fost politician local a murit in inchisoare. Ran Jianxin era acuzat de luare de mita, iar cazul sau era inca in investigare. Locuitorii din Lichuan cred insa ca Jianxin era nevinovat si a fost ucis pentru ca nu a vrut sa accepte cooperarea cu alti reprezenentanti ai autoritatilor care erau corupti. Si veteranii militari au protestat la Ministerul Cailor Ferate din Beijing, pentru ca initial le-au fost promise locuri de munca, iar acum le sunt refuzate. Desi toate aceste conflicte sunt de natura locala, autoritatile le trateaza cu duritate maxima de teama unor rascoale de tipul celor din Egipt, Libia sau Yemen, scrie CNN.

Austria a renuntat la planul de a vinde cei doi munti din regiunea Tirol. In urma numeroaselor proteste, guvernul Austriei a renuntat la planul de a vinde luna viitoare doua creste de munti. Varful Rosskopf cu o altitudine de 2600 m si Grosse Kinigat de 2700 m din provincia Tirol trebuiau sa fie vandute pentru suma de 121.000 de euro. Politicieni si oameni de rand au transmis autoritatilor mesajele lor de protest, concluzionand ca vanzand un munte se va ajunge la vanzarea intregii tari. Totusi, daca ele se vor vinde pe viitor, cumparatorul va trebui sa permita aceesul liber pentru alpinisti si turisti, nu va putea expune reclame mari si nu va putea construi cladiri care sa nu respecte caracterul zonei, anunta The Guardian.