Ce consecinte are situatia refugiatilor sirieni asupra Turciei. Sirienii care se refugiaza in sudul Turciei fac apel la comunitatea internationala, sa ia masuri impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, ale carui represiuni violente din nord-estul Siriei au fortat peste 8.000 de oameni sa fuga din tara, scrie Wall Street Journal, care publica si o harta interactiva ce schiteaza evolutia conflictului. Intre timp, in Turcia tensiunile rasiale cresc, scrie The Independent. In ciuda refuzului guvernului sirian de a le permite jurnalistilor straini sa intre in tara, un reporter CNN a trecut granita turca in nord-vestul Siriei pentru cateva ore. Langa Kherbet al-Jouz, oamenii se adapostesc in copaci, dupa ce fortele armate le-au incendiat pasunile si le-au distrus locuintele. Vezi imagini filmate intr-o tabara de refugiati din Siria.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

De ce nu ia ONU masuri in cazul Siriei, la fel ca in cel al Libiei. Am auzit cu totii despre primavara araba, schimbarea rapida care a "maturat" strazile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In luna martie, 10 din 15 natiuni au aprobat rezolutia Consiliului de Securitate, care condamna represiunea din Libia. Atacurile aeriene au inceput imediat dupa aceea. Am vazut si am simtit o diferenta. Diplomatii si personalul ONU si-au exprimat increderea si speranta ca organizatia internationala va reusi sa ia masuri dramatice pentru a ajuta cetatenii amenintati de propriul guvern. Dupa luni intregi de violenta similara in Siria, Consiliul de Securitate al ONU nu da niciun semn de viata. Analiza CNN.

De asemenea, CNN analizeaza consecintele situatiei refugiatilor sirieni asupra Turciei si Siriei.

Facebook l-a angajat pe fostul secretar de presa al lui Bill Clinton. Joe Lockhart, secretar de presa al fostului presedinte american Bill Clinton, se alatura echipei Facebook pentru a supraveghea politica companiei, eforturile de comunicare corporatista. Incepand cu luna viitoare, Lockhart va fi vicepresedinte al Global Communications in cadrul Facebook. In luna mai a acestui an, Facebook a mai angajat doi fosti oficiali, care au lucrat in administratia Bush, scrie The Telegraph.

Directorul fundatiei caritabile "Nelson Mandela" a fost gasit nevinovat in dosarul "diamantelor insangerate". Ratcliffe, directorul fundatiei pentru copii "Nelson Mandela", care a pastrat timp de 13 ani diamante neslefuite primite de la modelul Naomi Campbell, a fost gasit nevinovat. Autoritatile din Africa de Sud au ajuns la concluzia ca Ratcliffe nu a comis o infractiune prin posesia diamantelor pe care Campbell le primise de la fostul presedinte liberian, Charles Taylor, scrie The Guardian.

Obama, dat in judecata de mai multi congressmeni pentru razboiul din Libia. Mai multi congressmeni americani au depus miercuri plangere in fata tribunalului federal din Washington impotriva deciziei presedintelui Barack Obama de a lansa operatiunile militare din Libia fara aprobarea Congresului, relateaza AFP. Reclamantii, zece alesi condusi de democratul Dennis Kucinich si republicanul Walter Jones, ii reproseaza presedintelui ca a angajat "unilateral" fortele americane impotriva regimului lui Muammar Gaddafi "fara declaratia de razboi a Congresului", ceea ce constituie, spun acestia, o violare a constitutiei. Integral pe EurActiv.ro.

Gaddafi nu va participa la Jocurile Olimpice. Muammar Gaddafi nu va veni la Londra pentru a viziona Jocurile Olimpice 2012. Desi Comitetul Olimpic International a decis sa trimita in Libia cateva sute de invitatii la evenimentul sportiv, acestea nu vor putea fi onorate de catre liderul libian, familia si anturajul acestuia, intrucat cu totii au impuse interdictii de calatorie in Uniunea Europeana, scrie The Independent.

Dupa 50 de ani de asteptare, Cuba a publicat un nou jurnal al lui Che Guevara. "Jurnalul unui combatant" prezinta experientele traite de Guevara dupa sosirea in Cuba la 2 decembrie 1956 si pana cu putin inainte de declararea victoriei de catre rebeli la 1 ianuarie 1959. Expertii spun ca jurnalul a fost publicat cu o asemenea intarziere pentru ca era vorba despre mai multe caiete, dintre care unele lipsesc, scrie The Telegraph.

Afganistan - tara cea mai periculoasa pentru femei. Saracia, violenta si asistenta medicala precara fac din Afganistan tara cea mai periculoasa din lume pentru femei, potrivit unui sondaj global realizat de Fundatia Thompson Reuters. Pe locul al doilea se afla Congo, din cauza numarului ridicat de violuri. Alte tari aflate in top sunt Pakistan, India si Somalia, scrie The Telegraph.

CNN incearca sa explice de ce creste numarul atacurilor fortelor afgane asupra militarilor coalitiei internationale.

China: Sute de mii de copii intoxicati cu plumb nu au acces la tratament. Sutelor de mii de copii chinezi care sunt intoxicati cu plumb li se refuza accesul la tratament, precum si la informatiile necesare pentru a combate boala, potrivit unui raport al Human Rights Watch, preluat de catre Reuters.

CNN: China spioneaza Statele Unite ale Americii. Timp de aproape o jumatate de secol, pe vremea Razboiului Rece, lumea s-a concentrat pe spionajul dintre Statele Unite si Uniunea Sovietica. Duelul dintre CIA si KGB, portretizat in nenumarate carti si filme, a incins imaginatia publicului. Putina atentie a fost acordata, insa, operatiunilor de spionaj puse la cale de China - o superputere emergenta - si, in acelasi timp eforturilor de contraspionaj ale Statelor Unite (nu intotdeauna de succes) pentru a contracara incercarile Beijingului de a capata acces la secretele Americii, sustine David Wise - autorul a numeroase carti despre securitate nationala si spionaj - pentru CNN. Citeste integral.