Autostrada fara cap si fara coada. In loc sa se sfarseasca intr-un nod rutier, cum ar fi normal, autostrada spre Valea Prahovei se va infunda intr-un giratoriu aglomerat, la intersectia cu centura Vest Ploiesti, aparut ad-hoc in proiect. Un pod neterminat peste lacul Cociovalistea, in apropiere de Moara Vlasiei, un sens giratoriu inghesuit in centura Vest Ploiesti, iar la mijloc, pe aproximativ doua treimi, asfalt cu sincope; astfel va arata, cel mai probabil la finele acestui an, autostrada spre Valea Prahovei aflata in portofoliul firmelor Spedition UMB, Pa&Co si Euroconstruct Trading 98. Acum trei saptamani oficialii Ministerului Transporturilor declarau ca Dorinel Umbrarescu, Costel Casuneanu si Dan Besciu, patroni in ordine ai firmelor mentionate, au renuntat la pretentiile lor ce ar fi dus la majorarea contractului cu inca aproape jumatate din valoarea initiala (de 180 milioane euro, fara TVA) si au decis sa se reintoarca la munca, cu angajamentul ca vor termina proiectul inceput in 2007, pana la finele acestui an. Lucrarile sunt insa departe de a necesita doar mici finisaje. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Mitropolia Ardealului si noua harta a BOR. De sute de ani, Biserica s-a pliat dupa modelul laic. Cum va modifica noua reforma administrativ-teritoriala organizarea BOR.Conform Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, Biserica "se administreaza in mod autonom". Cu toate acestea, de sute de ani, datorita traditiei bizantine care prevede o buna colaborare cu statul, Biserica s-a "pliat" dupa modelul laic. Conform articolului 6 din Statut, "BOR este organizata ca Patriarhie, cu titulatura Patriarhia Romana. Aici intra eparhii -arhiepiscopii si episcopii -grupate in mitropolii, precum si alte unitati in interiorul sau in afara granitelor Romaniei", scrie EVZ.

De ce s-a impiedicat Basescu la revizuirea Constitutiei. Judecatorul Predescu: "Unele aspecte sunt de nerevizuit. Pai daca vine si zice ca instaureaza monarhia? Nu poate, domnule!" Judecatorii Curtii Constitutionale au respins cinci dintre cele mai importante propuneri de revizuire a Constitutiei inaintate de presedintele Traian Basescu, bazandu-se pe un singur articol din legea fundamentala. Acesta blocheaza practic din start orice incercare de schimbare mai serioasa a textului Constitutiei si deci a modului de functionare a Romaniei. Judecatorul constitutional Ion Predescu a explicat pentru Gandul ca este vorba despre articolul 152, care stabileste granitele pana la care poate fi revizuita Constitutia: "Toate propunerile de revizuire au fost analizate in raport cu acest articol din Constitutie si s-a constatat ca unele nu il respectau". Predescu a explicat ca unele probleme din Constitutie, precum cele pe care Traian Basescu a vrut sa le modifice, sunt pur si simplu de neatins: "Unele aspecte sunt de nerevizuit. Pai daca vine si zice ca instaureaza monarhia sau ca vrea doar un partid politic? Nu poate, domnule!"

Tortura la romani in timpul Evului Mediu. "Codul Penal" din vremea Imperiului Habsburgic a fost scos la lumina de reprezentantii Bibliotecii Judetene Timis. El este expus acum intr-o expozitie. Un document publicat in 1768 arata tortura la care erau supusi suspectii de comiterea unor infractiuni. Chinuiti, unii inculpati marturiseau si ce nu au facut. Metodele de ancheta din ziua de astazi au ajuns la un nivel de tehnologie greu de imaginat si in urma cu 20 de ani, cu atat mai mult in urma cu cateva sute de ani. Exista printre anchetatorii zilelor noastre specialisti care sustin ca tehnica a ajuns atat de avansata incat poti fi urmarit si in gaura de sarpe pentru administrarea probelor. In urma cu cateva sute de ani, colectarea probelor se facea cu mijloace la-ndemana. Spre exemplu, in secolul al XIV-lea, vinovatia se stabilea de catre divinitate, suspectii de comiterea unor infractiuni erau arsi in palma si bandajati, iar daca dupa un anumit interval de timp rana se vindeca, suspectul era declarat nevinovat. Daca plaga avansa, suspectul era declarat vinovat, scrie Adevarul.

Ce poate face UE pentru a se salva din criza. Uniunea Europeana este povestea de succes a ultimilor cincizeci de ani, dar integrarea a ajuns astazi sa fie supusa unui test mai profound si mai serios ca niciodata, potrivit unui raport al European Policy Center din Bruxelles. Criza economica si financiara mondiala a facut ca ceea ce era de negandit cu ani in urma sa fie acum luat in calcul: iesirea unui stat din zona euro, moartea euro si chiar o posibila dezintegrare a UE nu mai sunt subiecte tabu, sustin autorii raportului. Potrivit analistilor, criza economica si problema datoriilor suverane au determinat o slabire a legitimitatii democratice, o neincredere crescuta in randul statelor membre, o limitare a capacitatii de adaptare a UE, o perspectiva tot mai sumbra a unui potential declin economic european, o lipsa a unui leadership atat la nivelul statelor membre cat si la nivelul UE, fiindca nu mai exista o coalitie de state care sa propuna solutii si sa duca la capat niste reforme, si a generat un numar de provocari care au aparut din schimbarile rapide ale mediului international carora UE va trebui sa le faca fata, scrie Romania Libera.

Vesela si "dulsea" singuratate a doamnei Mona Pivniceru. Nu renunta la accentul moldovenesc. A ramas in memorie ca prima blonda ce l-a infruntat pe Basescu. E o femeie care te complexeaza. Bancurile cu blonde nu i se potrivesc deloc. CV-ul ei se intinde pe 26 de pagini si zice ca inca nu-i complet. Are doua doctorate, e profesor universitar si imparte dreptatea ca judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vocea ei tabagica nu ai cum s-o uiti. Accentul moldovenesc si regionalismele neaose pe care le strecoara in fraze sobre, alambicate, o unicizeza si-ti starnesc rasul. Nici prin cap nu-i trece sa renunte la "dulsele grai moldovinesc". Zice ca e prea batrana sa-si mai schimbe imaginea. A ramas in mentalul colectiv ca prima blonda ce s-a luat in coarne cu presedintele Basescu, care a scapat nesifonata si cu coafura intacta. E un anume fel de femeie care ii complexeaza pe barbati. O cheama Mona Pivniceru. Reportaj integral in EVZ.

Au furat pana si casele sinistratilor. Sute de tone de materiale de constructie platite de Guvern au disparut intr-un an din depozitele Primariei Dorohoi. Peste 40 de case care trebuiau ridicate pentru locuitorii afectati de inundatii nu mai pot fi incepute. Materiale de constructie in valoare de 9 milioane de lei au disparut fara urma. Politia botosaneana va trebui sa investigheze cea mai mare frauda care a avut loc in judet in ultimul deceniu. Sute de tone de materiale de constructii platite de Guvern, care urmau sa fie folosite la ridicarea a 43 de case pentru sinistratii inundatiilor catastrofale de vara trecuta, au disparut din depozite. Frauda a iesit la iveala abia zilele trecute, la un inventar al stocului facut de angajatii municipalitatii locale, scrie Adevarul.

Cum a ajuns Grecia sa depinda de economiile romanilor. Cele sase banci elene prezente in Romania, in special cele de dimensiuni mari, au probleme mai serioase ca niciodata in tara de origine. Unii analisti spun ca grecii au inceput deja sa directioneze o parte a resurselor atrase din Romania catre centrala din Grecia. Patru dintre cele mai mari grupuri bancare din Grecia, toate prezente si in Romania cu active totalizand peste 10 miliarde de euro au primit saptamana aceasta o lovitura care le-ar putea fi chiar fatala intr-un orizont mediu de timp. Intr-o miscare fara precedent, agentia Standard& Poor's(S&P) a retrogradat grupurile Alpha, EFG, National Bank of Greece si Piraeus, la nivelul "extrem de speculativ", al doilea cel mai slab din grila de evaluare. Pe termen scurt, efectele asupra subsidiarelor din Romania vor fi reducerea apetitului de creditare si cresterea dobanzilor la depozite, pe termen lung insa, spun unii analisti, ne putem gandi chiar la retragerea din Romania. EFG este actionar majoritar al Bancpost, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca in timp ce Piraeus si Alpha Bank activeaza la noi in tara sub brand propriu. Per ansamablu, grecii aduna 30% din capitalul strain din sistemul bancar autohton si aproximativ 17% din active. Alpha Bank si Bancpost sunt banci de top 10 cu sute de mii de clienti. Integral in Romania Libera.

Experiment EVZ: femeile conduc mai incet decat barbatii. Adevarat sau fals? O ipoteza: femeile au simt matern si se feresc de pericol, pe cand barbatii il ignora aproape complet. Totul se reduce la supravietuirea speciei. Cand o soferita traverseaza un sens giratoriu, coloana de masini din spate incetineste brusc ritmul. Stiti situatia. De multe ori vi s-a intamplat sa spuneti: "E o tipa la volan, asa se explica...". Femeile conduc mai incet decat barbatii - este aceasta o prejudecata, o mostra de misoginism barbar sau un adevar stiintific? Subiectul ramane controversat, nefiind transat. "Evenimentul zilei" a realizat si un experiment, punand observatia directa inaintea concluziilor. Doi barbati si doua femei au condus aceeasi masina, pe acelasi traseu, la aceeasi ora. Rezultatul este interesant: barbatii au condus mai sportiv, dar conditiile de trafic au condus la un scor de egalitate. Daca am demonstrat ceva, este faptul ca graba nu rezolva mare lucru.

Cum a salvat un roman 3600 de evrei de la Holocaust. Celebra lista a lui Schindler a fost contestata chiar de catre sotia acestuia. In acei ani tulburi ai razboiului a existat un industrias roman, Cornel Dumitrescu, care, riscandu-si viata si averea, a salvat de la moarte 3600 de evrei. Investigatiile facute de catre un inginer bucurestean, dovedesc, fara echivoc, temeinicia unor fapte istorice pierdute, din pacate, in anonimat.La mai bine de o jumatate de secol, Holocaustul nazist este si astazi subiectul unor numeroase controverse. Dincolo de disputele vehiculate in planul adevarului istoric, dar, mai ales, pe terenul intereselor materiale sau politice, exista certitudinea unor cutremuratoare suferinte si umilinte indurate de milioane de oameni numai pentru simpla vina ca s-au nascut evrei. Acreditarea ideii ca Romania face parte dintre tarile participante la Holocaust a starnit, cum era si firesc, numeroase controverse. Integral in La Historia.