Israelul va construi 1.200 de case in Fasia Gaza. Israelul a aprobat marti construirea de case si scoli in Fasia Gaza in valoare de 100 de milioane de dolari. Israelul a dat unda verde pentru ca United Nations Relief and Works Agency sa construiasca 1200 de case noi in teritoriul controlat de Hamas. Potrivit autoritatilor, constructiile vor incepe imediat. In 2007, Israelul impreuna cu Egiptul au instituit o blocada asupra Fasiei Gaza prin care impiedica aprovizionarea cu provizii necesare in speranta opririi inarmarii Hamas. Palestinienii considera blocada ilegala. Un nou convoi maritim plin cu ajutoare umanitare se pregateste sa plece spre Gaza dupa ce anul trecut un convoi similar a fost atacat de Israel si impiedicat sa-si atinga tinta. Potrivit unui diplomat strain, prin decizia de a reincepe constrctiile in Gaza, Israelul vrea sa arate ca Fasia Gaza nu mai are nevoie de asistenta umanitara, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Arheologii bulgari au descoperit Regatul Odris apartinand vechilor traci. Arheologii bulgari au facut o noua descoperire de senzatie - resedinta conducatorilor Regatului Odris al vechilor traci, in timpul primei expeditii arheologice alpine din Bulgaria. Sapaturile au inceput in primele zile ale acestei luni dupa ce locul fusese descoperit in 2005 si cercetat in iulie 2010. Resedinta se afla in apropierea statului Starosel in muntele Kozi Gramadi din lantul Sredna Gora. Starosel era deja cunoscut ca o importanta necropola a vechilor conducatori traci. Arheologii au descoperit in perfecta stare de conservare zidul nord-estic al resedintei, inalt de 2 m si construit din blocuri de piatra cioplita cu decoratiuni. Cladirea a fost datata din perioada 354 - 342 i.Hr. in timpul regelui Teres al II-lea si se pare ca adapostea tezaurul odrisilor. Cercetatorii au decoperit si un sistem complex de canale de piatra pentru strangerea apei. A fost descoperita si fundatia unui alt turn al constructiei in partea de sud-est. Se crede ca acesta este punctul prin care Filip al II-lea Macedon a patruns in cetate si a capturat-o, din cauza semnelor de distrugere masiva. O alta descoperire importanta este o mica moneda de argint batuta in cetatea greaca Parion care infatiseaza chipul Meduzei - folosita de vechii soldati macedoneni ca talisman de protectie, anunta Novinite.

Banca Mondiala va imprumuta Tunisia cu 500 milioane de dolari. Banca Mondiala a aprobat marti acordarea unui imprumut de 500 milioane de dolari pentru Tunisia, parte a ajutorului promis in luna mai pentru a se putea asigura tranzitia tarii catre democartie. Potrivit intelegerii din luna mai Tunisia va primi 1,5 milioane de dolari in timp de 2 ani. Banca Mondiala vrea sa ajute guvernul tunisian in patru domenii cheie: reformarea sistemului politic si administrativ, crearea de locuri de munca, politicile sociale si dezvoltarea sectorului financiar. Anuntul a venit dupa condamnarea in absenta a fostului presedinte Ben Ali si a sotiei sale Leila Trabelsi la 35 de ani de inchisoare dupa o judecata care a durat o singura zi. Cei doi, care se ascund in Arabia Saudita, au fost acuzati de delapidarea fondurilor publice, informeaza AFP.

SUA si Japonia au amanat mutarea bazei militare din Okinawa. Japonia si SUA au convenit sa mareasca termenul mutarii bazei militare aeriene Futenma din insula Okinawa. Mutarea trebuia facuta pana cel tarziu in 2014, potrivit deciziilor anterioare, iar noul termen nu a fost inca stabilit. Cele doua tari au hotarat sa mute baza intr-o zona mai putin populata a insulei, dar planul lor a fost ingreunat de un numar mare de proteste care solicitau mutarea bazei in afara insulei. Premierul Japonez Yukio Hatoyama a fost obligat sa paraseasca functia anul trecut dupa ce a declarat ca nu-si poate indeplini promisiunea de a scoate baza americana pe insula Okinawa. Potrivit intelegerii din anul 2006, baza urma sa fie mutata intr-o zona rurala depate de capitala insulei, dar si aici au aparut proteste care sustineau ca mutarea in respectiva locatie ar afecta iremediabil mediul marin. Tot in 2006 s-a convenit mutarea a 8000 de soldati din marina Americana de pe Okinawa pe insula Guam. Atat mutarea bazei cat si relocarea trupelor raman momentan suspendate pentru un termen nesigur ce se va implini dupa anul 2014, scrie BBC.

Programul economic al lui Berlusconi a fost adoptat de Parlament. Parlamentul italian a acordat marti votul de incredere pentru programul de reforme economice al premierului Silvio Berlusconi. Votul a aratat ca premierul are o majoritate mult mai solida decat credeau criticii sai. Berlusconi avea nevoie de minim 306 voturi si a primit 317. Votul de astazi este o victorie importanta pentru premier care se afla intr-o perioada in care popularitatea sa descreste si pentru partidul sau care a suferit infrangeri in alegerile locale, anunta CNN.

Cea mai batrana femeie din lume a decedat la aproape 115 ani. Cea mai varstnica persoana din lume, potrivit Guinness World Records, a murit marti dimineata in orasul brazilian Carangola. Maria Gomes Valentim a decedat cu cateva saptamani inaintea implinirii varstei de 115 ani. Nascuta in 1896 a trait toata viata in Carangola. In 1913 s-a casatorit cu Joao Valentim care a decedat in 1946. Fiul lor a murit la varsta de 75 de ani. Maria Gomes Valentim a lasat in urma patru nepoti, sapte stranepoti si cinci stra-stranepoti. Cel mai batran barbat din lume este Walter Breuning, in varsta de 114 ani, informeaza Ria Novosti.