"Management defectuos" platit de A.V.A.S. cu 6.500 de euro lunar. Vicepresedintele AVAS, Cristina Chiriac, a fost platita de statul roman anul trecut cu 315.460 lei net, adica 26.288 lei lunar. Cristina Chiriac este fina deputatului Silviu Prigoana si a fost numita in functie de Emil Boc la patru luni dupa ce Corpul de Control al Guvernului a considerat-o vinovata de "management defectuos" la Institutul National al Lemnului. Cristina Chiriac, fina deputatului Silviu Prigoana, a fost in 2010 cel mai bine platit angajat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Aceasta a castigat de 4 ori mai multi bani chiar decat presedintele Romaniei, Traian Basescu, si de 4,4 ori mai mult decat premierul Emil Boc, cel care a numit-o vicepresedinte al AVAS pe 12 noiembrie 2009, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Un miliard de euro pentru 4 minute in minus pe calea ferata. Circa un miliard de euro si cinci ani de lucrari i-au luat statului sa reduca durata calatoriei cu trenul de la Bucuresti la Constanta cu doar 4 minute. Am luat fonduri europene, am completat si de la buget - in total, peste 900 milioane de euro au fost cheltuiti pentru modernizarea la standarde europene a magistralei de cale ferata Bucuresti-Constanta. Dupa 11 ani de la semnarea memorandumului pentru fondurile ISPA, rezultatul incepe sa fie vizibil: de la 1 iulie, durata calatoriei cu trenul de la Bucuresti pana pe malul marii va fi de doua ore si 30 de minute. Asta in conditiile in care, inainte de inceperea lucrarilor, trenurile strabateau distanta de 225 km in doua ore si 34 de minute, scrie EVZ.

Cum va afecta reorganizarea teritoriala procesul de justitie in Romania. Judecatoarea Alina Nicoleta Ghica, presedinta Sectiei de contencios-administrativ si fiscal de la Curtea de Apel Bucuresti, sustine ca, in lipsa unui studiu de impact, proiectul de lege privind reorganizarea teritoriala va genera efecte imprevizibile de ordin social si judiciar. Judecatoarea candideaza la un post de membru in Consiliul Superior al Magistraturii. Interviu integral in Adevarul.

UDMR, aproape de a spune "Igen". Liderii Uniunii confirma ca PDL si presedintele Basescu ar fi de acord ca judetele Harghita si Covasna sa aiba un statut special. In tot acest timp, examenele auto si sedintele de consiliu judetean in limba materna sunt doua victorii "de etapa" obtinute de UDMR la dezbaterea Statutului minoritatilor. In timp ce incearca sa obtina de la partenerii de guvernare cat mai multe noi drepturi pentru minoritari si, implicit, pentru maghiari, reprezentantii UDMR se gandesc la o formula de reorganizare administrativa astfel incat sa-si conserve avantajele dobandite pana acum si sa ramana, in acelasi timp, la guvernare. Vicepremierul Marko Bela a confirmat, ieri, ca presedintele Traian Basescu ar fi propus UDMR un compromis cu 9 judete, din care unul sa fie format din Harghita si Covasna. Varianta nu este insa agreata de toti liderii UDMR, scrie Romania Libera.

Cum isi bat joc autoritatile locale de fondurile europene. In multe cazuri, autoritatile locale din Romania ignora avertismentele si semneaza contracte finantate de UE fara a respecta legea. Pe de alta parte, la fel de vinovate de blocarea Axei 2 a Programului Operational Regional sunt si Autoritatile de Management, precum si celelalte institutii de management al fondurilor europene. Motiv pentru care Executivul este decis sa ia masuri pentru ca statul sa nu mai plateasca pentru deciziile gresite luate de presedintii de consilii judetene sau de alte autoritati locale, care contracteaza lucrari platite din bani europeni. Integral in editia tiparita a EVZ si pe site-ul publicatiei.

Un spital din Mures trebuie sa achite 7.000 de euro unui pacient care si-a cumparat singur stenturi. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures este nevoit sa achite, in solidar cu CJAS Mures, in urma unei sentinte definitive si executorii, 7.000 de euro unui pacient care a refuzat stenturile pe care le avea institutia medicala unde a fost operat si si-a cumparat singur altele. Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, Lavinia Cosma, a declarat, miercuri, ca unitatea sanitara si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mures au pierdut recent un proces intentat de un pacient care si-a cumparat singur stenturi, scrie Gandul.

Au disparut 400 de hectare de parcuri. Din 1991 pana in 2009 au fost rase de pe harta oraselor romanesti 401 hectare de spatii verzi, potrivit datelor INS. Locul lor a fost luat de blocuri de locuinte si cladiri de birouri. Pana la finalul lui 2013, orasele din Romania ar trebui sa ajunga la media europeana de 26 de metri patrati pe cap de locuitor. Acum, cele mai multe au sub 20 de metri patrati. Suprafata de spatiu public verde pe cap de locuitor s-a redus semnificativ in ultimii ani, din cauza cresterii numarului populatiei urbane, si nu fiindca parcurile ar fi fost cotropite de betoane, arata un studiu realizat in 2009, la comanda Comisiei Europene. In Romania insa, lucrurile s-au intamplat exact invers: populatia oraselor a scazut in 18 ani cu aproape 700.000 de locuitori, dar si suprafata spatiilor verzi s-a diminuat, scrie Adevarul.

Autostrada Soarelui ajunge la mare in 2013. Intreaga autostrada Cernavoda-Constanta va fi definitivata peste doi ani. Pana atunci traficul spre Marea Neagra se va face pe o combinata de drumuri nationale si autostrazi cu o banda pe sens. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va relicita luna viitoare proiectarea si lucrarile de executie ale tronsonului de autostrada Constanta-Medgidia (20 km), potrivit anuntului de participare publicat de companie. Vechiul contract, semnat cu firma franceza COLAS in 2009, a fost reziliat in luna aprilie, scrie Romania Libera.

Falitul crizei, o poveste cat o suta de analize economice. Ieseanul Ionel Agrigoroaei, patronul unei fabrici de confectii, a scris o carte despre toate prostiile pe care le-a facut pe vremea cand invartea bani cu lopata si se credea intangibil. De la Mercedesurile din curte a ajuns sa nu mai aiba nici bani de taxi. Acum renaste incetul cu incetul. Extaz si agonie. Si iar extaz si iar agonie. Cam asa isi descrie viata unul dintre putinii romani care au reusit sa treaca peste mai multe falimente in cativa ani. Ademenit si de conjunctura economica, lovit si de greselile facute in pragul crah-ului financiar la nivel mondial, Ionel Agrigoroaei, supranumit si "Domnul Criza", a luat-o de la capat a patra oara, scrie EVZ.

Prietenii lui Tokes si planul Revolutiei din Harghita. "Adevarul" face o radiografie a convietuirii maghiarilor cu romanii in Tinutul Secuiesc, in 1989. Va prezentam modul de actiune al Securitatii din Harghita in anii premergatori Revolutiei si miscarile unui grup protestatar clandestin pe filiera pastorilor reformati.Presa anilor '90 a alocat multe pagini pentru documentarea trecutului lui Laszlo Tokes, pastorul reformat de la Timisoara care a jucat rolul scanteii in Revolutia romana din 1989. Exista marturii si documente care vorbesc despre calitatea lui Tokes de informator al Securitatii din Romania, dar si de agent al Serviciilor de spionaj din Ungaria. Tokes, care astazi detine functia de vicepresedinte al Parlamentului European, spunea in 1994, conform revistei "Tinerama": "In Biblie nu scrie <>".

Cum a cheltuit Norvegia 100 de milioane euro in tara noastra. Norvegia se numara printre tarile care au contribuit cu cele mai mari sume la finantarea organizatiilor neguvernamentale din Romania. Nu mai putin de 69 de proiecte individuale si 115 proiecte mai mici ale ONG-urilor au primit bani prin EEA & Norway Grants (EEA este un mecanism de finantare la care mai contribuie Islanda si Liechtenstein). Numai contributia Norvegiei in tara noastra se ridica la aproximativ 100 milioane de euro, o mare parte din bani fiind destinati sprijinirii tinerilor artisti din Romania. Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Oystein Hovdkinn, povesteste cum au evoluat schimburile culturale dintre cele doua tari. Interviu integral in Romania Libera.

Guvernul ungar va lansa un "registru national" al maghiarilor din intreaga lume. Guvernul ungar va lansa in septembrie un "registru national", intr-un efort de a crea o legatura cu maghiarii din intreaga lume, a anuntat miercuri, in Parlament, vicepremierul ungar pentru politica nationala, Zsolt Semjen, relateaza MTI. Scopul registrului, care va fi gestionat de Ministerul Justitiei si Administratiei Publice, este de a oferi informatii maghiarilor "risipiti in lume", initial prin intermediul a 2.500 de organizatii globale ungare, deja cunoscute, a declarat Zsolt Semjen, in fata Comisiei parlamentare. El a declarat ca a cerut ministrilor implicati sa pregateasca pachete cu informatii care sa fie distribuite maghiarilor din strainatate in timpul verii, scrie Gandul.

Cine sunt coreenii deportati in Baragan. In 1951, ofiteri, subofiteri si soldatii de securitate au inconjurat mai multe sate din Banat. Peste 5.000 de familii au fost improprietarite cu 2.000-2.500 metri patrati in plina Campie a Baraganului, formandu-se astfel 18 noi sate. In dimineata zilei de 16 iunie 1951, pe la patru, au navalit in mai multe case taranesti din Banat ofiteri, subofiteri si soldatii de securitate cu armele gata de tragere. Li s-a spus oamenilor sa isi ia strictul necesar si sa nu creada ca se vor mai intoarce vreodata la casele lor. Reportaj integral in Romania Libera.