Barack Obama a anuntat retragerea din Afganistan a 33.000 de militari americani pana in vara anului 2012. Barack Obama a anuntat, in cadrul unui discurs televizat, retragerea din Afganistan a 33.000 de militari americani pana in vara anului 2012, dintre care 10.000 se vor intoarce in SUA luna viitoare, urmand ca pana in anul 2014 responsabilitatea asupra stabilitatii din regiune sa fie transferata in totalitate fortelor de securitate afgane. Printre altele, presedintele american a facut referire la documentele recuperate din ascunzatoarea lui Osama bin Laden si la ce asteapta Statele Unite de la Pakistan. Vezi video si citeste discursul integral.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Analiza:

The Telegraph scrie ca decizia lui Barack Obama este bazata, mai degraba, pe un calcul politic, decat pe o judecata militara.

The Guardian scrie ca reactie la retragerea trupelor din Afganistan ar putea decide soarta electorala a lui Barack Obama.

Pentagonul - construit in 17 luni, renovat in 17 ani. Lucrarile au fost finalizate. Renovarea Pentagonului a fost finalizata. Cladirea a fost ridicata in doar 17 luni, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Renovarea s-a intins insa pe durata a 17 ani, astfel ca anumite parti ale cladirii isi arata deja varsta, iar alarmele de incendiu si sistemele electrice si mecanice sunt deja depasite, scrie Washington Post. Citeste integral.

Mii de sirieni au fost obligati sa participe la mitinguri pro-Assad. Cetatenii sirieni au fost obligati sa participe la mitinguri de sprijin pentru presedintele Bashar al-Assad saptamana aceasta, a declarat Ammar Qurabi, presedinte al Organizatiei Nationale pentru Drepturile Omului din Siria, citat de CNN. Mii de presupusi sustinatori ai lui Assad au iesit in strada la Damasc si Homs. Manifestatiile au fost perturbate de violenta, intrucat fortele guvernamentale au deschis focul impotriva activistilor din opozitie. Cel putin noua persoane si-au pierdut viata, scrie New York Times. In ciuda dovezilor ca adunarile au fost organizate de catre guvern, Assad sustine in continuare ca se bucura de sprijin in Damasc si Alep, indeosebi din partea clasei mijlocii si a minoritatii crestine, scrie Wall Street Journal. Intre timp, statele UE au convenit sa extinda sanctiunile impotriva Siriei, care vor viza cel putin patru firme "cu legaturi in domeniul militar si suprimarea dizidentei", anunta Reuters.

Analiza:

Intr-un comentariu publicat in Foreign Policy, Tony Badran sustine ca Statele Unite au anumite parghii pe care le-ar putea folosi impotriva lui Assad, dar pur si simplu au ales sa nu le utilizeze.

Intr-un editorial publicat in Financial Times, Robert Shah scrie ca "spectacolul s-a terminat" pentru presedintele sirian.

Dinastia Assad pare sa fie pe un drum lung spre prabusire, aducand noi provocari pentru eforturile administratiei Obama de a rupe axa Iran - Siria - Hezbollah, sustine Andrew Tabler de la Institutul din Washington pentru Politica Orientului Apropiat.

Japonia: Mutarea bazei militare americane pe Insula Okinawa a fost amanata. Japonia si Statele Unite au convenit sa renunte la termenul limita pentru mutarea unei baze militare americane pe Insula Okinawa, stabilit initial pentru anul 2014. Odata cu mutarea bazei militare, aproximativ 8.000 de soldati americani vor fi transferati la Guam, scrie Japan Times.

Cutremur de 6,7 grade in Japonia. Alerta de tsunami a fost ridicata. Japonia a emis o alerta de tsunami joi dimineata, dupa ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 grade a lovit in largul coastei de nord-est a arhipelagului, a anuntat agentia nipona de meteorologie, potrivit AFP. Ulterior, alerta de tsunami a fost ridicata intrucat nu s-a inregistrat nicio crestere anormala a nivelului marii, potrivit postului public de televiziune NHK. Epicentrul seismului care a avut loc la ora locala 06:51 se afla la aproximativ 50 de kilometri in largul coastei Miyako (Prefectura Iwate), la o adancime de 20 de kilometri in Oceanul Pacific. Institutul American de Geofizica USGS a stabilit ca seismul s-a produs la o adancime de 32 de kilometri. Traficul trenurilor de mare viteza a fost suspendat temporar, din motive de securitate.

Noi pasi in procesul de pace dintre India si Pakistan. Secretarul indian de Externe, Nirupama Rao, si omologul sau pakistanez, Salman Bashir, au inceput o reuniune de doua zile la Islamabad, in cadrul careia vor stabili urmatorii pasi in procesul de pace dintre India si Pakistan. Statele Unite spera ca aceasta intalnire va contribui la stabilizarea regiunii, scrie Reuters.

Pakistanezii cred ca moartea lui bin Laden este "un lucru rau" si ca India e mai periculoasa decat al-Qaeda. Potrivit unui sondaj publicat de catre Pew Research Center, cei mai multi dintre pakistanezi considera India ca pe o amenintare mai mare decat cea reprezentata de catre talibani sau al-Qaeda si care sunt de parere ca operatiunea militara americana in urma careia a fost ucis Osama bin Laden a fost un "lucru rau", scrie Asian Age.

China: Dizidentul Ai Weiwei, co-designerul Stadionului Olimpic "Cuib de Pasare", a fost eliberat pe cautiune. Dizidentul chinez Ai Weiwei - unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului - a carui retinere a starnit un val de reactii internationale in aprilie, a fost eliberat pe cautiune, miercuri, potrivit agentiei de stiri Xinhua. Citeste integral.