Centrul Wiesenthal: "Presedintele Basescu are mare nevoie de o lectie despre Holocaustul din Romania". Centrul Simon Wiesenthal, cea mai renumita organizatie internationala de aparare a drepturilor evreilor si de lupta impotriva antisemitismului, isi exprima dezacordul cu privire la afirmatiile presedintelui Traian Basescu, legate de rolul Regelui Mihai in perioada crimelor antisemite comise de maresalul Ion Antonescu. "Se pare ca presedintele Basescu are mare nevoie de o lectie corecta de istorie despre Holocaustul din Romania. Persoana care poarta cea mai mare responsabilitate criminala pentru uciderea in masa a atat de multor evrei este maresalul Antonescu, dictatorul care a condus tara pana cand a fost indepartat din functie. Regele Mihai a avut o influenta minora, daca nu chiar inexistenta, asupra destinului evreimii din Romania", a declarat intr-un mesaj exclusiv pentru Gandul Efraim Zuroff, directorul biroului din Israel al Centrului Simon Wiesenthal.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Actul care l-a scos din minti pe Basescu. Oficialii americani au dat publicitatii scrisoarea fostului presedinte american, Harry Truman in care Regele Mihai este elogiat. Diplomatii americani au decis sa nu comenteze direct afirmatiile lui Basescu, preferand o varianta subtila de punere la punct. Scrisoarea vine dupa ce liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, au cerut Ambasadei SUA sa exprime o pozitie fata de declaratiile lui Traian Basescu la adresa fostului suveran. Modalitatea aleasa a fost aceea de a trimite presei alocutiunea sustinuta de fostul presedinte Harry Truman la ceremonia de decorare a Regelui Mihai cu "Legiunea de Merit" si textul inscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucuresti. Integral in Adevarul.

Exista sclavie moderna si in SUA. Cazul Evelyn Chumbow. Postul de televiziune american CNN isi continua seria de reportaje si interviuri menita sa expuna cazurile de sclavie moderna din toata lumea. "The Freedom Project. Ending Modern-Day Slavery" a descoperit cazul unei minore care a plecat din Camerun pentru o viata mai buna in SUA, dar a ajuns victima a abuzului prin munca silnica in cea mai democratica tara din lume. Evelyn Chumbow, acum in varsta de 25 de ani, a trait de la 9 ani pana la 17 ani in conditii echivalente sclaviei, scrie Romania Libera.

Marmureanu: cutremurul catastrofal vine dupa 2041. N-ai crede ca se da in vant dupa western-uri si ca, la 71 de ani, nu tine regim, iar o fleica la gratar e felul de mancare preferat. Cand apare la televizor, lumea il urmareste cu sufletul la gura. Are un fel greoi de a vorbi, dar cuvintele si le alege cu grija. Discursul calculat, parca invatat pe dinafara, impune respect. E unul dintre oamenii care, fara sa fie vedeta, face un rating pe care o finala de Champions League cu greu l-ar egala. Previziunile sale n-au nimic de a face cu pronosticurile. Dar au o incarcatura zguduitoare, care te pune pe ganduri. Mai ales daca stai in Bucuresti, la etajul opt, intr-un bloc vechi. E un om ce te cutremura: Gheorghe Marmureanu. Nimic din ce e cu adevarat pamantesc nu-i este strain. Integral in EVZ.

Veterinarul care ne otravea cu carne stricata. Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Galati a fost arestat dupa ce procurorii DNA i-au facut dosar pentru dare si luare de mita, santaj si complicitate la falsificarea de produse. Doctorul Viorel Gheorghita era "cap de pod" in protejarea afacerilor unui patron de abator care vindea carne stricata celor 600.000 de locuitori ai judetului Galati. DNA Galati a reusit sa finalizeze un dosar extrem de complicat, care vizeaza o retea complexa prin intermediul careia sute de tone de produse din carne alterate erau vandute anual locuitorilor judetului Galati. Cazul este cu atat mai grav cu cat in distribuirea carnii stricate este implicat chiar directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Galati, dr. Viorel Gheorghita, scrie Adevarul.

"Sovieticii l-au decorat cu ordinul Pobeda, apoi l-au fortat sa abdice". Participantii la evenimentele din 30 decembrie 1947 considera ca regele Romaniei avea de ales, dar intre a fi ucis si a fi detronat. Oamenii care au trait abdicarea Regelui Mihai I de pe tronul Romaniei au amintiri inca vii despre acel moment, pe care l-au perceput drept un eveniment socant. Pentru cei mai multi dintre ei, abdicarea Majestatii Sale nu a fost un act de tradare, ci un eveniment fortat de santajul sovieticilor. Cei mai multi dintre ei spun ca Regele Mihai I avea de ales intre martiraj si renuntarea la tron. Integral in Romania Libera.

"Satele secuiesti au capacitate mare de auto-organizare". Lasat sa se autoadministreze, Tinutul Secuiesc si-ar putea mobiliza calitatile traditionale pentru a se dezvolta, explica presedintele Consiliului National Secuiesc, Iszak Balasz. Sunt aproape opt ani de cand Consiliul National Secuiesc vorbeste despre autonomie. Liderul organizatiei, Izsak Balasz, subliniaza faptul ca numai folosirea rezervelor economice regionale poate duce la dezvoltare economica. Nu de alta, dar asta ii priveste pe toti romanii, spune el. Interviu integral in EVZ.

Autodenuntul lui Sova. Senatorul PSD Dan Sova s-a contrazis ieri in explicatiile legate de colaborarea sa cu Victor Ponta, de banii plimbati intre ei si de "contractele energetice". Daca Victor Ponta a ales sa-si trimita mama cu actele la Fisc, prietenul si partenerul sau Dan Sova a tinut, singur, o conferinta de presa prin care a complicat si mai mult lucrurile. Scandalul legat de cele peste 1,1 milioane de euro pe care casa de avocatura Sova&Asociatii i-ar fi incasat ilegal din contractele cu complexurile energetice Turceni si Rovinari e amplificat de hatisul de explicatii contradictorii pe care senatorul-avocat Dan Sova (38 de ani) a insistat sa le dea in ultimele zile pentru a se disculpa. El a tinut si ieri in fata jurnalistilor o adevarata pledoarie. Deloc convingatoare insa. Motivul: explicatiile de ieri le contrazic pe cele din zilele precedente. In plus, el este contrazis de documentele Fiscului si de declaratiile de avere ale prietenului si colegului sau Victor Ponta (39 de ani), scrie Adevarul.

"Reformatorii" care au pus frana modificarii Constitutiei. Consiliul Superior al Magistraturii s-a impartit in doua tabere, care s-au lansat in acuzatii de politizare a institutiei. Horatiu Dumbrava si-a pus mandatul pe masa. Discutii aprinse in ultima sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe marginea unei scrisori trimise Curtii Constitutionale, semnate de presedintele Horatiu Dumbrava, dar care nu a fost votata de membrii institutiei. O parte dintre magistrati l-a acuzat pe Dumbrava ca, prin punctul de vedere exprimat pe marginea modificarilor Constitutiei, CSM si-a depasit atributiile si ca a politizat institutia, scrie EVZ.

Analiza: Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta "8+2" judete. Daca propunerea presedintelui Traian Basescu, de reorganizare a tarii in opt judete mari plus doua mici, Harghita si Covasna, este considerata "interesanta" de unii lideri ai UDMR, majoritatea sunt iritati de ideea ca s-ar putea incheia sesiunea parlamentara fara sa fie adoptat Statutul minoritatilor nationale. Inaintea intalnirii de astazi cu liderii filialelor UDMR si a Consiliului Reprezentantilor Unionali de sambata, reprezentantii maghiarilor in Parlamentul Romaniei se feresc sa spuna transant daca varianta propusa de presedintele Traian Basescu este satisfacatoare sau nu. "Vom analiza" este cel mai frecvent raspuns pe care-l ofera liderii Uniunii, scrie Romania Libera.

Apa de la robinet ia foc! Sondele Petrom au strapuns panza freatica din Beba Veche. Petrom este acuzat ca a poluat apa dintr-o localitate timiseana. De cateva zile, la robinetele oamenilor curge un namol rau mirositor. Oamenii sunt disperati: isi primesc apa o data la doua-trei zile, dintr-o cisterna a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat. Se intampla aproape de granita cu Ungaria, in satul Pordeanu, comuna Beba Veche. De doua ori pe saptamana, pompierii militari intra in sat cu cisternele de apa. Pentru animale, transporta apa din cel mai apropiat oras, Sannicolau Mare. O alta cisterna, sterilizata si verificata de Directia de Sanatate Publica Timis, pleaca saptamanal din Timisoara la Pordeanu, cu apa potabila. Integral in EVZ.