Americanii se retrag din Afganistan, pakistanezii devin forta dominanta in regiune. Cei doi comandanti militari de top ai SUA si-au exprimat sprijinul fata de planul presedintelui Obama pentru o retragere treptata a trupelor din Afganistan, accentuand totusi ca aceasta retragere va fi mai accelerata decat ar fi de preferat, scrie New York Times. Generalul David H. Petraeus a declarat ca programul este "mai agresiv" decat ar fi recomandat. Parerile sale au coincis cu cele ale amiralului Mike Mullen, care si-a exprimat reticenta cu privire la sacrificarea "puterii de lupta in mijlocul razboiului", adaugand ca retragerea prezinta un "risc gestionabil", potrivit ABC News. Administratia Obama isi concentreaza acum atentia asupra Pakistanului, unde oficialii americani sustin ca al-Qaeda si aliatii sai comploteaza pentru atacuri impotriva Occidentului. Afganistanul ar putea avea o noua semnificatie pentru Statele Unite, ca o baza de la care sa lanseze atacuri impotriva militantilor din interiorul Pakistanului, scrie AP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Analiza:

Sapte experti analizeaza planul lui Obama de a pune capat razboiului din Afganistan, in Foreign Policy.

Procentul americanilor care sunt in favoarea retragerii trupelor cat mai curand cu putinta a atins un maxim al tuturor timpurilor, conform unui studiu realizat de Pew Research Center.

In timp ce trupele americane vor fi eliminate treptat in urmatorii trei ani, armata pakistaneza va deveni forta dominanta in regiune, scrie Fareed Zakaria in Washington Post.

Anuntul facut de Barack Obama nu ofera o consolare pentru pakistanezii care au fost victimele razboiului impotriva terorii, se arata intr-un editorial publicat in publicatia pakistaneza Nation.

Obama a recunoscut ca Statele Unite si-au pierdut ambitiile pe care le aveau pe vremea cand au inceput razboiul din Afganistan, cu aproape 10 ani in urma, scrie China Daily.

Un telefon mobil confiscat ofera indicii despre legaturile dintre serviciile secrete pakistaneze si Osama bin Laden. Telefonul mobil al curierului lui Osama bin Laden, recuperat in urma raidului din Abbottabad, Pakistan, contine date de contact apartinand unor membri ai grupului militant Harakat-ul-Mujahedeen, activ de mult timp in cadrul serviciului de informatii secrete din Pakistan, potrivit unor oficiali americani citati de catre publicatia New York Times. Descoperirea indica faptul ca Osama bin Laden folosea grupul Harakat-ul-Mujahedeen ca parte a retelei sale de sprijin din interiorul Pakistanului. De asemenea, constatarea ridica intrebari cu privire la posibilitatea ca Harakat sa fi "pus umarul" la ascunderea lui Osama bin Laden in numele agentiei de spionaj pakistaneze, care a actionat ca un "mentor" pentru grupare, careia i-a permis sa opereze timp de 20 de ani pe teritoriul tarii. Citeste integral.

Sondaj Gallup: Americanii prefera copiii de sex masculin, la fel ca in anul 1941. Daca americanii ar putea avea doar un singur copil, ei ar prefera ca acesta sa fie baiat, mai degraba decat fata, cu o marja de 40% la 28%, in timp ce 32% nu au nici o preferinta. Rezultatul sondajului este asemanator cu un studiu similar realizat in 1941, cand americanii preferau copiii de sex masculin fata de cei de sex feminin, cu o marja de 38% la 24%, scrie CNN.

SUA: Gaddafi vrea sa fuga din Tripoli. Muammar Gaddafi "ia serios in considerare" parasirea capitalei Tripoli, in favoarea unui "loc mai sigur", potrivit oficialilor americani, care considera ca puterea detinuta de catre liderul libian este "tot mai fragila", scrie The Wall Street Journal. Serviciul de informatii american descrie un lider libian care "nu se mai simte in siguranta" in Tripoli, din cauza intensificarii atacurilor Aliantei Nord-Atlantice. Momentan, nu exista indicii care sa sugereze ca Gaddafi ar intentiona sa paraseasca tara. Cu toate acestea, oficialii americani sunt de parere ca presiunea militara exercitata asupra capitalei Tripoli in ultimele zile l-a determinat pe Gaddafi sa caute un "teren mai sigur". Citeste integral.

Japonia: 11 nave de razboi apartinand Chinei au fost vazute in apropierea insulei Okinawa. Ministerul nipon al Apararii a anuntat ca 11 nave de razboi chineze au fost vazute in apele internationale din largul insulei Okinawa. Japonia nu a reclamat deocamdata incalcari teritoriale, insa situatia este sensibila, tinand cont de disputa dintre Japonia si China asupra insulelor din Marea Chinei de Est, scrie AP.

Wen Jiabao, editorial in FT: Cum planuieste China sa consolideze redresarea globala. Financial Times publica un editorial semnat de catre primul-ministru chinez. "Unii se intreaba daca China poate sa tina in frau inflatia si sa isi sustina dezvoltarea rapida. Raspunsul meu este: da, categoric. China a facut din plafonarea preturilor o prioritate si a introdus o serie de politici orientate. Acestea au functionat", scrie Wen Jiabao. Citeste integral.

Siria: Fortele armate au intrat in Khirbet al-Jouz. Sute de sirieni au trecut granita in Turcia. Fortele siriene sustinute de lunetisti si tancuri au luat cu asalt orasul de frontiera Khirbet al-Jouz. Sute de refugiati au trecut granita in Turcia, scrie New York Times. Secretarul de Stat Hillary Clinton a declarat ca miscarile trupelor siriene sunt "foarte ingrijoratoare", scrie BBC. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a atacat represiunea siriana si i-a cerut presedintelui Bashar al-Assad sa renunte la "creierul" sau militar, fratele sau Maher, si sa puna in aplicare reforme, scrie The Guardian. Un numar mare de persoane stramutate si refugiati din Libia si Siria ar putea crea o situatie cumplita, intrucat multe dintre tarile care ii gazduiesc pe refugiati le acorda prea putine drepturi sau beneficii, scrie Foreign Policy.

Rwanda: Fost ministru condamnat pe viata pentru genocid. Un fost ministru din Rwanda, Pauline Nyiramasuhuko, a fost condamnat pe viata pentru genocid si incitare la viol de catre Tribunalul ONU pentru Rwanda. Nyiramasuhuko este una dintre putinele femei acuzate de genocid, scrie CNN.

Egipt: Zeci de raniti in ciocnirile intre manifestantii pro si anti-Mubarak. Zeci de persoane au fost ranite, vineri, in timpul confruntarilor dintre partizanii si adversarii fostului presedinte Hosni Mubarak, in centrul capitalei Cairo, potrivit agentiei oficiale de stiri MENA, citata de AFP. Aproximativ 800 de persoane care cereau eliberarea fostului sef de stat, acuzat de coruptie si uciderea protestatarilor si detinut intr-un spital din Sharm el-Sheikh pe timpul desfasurarii anchetei, s-au "ciocnit" cu circa 300 de manifestanti anti-Mubarak. Citeste integral.