Presedintele Yemenului se va adresa poporului in mai putin de 48 de ore. Presedintele Yemenului Ali Abdullah Saleh, care se afla in Arabia Saudita, se va adresa poporului sau in urmatoarele 48 ore. Saleh nu a mai avut nicio aparitie publica din 3 iunie cand palatul sau din Sanaa a fost atacat, iar acesta a fost ranit destul de grav. Desi potrivit zvonurilor Saleh ar avea rani pe o suprafata extinsa a corpului, purtatorul sau de cuvant Ahmed al-Sufi a declarat duminica faptul ca presedintele se simte bine si ca in curand toata lumea se va asigura de asta, prin aparitia lui pe canalele media. In ciuda protestelor izbucnite cu cateva luni in urma in Yemen, Saleh refuza sa predea puterea aducand tara in pragul unui razboi civil, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Proteste pentru inchiderea celei mai vechi centrale nucleare franceze. Aproximativ 5.000 de protestatari, majoritatea de nationalitate germana, au format duminica un lant uman in fata centralei nucleare Fessenheim, cea mai veche din Franta. Oamenii solicita inchiderea centralei pe care o considera periculoasa mai ales dupa tragedia din Japonia. Protestul a fost organizat de activisti din Franta, Germania si Elvetia si a fost sprijinit de socialistii francezi si de partidele ecologiste. Guvernul trebuie sa hotarasca daca va prelungi durata de viata a centralei cu inca 10 ani sau daca aproba inchiderea ei. Aflata in apropierea granitei cu Germania, centrala nucleara Fessenheim reprezinta si un punct de tensiune intre cele doua state, mai ales dupa ce Germania a decis sa renunte la puterea nucleara, anunta Reuters.

O femeie din Rusia a murit in timpul propriei inmormantari. Fagilyu Mukhametzyanov din Kazan, Rusia, in varsta de 49 de ani a fost declarata decedata in mod gresit de catre medici. Familia femeii s-a pregatit de inmormantare, dar in timpul funeraliilor aceasta a deschis ochii socata de faptul ca se afla la propria ei inmormantare. Femeia a fost dusa de urgenta la spital, dar acolo a mai trait numai 12 minute. Fagilyu a murit de data aceasta cu adevarat, in urma unui atac de cord. Sotul ei a anuntat ca va actiona in instanta spitalul, care a si deschis o ancheta in cazul femeii declarata decedata de doua ori. Cazul femeii din Rusia nu este singular, in Brazilia un barbat declarat mort a venit pe propriile picioare la inmormantare, iar un bebelus nascut prematur si declarat decedat si-a revenit inaintea inmormantarii in Paraguay, informeaza Huffington Post.

Ultimul bilant al tragediei din Japonia: 15.500 de morti si 7.603 disparuti. Bilantul tragediei japoneze provocata de cutremur si tsunami a ajuns la 15.500 de morti, potrivit declaratiei facute duminica de autoritati. 7306 persoane raman inca disparute. Luna trecuta, guvernul japonez a adoptat un buget de urgenta in valoare de 49 miliarde de dolari pentru reconstructie in urma dezastrului. Intr-o declaratie de saptamana trecuta, guvernul Japoniei anunta faptul ca distrugerile materiale directe cauzate de cutremur si tsunami se ridica la 210 miliarde dolari, scrie Ria Novosti.

Palestina va solicita ONU recunoasterea statutului de membru cu drepturi depline. Palestinienii vor merge in luna septembrie la ONU pentru a obtine pentru Palestina statutul de membra a oraganizatiei cu drepturi depline, potrivit presedintelui Mahmoud Abbas. Declaratia a fost facuta la inceperea intalnirii liderilor palestinieni ce care loc la Ramllah. SUA impreuna cu Germania si Italia, aliati ai Israelului, sunt impotriva acestei abordari palestiniene, in timp ce alte tari precum Franta nu exclud posibilitatea recunoasterii statului Palestina. Comunitatea internationala face presiuni atat asupra palestinienilor cat si a Israelului pentru reluarea negocierilor de pace intrerupte in septembrie 2010, pana in prezent ramanand fara niciun efect. Potrivit negociatorului palestinian Saeb Erekat, obtinerea recunoasterii ONU nu se afla in contradictie cu posibilitatea reluarii negocierilor pentru pace. Pe langa stabilirea strategiei de recunoastere din partea ONU, intalnirea liderilor palestinieni isi propune rezolvarea divergentelor cu gruparea Hamas care controleaza Fasia Gaza si care nu doreste ca actualul premier Salam Fayyad sa conduca guvernului de tranzitie care ar urma sa pregateasca alegerile de anul viitor. Mahmoud Abbas a declarat ca va merge in Gaza pentru a rezolva aceasta problema, anunta AFP.

David Cameron si Wen Jiabao vor semna un acord de 1 miliard de lire sterline. Premierii Angliei si Chinei se vor intalni in cadrul unui summit bilateral pentru incheiera unei intelegeri in valoare de 1 miliard de lire sterline. Este vorba despre niste contracte pentru ecologizarea revolutiei industriale chineze prin gazificarea lignitului. Tehnologia implementata de compania britanica Seamwell International va permite extragerea a 280 miliarde de tone de carbune din interiorul Mongoliei cu reducerea de 20% a emisiilor CO2 fata de extractia obisnuita. Procentul ar putea creste pana la 50% daca s-ar aplica si tehnologia de captare si stocare a carbonului detinuta de Seamwell International. In timpul summitului se asteapta si semnarea unei intelegeri care va facilita patrunderea afacerilor britanice dincolo de Beijing si Shanghai, in alte zone cu dezvoltare rapida din China, informeaza The Guardian.