Marius Diaconescu, istoric: Maghiarii au luat autonomia secuilor, nu romanii. In Romania traiesc, potrivit recensamantului din 2002, circa 1.431.807 de etnici maghiari, dintre care circa 670.000 sunt secui. Sunt secuii unguri? O mare parte a istoricilor spun ca nu, insa originea lor a starnit o serie de teorii. "Nici macar ungurii cei mai nationalisti nu au cazut de acord cu privire la originea secuilor", afirma istoricul Marius Diaconescu intr-un interviu video acordat adevarul.ro. In secolele XII - XIII, cronicile maghiare vorbeau despre secui ca fiind urmasi ai hunilor. Treptat, din dorinta de a se crea o legatura intre secui si unguri, au fost create o serie de teorii. Marius Diaconescu, lector universitar si doctor in istorie la Facultatea de istorie din Bucuresti, afirma ca toate aceste teorii sunt povesti frumoase "de adormit copiii seara, care insa influenteaza opinia publica". "Probabil ca a fost un nucleu candva de urmasi ai hunilor, cazarilor, cabarilor sau alte populatii migratoare care s-au adunat pe langa unguri. Ala a fost nucleul, dar in permanenta au venit si altii care s-au asezat impreuna cu ei". Integral in Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Lumea stramba si banoasa a lui Roibu-imparat de la Oltchim. In cea de-a doua jumatate a mandatului de douazeci de ani, ca director-presedinte al celui mai mare combinat chimic din tara, Constantin Roibu l-a restructurat, prin externalizarea unor sectii considerate neprofitabile. Acestea au fost transformate in societati comerciale, actiunile au fost impartite intre salariati si Oltchim, in multe dintre aceste societati rezervandu-si un loc in consiliul de administratie chiar Constantin Roibu, presedintele si directorul general al Oltchim. Fostele sectii nerentabile au devenit repede profitabile, dar au facut-o si pe spinarea Oltchim, care le-a ramas principalul partener comercial. Pe unele dintre ele, presa locala le-a numit "capuse", subiectul ajungand si in atentia DNA, dupa ce unul dintre actionarii minoritari i-a facut lui Constantin Roibu plangere penala, solicitand DNA sa cerceteze, printre altele, aspectele de mai sus, anunta EVZ.

Admiterea liceu 2011: Vezi care a fost ultima medie de admitere la cele mai bune 20 de licee din Bucuresti. Incepand de miercuri, 29 iunie, absolventii claselor a VIII-a au la dispozitie o saptamana (pana pe 5 iulie) sa completeze optiunile in fisele de inscriere la liceu. Fiecare specializare din cadrul liceelor are un cod, care trebuie trecut in fisa de inscriere in ordinea preferintelor. Rezultatele repartizarii computerizate pentru admiterea la liceu in 2011 vor fi afisate la unitatiile de invatamant pe 13 iulie, informeaza Gandul.

Documentul in care comunistii recunosc ca l-au fortat pe rege sa abdice. Intr-o discutie purtata in 1959, un inalt demnitar comunist recunoaste ca planul, dar si documentul de abdicare a regelui Mihai, "a fost conceput de noi". Intr-o stenograma a unei sedinte tinute la Institutul de Istorie al Partidului Muncitoresc Roman din data de 30 iulie 1959, Emil Bodnaras, membru al biroului politic al PMR vorbeste cu Paul Niculescu-Mizil (seful sectiei de agitatie si propaganda) si cu Nicolae Goldberger (director al Institutului) despre soarta unor documente de maxima importanta. Unul dintre ele este actul de abdicare al regelui Mihai, scrie Romania Libera.

Jocul dublu al lui Virgil Magureanu, la Focsani. Serialul "Misterele Revolutiei" continua cu evenimentele petrecute in decembrie 1989, la Focsani. Cu o jumatate de an inainte de prabusirea comunismului in Romania, Virgil Magureanu, unul dintre cele mai importante si mai enigmatice personaje din "panoplia" revolutionara, a fost trimis la Focsani, cu "domiciliu fortat". Cei care l-au cunoscut pe fostul sef al SRI in "exilul" sau din judetul Vrancea ne dezvaluie un Virgil Magureanu complex: inteligent, trist, descurcaret, iscoditor si perfect constient de rolul pe care urma sa-l joace in momentul prabusirii socialismului romanesc, anunta Adevarul.

Kennet Andersson: "Inainte sa marchez, ma intrebam unde e portarul". EVZ a stat de vorba cu atacantul suedez Kennet Andersson, cel care a marcat golul egalizator pentru Suedia in sfertul de finala cu Romania de la Cupa Mondiala din 1994. "In timp ce mingea se apropia tot mai tare, exact inainte sa marchez, tin minte ca ma intrebam unde e portarul", si-a amintit suedezul, pentru EVZ, faza golului care a privat Romania de o semifinala de vis cu Brazilia. "E cu siguranta golul marcat de mine despre care s-a vorbit cel mai mult si care, intr-un fel, imi defineste cariera", ne-a mai spus Andersson, omul care a schimbat 10 echipe in cariera. Integral in EVZ.

Romanul care scrie noul "Shogun": "Iertati-ma ca nu sunt japonez", captivanta poveste de viata a lui George Moise, ginerele lui Tata-san. De trei ani, romanul George Moise locuieste in peninsula Shizuoka, orasul Ito, la doua ore de Tokyo, unde familia sotiei sale, Miwako, are un ryokan, o pensiune traditionala japoneza. Oaspetii sunt intampinati de soacra lui sau de sotia lui, ambele imbracate in kimono, si sunt serviti cu ceai verde. In timpul vizitei li se pun in fata 10 feluri de mancare, fiecare gatite in alt mod, si li se da posibilitatea sa faca traditionalele bai termale fierbinti. Relaxarea in pensiunea aflata pe un deal de pe care se vede golful Ito dureaza, insa, doar o zi, scrie Gandul.

Trenul care escaladeaza muntii ar putea fi tras pe linie moarta. Turistii straini se inghesuie sa calatoreasca cu trenul pe linia Oravita-Anina, dupa ce au auzit ca prima cale ferata montana din Romania, comparata cu realizari tehnice din Occident, ar putea fi inchisa. Autoritatile de la Bucuresti nu au inca un raspuns fata de viitorul unui traseu de o rara frumusete. Camere de luat vederi, aparate de fotografiat, oameni in pantaloni scurti, tricouri colorate, atmosfera de vacanta. Asteptam trenul, sa intre in gara, la Anina. Ati auzit cu siguranta de fostul oras minier din judetul Caras-Severin. Noi am ajuns aici de curand, intr-o miercuri. Destul de linistita, ca sa nu spunem chiar pustie, aceasta localitate. Era aproape de ora 17.00, cand ne-am zis sa trecem si prin gara, s-o vizitam. Ei bine, aici era forfota, anunta Romania Libera.

Romania, locul minunilor: cum explica localnicii si oamenii de stiinta miracolele. Semne de la Dumnezeu, fenomene inexplicabile sau simple iluzii optice - Romania este un loc al minunilor. Felul in care sunt acestea percepute depinde de fiecare persoana in parte. Pe de o parte, oamenii de stiinta au demontat asa-zisele minuni care au generat adevarate pelerinaje, iar pe de alta preotii spun ca miracolele ii ajuta pe oameni sa-si pastreze credinta. Teologii sunt de acord ca minunile sunt accesibile doar celor care au ajuns la o maturitate a credintei, dar admit si ca printre preoti se numara si sucienti farisei, care practica mai degraba samanismul. Intr-o alta ordine de idei, locurile binecuvantate, asa cum sunt numite de localnici, au devenit in timp atractie turistica. De acest lucru incearca acum sa profite administratiile locale pentru a atrage cat mai multi vizitatori, informeaza Adevarul.

Averea ascunsa a directorului general de la ANAF. Desi are o declaratie de avere normala Mihai Bordianu, director general de la ANAF, traieste in vile cu patru nivele si conduce mai multe autoturisme Subaru. Cum l-a dat de gol o doamna distinsa, cu parfum interbelic si la ce firma lucreaza nepotelul Patrik. Ce zice "buni" si ce spun vecinii de la Breaza. Cum au castigat paparazzi lupta cu ex-sotia Directorului General si cu politia, scrie EVZ.