Cum a raportat in martie o institutie de control ca 96% dintre neregulile la licitatiile pe bani europeni au fost remediate. Trei luni mai tarziu Comisia Europeana a suspendat platile

48 de ore pe HotNewsFoto: Colaj foto

Institutia responsabila cu controlul licitatiilor publice pe fonduri europene a raportat, pe 8 martie, ca 96% dintre neregulile constatate in urma verificarii a 1.328 de proceduri de achizitie au fost remediate. Dupa 20 de zile, Comisia Europeana a demarat un audit in Romania in urma caruia a anuntat, pe 20 iunie, suspendarea temporara a platilor in cadrul Programului Operational Regional, constatand nereguli la procedurile de achizitii publice. Aceeasi institutie de control aflata in subordinea Ministerului de Finante a mentionat in raportul de activitate pe anul 2010 ca in judetele Teleorman, Buzau si Ilfov (judete cap de afis in scandalul fondurilor UE, n.red.) neregulile constatate au fost remediate in proportie de 100%.

Reorganizarea teritoriala, cat de oportuna este? Bancherii spun ca nu e, la fel ca reprezentantii societatii civile

Bancherii sunt circumspecti, economistii de prim rang sunt chiar iritati, reprezentantii UDMR amana raspunsul, dar toti au un punct comun de vedere. Nu se impunea de niciun fel propunerea de reorganizare teritoriala. “Asta ne trebuia noua acum? Nu inteleg de ce a fost deschis un nou front de lupta. Cu asta rezolvam noi atragerea de fonduri europene? Sa fim seriosi! Asa ceva nu se face prin decret prezidential!”, a declarat un fost ministru de Finante apropiat al BNR.

Adrian Severin dupa ridicarea imunitatii: Un justitiarism rau si mincinos... el nu m-a lovit doar pe mine, ci si Romania care, prin mine, in ultimele luni, a pierdut importante pozitii de influenta deloc usor de recuperat. De aceea, bucuria multor romani este absurda

Europarlamentarul Adrian Severin a recationat imediat dupa decizia ridicarii imunitatii de catre Parlamentul European printr-un comunicat: "Decizia Parlamentului European privind ridicarea imunitatii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, intrucat deschide, dupa luni de ezitari si acuzatii nefondate, de demagogie si minciuna, calea anchetei asupra unei inscenari a carei victima, in loc sa fie aparata, a fost executata public, fara respect pentru prezumtia de nevinovatie sau dreptul la aparare. Am cerut mereu aceasta ancheta si este logic sa o astept cu incredere".

Premiera in Romania: Universitatea Politehnica din Timisoara fuzioneaza cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara

Senatele Universitatii Politehnica din Timisoara si al Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara au votat joi, 23 iunie, pentru fuzionarea celor doua universitati. Stefan Iosif Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina, a declarat pentru HotNews.ro ca, in sedinta Senatului acestei universitati "toate cadrele didactice au votat pentru, iar cele sase voturi impotriva au fost ale studentilor". Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a precizat pentru HotNews.ro ca este "o decizie istorica facuta posibila de prevederile Legii Educatiei Nationale".

Istoria din biblioteca de port

Cand Dan Diaconescu l-a intrebat in 2009, cu cateva zile inainte de turul doi la prezidentiale, ce facea in perioadele lungi petrecute pe mare, Traian Basescu i-a raspuns: "Ma duceam in muzee si in biblioteci. Cum ajungeam intr-un port, cum ma duceam intr-o biblioteca". Din bibliotecile raspandite in porturile lumii, Basescu a aflat pesemne un secret istoric dezvaluit miercuri, 22 iunie, in patru minute pline de voie buna si hahaieli complice cu Turcescu si Cristoiu: Sluga rusilor, Regele Mihai a tradat, si ar face bine sa imparta vina deportarilor cu Antonescu. Cum, nu stiati? Treceti o tura prin porturile lui Basescu, prin muzee si biblioteci.

Acuzatia de tradare lansata de Basescu impotriva Regelui Mihai, in conflict cu raportul Tismaneanu: "Distrugerea continuitatii constitutionale a statului roman prin abdicarea fortata a Regelui Mihai in decembrie 1947 ramane unul din marile abuzuri ale comunismului in Romania"

Acuzatia de tradare lansata miercuri seara de presedintele Traian Basescu impotriva Regelui Mihai privitoare la momentul abdicarii este complet discordanta cu concluziile Raportului Tismaneanu - asumate de seful statului - cu privire la acest moment istoric. Acuzatia de tradare a Regelui Mihai si de complicitate la exterminarea evreilor si a romilor este respinsa si de raportul Comisiei Wiesel, dar si de un grup masiv de istorici si intelectuali evrei, intr-o scrisoare datata 2005.

UPDATE Atac de tip phishing la adresa clientilor ING Bank. Banca a anuntat ca a luat masurile necesare pentru dezactivarea site-ului clona

ING Bank a fost tinta unui atac informatic de tip phishing in cursul zilei de 22 iunie, prin care celor vizati le erau cerute datele de acces la serviciul de internet banking ING Home Bank. Printre cei carora le-au fost adresate aceste mailuri se numara si persoane care nu sunt clienti ai ING Bank.

Ce sanse au Harghita si Covasna sa isi creasca gradul de absorbtie al fondurilor, dupa reorganizare? Vezi cum comenteaza autoritatile locale planul PDL

Unul dintre criteriile care stau la baza reorganizarii administrative a Romaniei este cel legat de atragerea de fonduri europene. In varianta propusa de presedintele Basescu, cu 8 regiuni plus Covasna si Harghita, sansele acestor doua judete de a atrage fonduri sunt, dupa acest criteriu, aproape compromise. Fata de judetele vecine, potentialul economic al Harghitei si Covasnei este mai redus decat cel al judetelor vecine, fiind de natura a le indeparta de sensul reorganizarii vizate de Presedinte.

Mona Pivniceru a fost aleasa membru CSM din partea ICCJ

Judecatoarea Mona Pivniceru, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a fost aleasa, vineri, in functia de membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Mona Pivniceru a primit 49 de voturi, in timp ce contracandidata sa din turul doi, judecatoarea Gabriela Barsan, sefa Sectie de Contencios Administrativ a Curtii Supreme, a primit 47 de voturi. In primul tur, Mona Pivniceru a primit 32 de voturi, iar Gabriela Barsan a primit 37. Cel de-al treilea candidat, judecatorul Adrian Bordea a primit 25 de voturi si a iesit din cursa, a precizat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Curtii Supreme.