Cum au iesit polonezii de pe autostrada chinezeasca. Un model care parea tentant si pentru Romania a esuat. Prima tara europeana care a angajat un constructor chinez sa ii finanteze si sa construiasca autostrazile necesare reziliaza intelegerea si se imprumuta la Banca Europeana de Investitii pentru a face rost de banii necesari realizarii acestora. Acum doi ani tara de la Marea Baltica accepta o avantajoasa oferta chinezeasca pentru construirea unui tronson din cele mai importante autostrazi ale sale. In 2009, Directoratul polonez de Autostrazi si Drumuri Nationale a angajat compania chineza de stat COVEC pentru a ii construi 49 km din autostrada A2 intre Varsovia si granita cu Germania. Pretul chinezilor era mai mic de jumatate din cel solicitat de restul constructorilor participanti la licitatia in cauza, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Roibu, baron de Oltchim, s-a folosit de banii persoanelor cu handicap. Managerul combinatului Oltchim, Constantin Roibu, ramane ultimul mare baron al economiei de Stat. Ieri, "Evenimentul Zilei" v-a prezentat reteaua patronata de familia lui, care paraziteaza combinatul. Astazi, va arata cum s-a folosit de legea pentru protectia persoanelor cu handicap pentru a plati publicitatea de stat, interzisa de guvernul Boc. Pe 17 februarie 2010, Executivul a aprobat un memorandum, prin care a anulat, pentru sase luni, orice publicitate de stat data de ministere, autoritati sau companii subordonate. Roibu, managerul de la Oltchim, combinat subordonat ministerului economiei, in pierdere si inglodat in datorii, avea insa mare nevoie sa-si pastreze presa prietena. El a gasit solutia sa le dea cu tifla si premierului Boc si ministrului economiei, recurgand la un artificiu: a "filtrat" publicitatea catre presa locala printr-o firma cu persoane cu handicap, scrie EVZ.

Statul "Big Brother". De ce vrea Guvernul sa stie, prin lege, pe cine suna romanii si cat au vorbit, dar si cui trimit e-mailuri. Statul vrea sa stie mai multe despre romani. Nu este vorba despre un sondaj de opinie sau despre un studiu, ci despre un proiect de lege promovat de Guvern prin aplicarea caruia statul va avea acces la mai multe informatii privind convorbirile telefonice si e-mailurile trimise de romani. Proiectul de lege a fost lansat in dezbatere publica pe situl Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). Printre informatiile la care statul ar putea avea acces se numara cele legate de destinatia si de durata unei convorbiri precum si de momentul si locul din, respectiv in care a fost trimis un e-mail. Ministerul a precizat, in proiectul de lege, ca nu va fi vorba despre date legate de continutul mesajelor. Astfel, conform articolului 1, alineatul 2 din proiectul de lege, "prezenta lege se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice precum si datelor necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat", scrie Gandul.

Romania, statul care isi omoara copiii. Un copil de 6 ani din Sibiu, lasat sa doarma in ploaie, a murit inecat. In urma cu doi ani, micutul fusese luat in plasament, dar redat de magistrati parintilor. De multe ori, autoritatile stiu cand parintii se fac vinovati de neglijenta fata de propriii copii, dar nu iau atitudine. In cazul lui Alexandru Szabo, parintii s-au ingrijorat abia cand s-au trezit din betie. Alexandru Szabo era un copil frumos, cu ochi mari, albastri, si avea doar 6 ani. Viata lui s-a frant in urma cu cateva saptamani. Baiatul si-a gasit sfarsitul in apele umflate de ploi ale raului care traverseaza comuna sibiana Atel, "la aproximativ un metru adancime, la 500 de metri distanta de locuinta familiei", asa cum apare in rapoartele oficiale de la locul interventiei. In noaptea aceea, Magdalena Kadar si concubinul ei, Alexandru Szabo, au baut impreuna. S-au certat, iar femeia l-a luat pe micut, s-au dus in curte si s-au culcat pe niste cartoane, scrie Adevarul.

Pe urmele distrugatorului Moskva. Militari rusi si romani au comemorat ieri 70 de ani de la scufundarea distrugatorului sovietic Moskva la aproximativ 15 mile in largul Marii Negre. Nava de debarcare Yamal a plecat ieri dimineata din Portul Constanta catre zona in care s-a scufundat distrugatorul Moskva, unde a avut loc ceremonia comemorativa de depunere a coroanelor de flori. De asemenea, la eveniment a fost prezenta si nava Marasesti, din partea Fortelor Navale Romane. Dupa ce a ajuns in zona unde se afla epava navei Moskva, la bordul navei Yamal s-a desfasurat un ceremonial militar si religios, mai multe coroane de flori fiind aruncate in apa, fiind intonate, de asemenea, imnul de stat al Rusiei si imnul de stat al Romaniei. Integral in Romania Libera.

Cum am descoperit averea ascunsa a directorului general de la ANAF. Nepotelul Patrik "mamaie"si "buni" ne-au deschis "portile" vietii fiscale misterioase a unuia dintre cei mai importanti functionari publici. Pentru a lamuri daca declaratia de avere a lui Mihai Bordianu, Director General ANAF, este conforma cu realitatea am mers la singura lui proprietate, cea de pe str. Maica Domnului, din cartierul Colentina. Acolo sustine ca si domiciliaza. Un bloc "zavorat" din care au iesit o englezoaica nepieptanata si un indian cu aer de urmarit general, care nu au vrut sa ma lase inauntru. Am avut succes cu ingrijitoarea care mi-a si spus ca dl. Bordianu nu mai locuieste de multa vreme acolo. (Un Subaru tot a mai "ramas" prin fata blocului, scrie EVZ.

Bacalaureat de ieri si azi. Ce rezultate au avut liceenii din clasa politica, de la Ion Iliescu la Traian Igas. Fie ca au teminat liceul cu ani buni in urma, fie ca au iesit de pe bancile scolii mai tarziu, politicienilor le-a ramas in minte punctajul obtinut la examenul de maturitate, dar mai putin subiectele. Fostul presedinte Ion Iliescu si liderul PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, au oferit pentru gandul o rezolvare personala a unuia dintre subiectele probei de limba romana de la BAC - o afirmatie a lui Nichita Stanescu. "La romana am luat 10, nu mai tin minte ce subiect a fost. La matematica si la fizica am stat mai prost", a declarat pentru gandul presedintele PSD Victor Ponta. Nici liderul PNL Crin Antonescu nu sta mai bine la capitolul memorie cand vine vorba de subiecte, dar de un lucru este sigur: "Am luat 10". Colegul sau Varujan Vosganian, fost ministru al Finantelor, stie exact ce i-a picat: "Arghezi si am luat 10". Cu precizarea "eu intotdeauna am avut note mari si am fost premiant". Integral in Gandul.

Cum a ajuns un om de-al lui Becali sa evalueze directorii de teatre din Bucuresti. Cei noua membri ai comisiei care i-au evaluat la inceputul lunii iunie pe cei 14 directori de teatre subventionate de Primaria Capitalei vor primi aproximativ cate 9.500 de lei. Din comisie au facut parte nume care nu au de-a face cu teatrul: criticul de arta Razvan Theodorescu, contabilul Doina Crina Iliescu si Ioan Gaf-Deac, consilier in partidul lui Becali. "Adevarul" a relatat, la inceputul lunii iunie, ca din cei noua membri ai comisiei de evaluare a directorilor de teatre subventionate de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) faceau parte nume care nu aveau legatura cu teatrul sau muzica, precum cele ale criticului de arta Razvan Theodorescu, contabilului Doina Crina Iliescu si omului politic Ioan Gaf-Deac (consilier general in PNG-CD, partid condus de George Becali). Conform Ordonantei de Urgenta nr. 189 din 25 noiembrie 2008 privind managementul institutiilor publice de cultura, la articolul 16 este stipulat ca aceasta comisie de concurs trebuia alcatuita din sase specialisti in domeniu, precum si din trei reprezentanti ai autoritatii, scrie Adevarul.

Capcanele clinicilor medicale private. Costurile ascunse ale consultatiilor, analizele prescrise in exces si fuga de cazuri "grele" sunt cele mai frecvente nemultumiri ale pacientilor care apeleaza la serviciile private de sanatate. Calitatea serviciilor medicale prestate de clinicile private din Romania lasa de multe ori de dorit, fapt dovedit de numarul mare de reclamatii din partea clientilor. Cele mai frecvente dintre acestea se refera la preturile nejustificate si uneori ascunse ale consultatiilor, la analizele prescrise in exces, dar si la fuga acestor unitati sanitare de cazurile dificile. De altfel, aceasta din urma problema este recunoscuta inclusiv de oamenii care au lucrat in interiorul sistemului. "Cazurile dificile inseamna cheltuieli mari, iar cu facturi de sute de milioane la externare nimeni n-ar mai veni sa se trateze", spune Ioana, fost asistent medical in privat. Integral in Romania Libera.

Racheta antigrindina isi face harakiri la 10.000 de metri. Dupa ce si-a indeplinit misiunea, ALPHaG COD RAG 96 se "sinucide". Pe pamant ajung bucatele de carton presat. Este primul proiect reusit de conversie a tehnicii militare in scop civil.Combaterea grindinei i-a preocupat pe oameni inca din Grecia antica. In Atena, o comunitate de preoti se ruga intr-un anume fel la Demetra, zeita agriculturii. "Aveau o tehnica pe care o aplicau inconstient, fara sa realizeze suportul stiintific. Primeau in schimb o parte din recolta", povesteste Dinu Constantinescu, un electronist convertit in rachetist, directorul adjunct al Electromecanica Ploiesti, unica producatoare de rachete din Romania, mai nou, fabricantul rachetelor antigrindina romanesti. Reportaj integral in EVZ.

Victor Rebengiuc si Zoe Petre au semnat "Protestul tradatorilor", impotriva declaratiilor pe care Traian Basescu le-a facut despre Regele Mihai. Actorul Victor Rebengiuc si istoricul Zoe Petre se numara printre semnatarii "Protestului <>", care amendeaza gestul presedintelui Traian Basescu de a numi abdicarea Regelui Mihai drept "un act de tradare". Victor Rebengiuc si Zoe Petre au confirmat, pentru Mediafax, semnarea protestului aparut luni pe internet. "Declaratia inacceptabila a presedintelui Traian Basescu din 22 iunie 2011, in care se combinau neadevaruri si insulte la adresa Majestatii Sale Regelui Mihai, ne-a revoltat pe foarte multi dintre noi, indiferent daca avem optiuni republicane sau regaliste, daca il privim pe Rege ca pe o personalitate a istoriei romanilor, ca pe un model de moralitate sau chiar ca pe conducatorul legitim al romanilor. Pentru o clipa, socanta declaratie a presedintelui i-a unit pe romani in revolta si consternare, dincolo de orice separari ideologice", se arata in protest. Integral in Gandul.

Amintiri de la masacrul evreilor din Iasi. In urma cu 70 de ani, regimul Antonescu dadea ordin ca evreii din Iasi sa fie deportati. Azi, supravietuitorii povestesc cum deportarea a insemnat moarte pentru 14.000 de suflete. Martori la crime comise in plina strada si calatori in trenuri ale mortii, cativa supravietuitori ai masacrului de la 29 iunie 1941 s-au intalnit ieri la Iasi pentru a-i comemora pe cei ucisi. Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" a organizat ieri o intalnire a supravietuitorilor pogromului de la Iasi din 1941, cand 14.000 de evrei au fost ucisi la ordinul lui Ion Antonescu. La comemorarea evenimentului, sase evrei au fost declarati cetateni de onoare ai Iasiului. Integral in Adevarul.

Soarta Greciei ramane pe muchie de cutit. Ochii Europei vor fi indreptati maine catre Atena, unde Parlamentul grec va decide asupra adoptarii masurilor de austeritate de care este conditionat ajutorul european. In cazul in care acestea vor fi refuzate, Grecia va intra in faliment. Economisti renumiti sugereaza ca, de fapt, aceasta este cea mai buna solutie. Optiunea Greciei este clara - si alegerea grea; fie Parlamentul va aproba masurile de austeritate, care insumeaza o economie de 28 miliarde euro, primind in schimb a cincea transa dintr-un imprumut in valoare totala de 112 miliarde euro - fie nu, scrie Romania Libera.