Peste 17.000 de sirieni asteapta sa treaca granita in Turcia. Conflictul incepe sa se raspandeasca in nordul Libanului. Dupa un nou weekend de violente, peste 150 de intelectuali si activisti sirieni se vor intalni in Damasc pentru a discuta despre cum sa puna capat revoltelor si sa initieze o tranzitie pasnica spre democratie, scrie VOA. Violentele impotriva protestatarilor au continuat: patru civili au fost ucisi in orasul Alep, scrie AFP. Ministrul sirian de externe a declarat pentru CNN ca "nu exista nicio represiune" si ca violenta este alimentata de catre extremistii finantati din afara Siriei. Pana la acest moment, peste 11.000 de sirieni s-au refugiat in sudul Turciei. Potrivit Semilunei Rosii, versiunea locala a Crucii Rosii, peste 17.000 de sirieni asteapta in continuare sa treaca granita, scrie New York Times. Criza din Siria pare ca incepe sa se raspandeasca la nordul Libanului, unde s-au inregistrat ciocniri mortale intre alawiti si sunniti, scrie CSMonitor.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Analiza:

Directia evenimentelor din Siria depinde de coeziunea fortelor de securitate. In cazul in care armata va ramane unita in spatele liderului sirian Bashar al-Assad, represiunea va continua, scrie Jerusalem Post.

"Aceasta alta Siria apare in fata ochilor nostri sa ne reaminteasca faptul ca nu poate fi mereu anulata, ca poporul sau nu a dormit pe parcursul deceniilor de dictatura si ca aspira la libertate si demnitate", scrie activistul pentru drepturile omului si jurnalistul Mohammad Ali Atassi in New York Times.

Raport: Statele foste sovietice, sensibile la revolte. Liderii tarilor foste sovietice si-au intensificat puterea in ultimii ani. Astfel, statele sunt din ce in ce mai sensibile la revolte similare cu cele care au izbucnit in Orientul Mijlociu si Africa de Nord in acest an, potrivit unui raport publicat de catre Freedom House.

Presedintele afgan acuza Pakistanul. Presedintele afgan Hamid Karzai a dat vina pe Pakistan pentru atacurile petrecute pe parcursul ultimelor trei saptamani in provinciile estice ale tarii, scrie Al-Jazeera. O instanta a constatat ca 62 de parlamentari afgani si-au castigat functiile prin fraudarea alegerilor de anul trecut si a dispus eliminarea din parlament, scrie Washington Post.

SUA cheltuiesc anual pentru aer conditionat in Irak si Afganistan mai mult decat bugetul NASA. Statele Unite ale Americii cheltuiesc peste 20 de miliarde de dolari pe an pentru aer conditionat in Irak si Afganistan. Suma depaseste bugetul anual al NASA si ajutorul promis de catre G-8 pentru consolidarea noilor democratii din Egipt si Tunisia, potrivit National Public Radio. Citeste integral.

Trenul de mare viteza, care parcurge distanta Beijing-Shanghai in mai putin de 5 ore, a efectuat prima cursa cu oameni la bord. Una dintre cele mai lungi cai ferate din lume, care masoara 1.318 kilometri si leaga Beijingul de Shanghai, va fi data in folosinta peste cateva zile, dupa doar trei ani de cand au inceput lucrarile de constructie. Noul tren de mare viteza al chinezilor a pornit, luni, in prima cursa-test cu oameni la bord. Distanta dintre Beijing si Shanghai va fi parcursa in mai putin de 5 ore, scrie The Telegraph. Oficiali ai guvernului, reprezentanti ai constructorilor si jurnalisti au urcat in tren pentru cursa inaugurala. Citeste integral.