SUA acuza Irakul de folosirea armelor iraniene. Oficialii americani au declarat ca au dovezi care demonstreaza ca militia siita din Irak foloseste arme iraniene in atacurile asupra trupelor americane. Teheranul neaga implicarea in sustinerea militiilor siite. Munitia folosita de siiti este alcatuita din dispozitive de metal umplute cu explozibil si propulsate de rachete, cunoscute sub acronim-ul IRAM. Acestea sunt armele cu care se identifica gruparea Hezbollah, care a fost infiintata in Iran, statul unde isi tine si taberele de antrenamemt. Vestile legate de munitia iraniana au aparut odata cu inceperea represiunii irakiene in provincia Maysan din sudul tarii, o importanta artera de legatura cu Iranul. Pentru aceasta operatiune autoritatile irakiene nu au solicitat ajutorul trupelor americane, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Liderii Hezbollah refuza sa-i predea pe asasinii lui Rafik Hariri. Liderul Hezbollah Sheikh Hassan Nasrallah a declarat ca nu va preda niciodata pe cei patru militanti care l-au asasinat in 2005 pe fostul premier Rafik Hariri al Libanului si ca autoritatile nu vor fi capabile sa ii prinda nici in 300 de ani! Autoritatile din Liban au anuntat ca au emis mandate de arestare pentru asasinii lui Hariri. Dupa aceasta declaratie, Nasrallah a dat asigurari ca tara nu va fi sfasiata de un nou razboi civil din acesta cauza. Cu toate acestea, semnalul transmis sambata era mai mult un avertisment catre autoritati care sunt presate sa nu ia masuri impotriva celor patru daca doresc sa pastreze pacea in tara. Liderul Hezbollah a denuntat ancheta care a durat sase ani considerand-o un complot al SUA si Israel, o agresiune impotriva gruparii si a sfintilor ei luptatori. Hezbollah a negat intotdeauna ca s-a aflat in spatele asasinatului, anunta The Guardian.

Rebelii libieni au respins acordul propus de Uniunea Africana. Rebelii au respins duminica un acord elaborat de catre Uniunea Africana in Libia, pentru ca acesta ii permite lui Muammar Gaddafi sa ramana la putere. Sefii de stat reuniti la summitul Uniunii Africane de la Malabo au adoptat vineri acordul propus rebelilor libieni, dar acestia doresc excluderea colonelului Muammar Gaddafi din negocieri pentru a permite iesirea tarii din criza si stabilirea pacii. In acordul elaborat de Uniunea Africana nu se specifica faptul ca Gaddafi trebuie sa predea puterea, conform cerintelor Consiliului national de tranzitie. Membrii Uniunii Africane au decis sa nu puna in aplicare mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internationala impotriva lui Gaddafi, pentru a nu complica rezolvarea problemelor din Libia, informeaza AFP.

NATO si Rusia vor dezbate problema Libiei. Subiectul principal al intalnirii dintre Consiliul NATO si Rusia va fi criza din Libia. Intalnirea va avea loc pe 4 iulie la Kremlin. Potrivit Rusiei, singura solutie pentru stabilizarea situatiei din Libia este incetarea focului si inceperea dialogului intre participantii interni la conflict. Fortele externe pot sprijini discutiile, dar fara sa se implice direct. Un alt subiect de discutie va fi cooperarea Europeana pentru scutul anti-racheta. NATO doreste un scut format din doua sisteme independente care sa schimbe informatia intre ele in timp ce Rusia doreste un singur sistem, scrie Ria Novosti.

Ratko Mladic va boicota audierile de la Haga. Fostul comandant militar sarb Ratko Mladic va boicota audierile de la Tribunalul de la Haga unde este judecat pentru genocid in timpul razboiului din Bosnia. Mladic este aparat momentan de un avocat numit din oficiu, in timp Tribunalul de la Haga inca studiaza lista cu avocatii apararii pentru a determina calificarea si eligibilitatea acestora. Datorita acestui fapt, Mladic este hotarat sa nu apara maine in fata Curtii si sa solicite dreptul de a fi aparat de avocatii sai. Arestat dupa 16 ani de cautari, Ratko Mladic a fost pus oficial sub acuzare luna trecuta si sustine ca acuzatia lansata la adresa sa este infama si monstruoasa. El este acuzat ca a condus masacrul de la Srebrenica in care au fost asasinati peste 8.000 de musulmani. Potrivit procurorului Serge Brammertz, Mladic a facut uz de putere pentru comiterea multor atrocitati pentru care trebuie sa raspunda. In acelasi timp nationalistii sarbi se situeaza de partea lui Mladic care si-a aparat natia si a procedat la fel ca si ceilalti comandanti militari croati sau musulmani, anunta Reuters.

Egipt: Noi descoperiri arheologice la templele din Karnak. Arheologii francezi si egipteni au descoperit la Karnak o usa de piatra datand din anii 700 i.Hr din timpul regelui nubian Shabaka. Usa care se afla intr-o stare de conservare foarte buna ducea in vremea ei catre trezoreria regala. Picturi colorate il infatiseaza pe regale Shabaka alaturi de zeita adevarului Maat si de zeul suprem Amon Ra. Aceeasi echipa de arheologi a descoperit tot la Karnak zidul exterior al tempului inchinat lui Ptah, zeul ocrotitor al orasului Memphis. Toate aceste descoperiri indica faptul ca templele de Karnak au inca multe secrete care vor iesi la iveala si in anii urmatori, informeaza AFP.