Cum a pierdut AVAS un proces cu o firma apropiata sefului institutiei. Aurelian Popa, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), este apropiatul unei firme cu profil agricol aflata in litigiu cu institutia pe care o conduce, potrivit unei surse a Romaniei libere. O parte din asociatii firmei Terra Titu SA, din judetul Dambovita, condusa pana in 2005 de Aurelian Popa, sunt asociati la o alta firma agricola, Comcereal, aflata in insolventa, potrivit surselor citate. Totodata, AVAS detine 17 la suta din actiunile firmei Terra Titu, a carei activitate este suspendata temporar. Integral inRomania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Liceeni ratati - directori repetenti. "Cum e sa fii directorul unui liceu unde niciun elev nu a trecut de Bac?" - este intrebarea pe care Adevarula pus-o sefilor institutiilor celor mai slabe. Elevii spun ca profesorii le-au incurajat lenea, iar managerii institutiilor repetente, ca tinerii n-au luat in serios gravitatea examenului. Toti elevii de la Grupul Scolar Industrial CFR din Timisoara au picat Bacalaureatul. Dintre cei 137 de elevi, absolventi la Liceul CFR, doar 100 s-au prezentat la toate probele de Bacalaureat. "Anul acesta am avut si o generatie destul de slabuta", spune Maria Stanca, director adjunct al liceului, care adauga ca profesorii au organizat meditatii gratuite, pentru a-i ajuta cu Bac-ul, la care s-au prezentat insa foarte putini elevi.

Rezultate BAC 2011. Secretul succesului la BAC: Primele trei judete din topul pe tara nu au avut camere de supraveghere. Rezultatele la Bac 2011 nu au fost determinate doar de efortul depus la invatatura de liceeni, ci si de prezenta camerelor de supraveghere video in salile de examinare. Dupa cum se poate vedea si pe harta promovabilitatii la Bacalaureat, judetele cu procentul cel mai ridicat de promovabilitate la Bac 2011 sunt si cele unde camerele au lipsit cu desavarsire sau au acoperit doar o mica parte din centrele de examinare. Integral inGandul.

Berea cu marijuana, noul "spice" legalizat in Romania. Din aceasta luna, romanii vor gasi in baruri berea Mary-Jo, care contine esenta de canepa. Produsul se va vinde initial in Galati, judetul pe unde au intrat si etnobotanicele in tara noastra. In aproximativ doua saptamani, romanii care sunt amatori de senzatii "tari" si nu numai vor putea consuma berea Mary-Jo, un produs care contine esenta de canepa si este imbuteliat in Cehia. Berea este cunoscuta in Europa sub numele popular de "berea cu marijuana", srieEVZ.

"Pentru fiecare copil, Klaus dadea 1.000 de euro". Reteaua de prostitutie masculina, in care mai apare si numele directorului OTV, Doru Iuga, rezerva si alte surprize: fostul sef al PRM Giurgiu isi satisfacea inclinatiile homosexuale cu prostituati pe care ii aducea acasa si ii platea cu vin, tuica sau tigari, iar un fotbalist de Liga a II-a se prostitua in timpul unor orgii organizate de retea. Reteaua de prostitutie masculina cu minori in care este implicat si directorul OTV, Doru Iuga, avea numerosi clienti, inclusiv pedofili, dupa cum reiese din datele stranse de procurori in ultimele zile. La sfarsitul saptamanii trecute au ajuns dupa in gratii in afara lui Iuga, Viorel Manolache - "Aviatoarea", afaceristul german Klaus Zander, Adrian Dobre - "Tomberonista" sau "Haiduca", Andrei Staicovici - "Adi BMW", Romeo Haciadurian. Un mandat de arestare in lipsa a fost emis si pentru proxenetul Costel Turcan - "Scooby". Integral inRomania Libera.

Cauzele notelor proaste. Expertii in educatie au explicat pentru Adevarulcare sunt cele mai importante cauze ale rezultatelor foarte slabe ale Bacalaureatului din acest an. "Supravegherea stricta", "scaderea continua a calitatii educatiei", "demotivarea cadrelor didactice", dar si "reminiscente ale comunismului" sunt cauzele identificate de specialisti. "Promotia din acest an nu este cu mult diferita fata de altele", se pun de acord expertii de la bun inceput. Ei identifica o complexitate de cauze pentru rezultatele inregistrate la acest Bacalaureat, pe care unii il numesc "drama nationala", altii "moment de rascruce" sau numai "moment al adevarului" pentru scoala romaneasca.

AnalizaGandul: Radiografia rezultatelor dezastruoase de la BAC 2011. Solutii pentru generatiile care vor da bacalaureatul in anii viitori. Mai bine de o suta de mii de elevi scosi brusc in afara sistemului educational, reprezentand aproape 60% din promotia celor care si-au incheiat anul acesta studiile liceale sunt cifrele brute care arata o parte a situatiei dezastruoase din invatamantul romanesc.

Sorin Oprescu vrea sa dea noul stadion pe nimic. Concesionarea stadionului "National Arena", propusa de edilul-sef al Capitalei, este ambigua si paguboasa, sustin alesii generali. Primarul general, Sorin Oprescu, a pus pe hartie, impreuna cu specialistii Muncipa litatii, un proiect privind concesionarea Stadionului "National Arena". Actul este respins de consilierii generali, pe motiv ca admi nis trarea propusa de edil este in defavoarea primariei, iar concesionarul va "putea face ce vrea el". "In ceea ce priveste redeventa sunt discutii. 15% din profit sa revina primariei din al cincilea an sau dupa recuperarea costurilor este o clauza prea ambigua", au explicat mai multi consilieri generali, care au refuzat sa voteze concesionarea stadionului, saptamana trecuta. Integral inEVZ.

Cati euro falsi circula in Romania. In 2010 Banca Nationala a expertizat 5.700 de bancnote false, numarul real al bancnotelor in circulatie putand fi mult mai mare. Numarul contrafacerilor de moneda nationala ce au fost expertizate anul trecut de catre Banca Nationala a Romaniei s-a ridicat la 2.574 bancnote false, in scadere cu 18% fata de anul precedent, arata raportul pe 2010 al Bancii Nationale. Cea mai falsificata bancnota a fost cea de 100 de lei, cu 1.694 de hartii de valoare contrafacute. Aceasta a fost urmata de bancnota de 50 lei (424 falsuri), cea de 200 de lei (275 falsuri) si de cea de 500 de lei (167 falsuri), scrieRomania Libera.

Regele Mihai a fost sedus de o agenta a sovieticilor. In vara anului 1942, Mihai I era din nou rege, de aproape 2 ani, dupa abdicarea lui Carol al II-lea, tatal sau, la 6 septembrie 1940. Se apropia de varsta de 21 de ani si avea deja in spate cateva zbuciumate povesti amoroase. In viata suveranului intra o grecoaica, de 20 de ani, Dolly Chrissolegos. Un articol din revista franceza "Cavalcade - Le magazine francais de classe internationale", nr. 93, din 15 ianuarie 1948, aparuta la doua saptamani de la abdicarea lui Mihai I, relateaza, la modul romantat, despre idila dintre rege si Dolly, supranumita si "Dodo". Integral inLibertatea.

Cati profesori acorda, oficial, meditatii. Plus: Care este cel mai mare venit obtinut din meditatii, conform Fiscului. In urma rezultatelor proaste la Bacalaureat, sesiunea 2011, multi elevi si parinti s-au plans ca au dat bani degeaba profesorilor pentru meditatii. La nivel oficial insa, in Romania aproape ca nu se fac meditatii. Cel putin asa rezulta din datele Fiscului. In 2008 si 2009 afacerea meditatiilor a fost de doar cate un milion de euro pe an, conform datelor ANAF obtinute la cerereaGandul. Astfel, in 2008 s-a stabilit un impozit pe venit de 660.513 lei, respectiv 16% din total, in timp ce in 2009 s-au declarat venituri totale in urma prestarii de servicii legate de "Alte forme de invatamant" (Cod CAEN 8559) in valoare de circa 4,1 milioane de lei, respectiv aproape un milion de euro, cifra similara cu cea din 2008.

Iliescu ne tot minte, FSN e dinainte! Apar tot mai multe marturii care sustin ca Frontul Salvarii Nationale, asa cum a dezvaluit insusi generalul Militaru, functiona dinainte de decembrie '89. Adevarul redeschide o mare problema: cand a luat fiinta cu adevarat Frontul Salvarii Nationale? Au trecut mai bine de 21 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 si o mare controversa ramane inca aprinsa: cat a fost revolutie si cat a fost lovitura de stat? La prima intrebare ar putea raspunde cel mai bine zecile de mii de oameni care au iesit in strada inainte de 22 decembrie si s-au luptat cu fortele de represiune ale regimului ceausist. Integral inAdevarul.

Reteta unui austriac: paine, nu aurolac. Andreas locuieste de sase ani la noi. A plecat din Austria ca sa nu faca armata. Militarie a facut insa la Ploiesti, cu copiii adunati de pe strada , pe care i-a invatat o meserie. Andreas Resch avea 20 de ani cand a venit de tot in Romania. Prima lui vizita aici s-a consumat inainte sa dea bacul, iar gandul celor sase luni de armata ii dadeau fiori pe sira spinarii. A gasit insa o solutie: putea scapa de stagiul militar daca se inrola ca voluntar intr-o organizatie internationala. Reportaj integral inEVZ.

Interviu: Nisa Romaniei - agricultura eco. Calin Georgescu a ajuns pe lista scurta a tehnocratilor care ar putea ocupa functia de premier, dupa ce a coordonat Strategia Romaniei pentru Dezvoltare Durabila. Georgescu este de parere ca Romania poate supravietui doar daca reuseste sa-si gaseasca nisa potrivita, iar din punctul sau de vedere agricultura eco este cea mai potrivita, in conditiile in care statele occidentale dezvoltate si-au distrus pamantul cu chimicale, iar cerintele pentru produse ecologice vor fi tot mai mari pe piata internationala. Interviu integral inRomania Libera.

De ce reuseste Polonia? Polonia preia presedintia UE cu ambitiile unei natiuni care a traversat cu bine criza financiara si care isi afirma rolul de putere regionala, privind cu incredere la propriul viitor. Polonia doreste sa avanseze intr-o serie de dosare la care Europa are restante: strategia de aparare, politica energetica sau Parteneriatul Estic. "Se spune ca o tara nu devine cu adevarat membra a UE decat dupa ce o prezideaza. Romanii credeau ca numai cei bogati stiu cum sa infrunte curajos realitatea. In UE, majoritatea incepatorilor se limiteaza la programul minimal, pentru a evita esecurile. In general, istoria nu retine nimic special de la acestia. Polonia trebuie sa demonstreze ca, desi e incepatoare, este constienta de puterea si valoarea ei". Integral inAdevarul.

Povestea oamenilor care anunta moartea. Care sunt dorintele celor care stiu ca mai au putin de trait. Cei care practica ingrijirea paliativa sunt "oameni de fier". In fiecare zi, trateaza cazuri grave si niciodata nu pot evita cuvinte ca "boala incurabila", "metastaza" sau "cancer". Sunt cei care spun ca "o sa fie bine" cand devii constient ca nimic din lumea asta nu te mai poate salva. In Romania, ingrijirea paliativa in spitalele de stat e aproape inexistenta. Sunt insa organizatii care ofera gratuit asistenta medicala chiar si la domiciliul pacientului, scrieEVZ.

Statul scos bun de plata pentru doua sosele nereparate. Compania de Autostrazi trebuie sa plateasca 4 milioane de euro unor firme care nici macar nu si-au facut lucrarile. Doua contracte, respectiv unul pentru "constructia Variantei Ocolitoare a orasului Timisoara" si altul pentru "Reabilitarea sectorului de drum national Timisoara-Lugoj" pot fi studii de caz bune despre modul in care Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) devine buna de plata si atunci cand are dreptate, scrieRomania Libera.