INFOGRAFIC -Datoria publica si populatia activa. Care este topul datoriilor statelor UE

Harta datoriei publice in tarile UEFoto: HotNews.ro

A inceput de la banii ieftini imprumutati aproape oricarui cetatean. A continuat cu o criza a bancilor, unele fiind salvate de catre state iar altele lasate sa se prabuseasca. Apoi au intrat Statele in criza. Tarile PIIGS au captat primele atentia prin dezechilibrele uriase ascunse in interiorul economiilor lor. Hotnews a realizat un top al datoriilor tarilor UE in functie de efortul pe care populatia activa- ar trebui sa il faca. Datele folosite au ca sursa Laborsta, Eurostat si BCE, OECD. Din acest punct de vedere, Romania sta bine. Datoria statelor prin simpla insiruire a nivelului ei este inselatoare. Una e de pilda ca la un venit de 1000 de euro sa ai o datorie de 5000 de euro si cu totul alta e ca datoria sa fie de 10.000 de euro, dar venitul sa fie de 30.000 de euro. Nominal, datoria de 10 mii e mai mare, dar efortul de a o achita e mult mai mic.

De ce Eurosistemul nu este o uniune monetara veritabila. O analiza comparativa

Angajarea intr-o astfel de cercetare presupune, in primul rand, identificarea particularitatilor specifice celor doua modele de uniune monetara. Odata conturate aceste particularitati, vom putea emite aprecieri cu privire la avantajele si dezavantajele specifice fiecarui model de uniune monetara. In ceea ce priveste uniunile monetare create prin substitutie monetara se impun cateva precizari. Intr-o abordare fireasca, se pleaca de la faptul ca fiecare stat are propria sa moneda nationala, considerata adesea un atribut al suveranitatii. Cu toate acestea, sunt frecvente situatiile in care rezidentii unei tari utilizeaza alte monede decat moneda nationala pentru achizitionarea de bunuri, realizarea de investitii sau pentru economisire. Aceste monede straine (considerate a fi mai puternice) preiau partial sau integral atributiile monedei nationale, devenind astfel mijloc de schimb, unitate de cont, moneda de rezerva, masura a valorii etc. Acest fenomen este cunoscut sub denumire de substitutie monetara.

BAC 2011 S-au afisat rezultatele la Bacalaureat. Cea mai slaba promovabilitate din istorie

Rezultatele obtinute de elevi in sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011 au fost afisate, iar Ministerul Educatiei a anuntat ca promovabilitate la nivel national este de 44.47%, inainte de solutionarea contestatiilor. In mai multe licee din tara, toti candidatii au picat BAC-ul. Potrivit calendarului examenelor, luni, 4 iulie, se depun contestatiile intre orele 08:00 - 12:00, iar solutionarea acestora se va realiza in perioada 5 - 7 iulie.

Cum ne injecteaza bancile in vene drogul riscului

Dupa tepe gen Caritas, FNI, SAFI sau marea dezumflare a SIF-urilor din 2007-2008, romanilor le-a pierit cheful sa speculeze cu banii economisiti, asta spre marea dezamagire a bancilor ce au diviziii de brokeraj si asset management de hranit la usa. Prin urmare, pentru convingerea bizonului ca o doza de adrenalina nu strica, au aparut produse structurate sub forma unui depozit unde nu se risca decat dobanda, melanjul depozite-fonduri de investitii, ori fonduri de investitii cu capital “asigurat”, etc. Vorbim azi de pariul pe care ni-l propune Unicredit pe cursul de schimb.

Bugetul Educatiei: cati bani aloca Ceausescu si cati bani se aloca acum

Rezultatele examenului de bacalaureat din acest an au scos in evidenta o realitate care ar trebui sa dea multora de gandit: rata de promovabilitate a scazut la cel mai mic nivel de dupa Revolutie, elevii au obtinut note semnificativ mai mici decat in anii trecuti, numarul elevilor eliminati a fost mai mare decat in 2009 si 2010 la un loc, iar lista ar putea continua, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Desi aceste rezultate se datoreaza si modului in care examenul a fost organizat – masurile de securitate fiind extrem de dure, este evident faptul ca nivelul la care se afla acum sistemul de invatamant este unul destul de scazut, multi considerand ca principala problema o constituie banii. Cu alte cuvinte, din moment ce sistemul este subfinantat, iar profesorii demotivati, nu putem avea prea multe pretentii.