Primele manuale inteligente si relevante intra in scoli din 2013. Elevii claselor I, a V-a, a IX-a si a XI-a sunt primii care vor invata o materie incitanta si adecvata pentru viata de zi cu zi si piata muncii. Rezultatele de la Bac arata ca e nevoie de o noua programa. Dupa publicarea rezultatelor la prima sesiune a Bacalaureatului 2011, discutiile despre necesitatea schimbarii materiei si a metodelor de examinare s-au intetit. Elevi, parinti si profesori sustin la unison ca unul dintre motivele pentru care absolventii de liceu au luat note atat de mici la Bacalaureat este materia greoaie si neadecvata intereselor copiilor si nici nevoilor societatii, scrieEVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ce ma fac fara Bac? Sfaturi pentru cei care au picat. Jumatate dintre elevii care au dat Bacalaureatul anul acesta au picat examenul. Cine ii angajeaza? Agent imobiliar, manipulant marfa, secretar, vanzator sunt doar cateva dintre meseriile pentru care angajatorii nu cer diploma de bacalaureat. Consultantii din domeniul resurselor umane sunt sceptici in privinta posibilitati ca un tanar care nu a promovat examenul de Bacalaureat sa-si gaseasca rapid un loc de munca. "Cei care termina douasprezece clase au sanse reduse sa se angajeze, iar daca acestia nu au nici macar Bacalaureatul, procentul merge catre zero. Sunt cei care ingroasa randul somerilor", ne-a declarat Corina Diaconu, managing director al firmei de consultanta ABC Human Capital, scrieAdevarul.

Cum explica profesorii succesul si dezastrul la Bac. Numarul elevilor care au luat bacul a fost zero in peste 20 de licee din tara. Majoritatea sunt grupuri scolare in care invata elevi la seral sau veniti de la scolile de arte si meserii, in timp ce programa de bacalaureat este pur teoretica si nu ia in seama pregatirea tehnica a elevilor, spun directorii institutiilor cu promovabilitate zero. Rezultatele slabe de la bacalaureat au dus ieri la prima demisie in institutiile care nu au avut nici un elev cu medie de trecere: directoarea Liceului particular "Ioan Slavici" din Timisoara a anuntat ieri ca paraseste sistemul de invatamant, scrieRomania Libera.

Cat platesc parintii pentru rezultatele la BAC. Pretul "corect" al meditatiilor la principalele materii in Bucuresti si in tara. In speranta unor rezultate cat mai bune la bacalaureat, parintii pot cheltui intre 200 si 700 de lei lunar, in functie de numarul materiilor la care copiii lor fac meditatii. Spre deosebire de situatia de acum zece ani, notele de la bacalaureat reprezinta acum unul dintre criteriile pentru admiterea la multe facultati, asadar miza e mai mare. "Aproape toti colegii mei au facut meditatii la matematica, aproximativ jumatate la romana si cativa la biologie, care dau la medicina", spune o absolventa de matematica-informatica de la Colegiul National Mihai Eminescu din Bucuresti. "La noi in clasa, cam jumatate au facut meditatii, in special la romana, pentru ca suntem la filologie, dar si la istorie. Meditatiile se fac in ultimul an", spune Alexandru Georgescu, absolvent al liceului George Calinescu din Bucuresti, scrieGandul.

Fetele dezastrului: directorii scolilor cu elevii picati. 41 de scoli din intreaga tara au avut rata de promovabilitate la Bacalaureat zero. Profesorii dau vina pe slaba pregatire a elevilor si pe dezinteresul parintilor fata de copiii lor. Unul dintre directorii scolilor fara promovati a anuntat deja demisia de onoare. Adevarul va prezinta lista tuturor sefilor de scoli care ar trebui sa ii urmeze exemplul. Profesorii pun esecul de la Bac pe dezinteresul elevilor pentru scoala. Nu mai putin de 41 de unitati de invatamant au inregistrat o rata de promovabilitate zero. Victoria Dobrovolschi (65 de ani), directoarea liceului privat "Ioan Slavici" din Timisoara, spune ca-si va da demisia, in semn de responsabilizare pentru cadrele din sistemul de invatamant, scrieAdevarul.

Doru Iuga, la masa pedofililor bogati. Dedesubturile celei mai vechi retele pedofile din Romania. Directorul OTV Doru Iuga si afaceristul german Klaus Zander au preluat, din mers, o retea de pedofilie care functiona inca din anii '90. Reteaua de pedofilie in care sunt implicati Doru Iuga, director de programe la OTV, si cetateanul german Klaus Zander functiona inca din anii '90. Cei doi, au fost "adoptati" de vechi membri ai unei retele de homosexuali, printre care se numara politicieni, actori, avocati sau procurori, asa cum sustin cei care au intretinut relatii sexuale cu astfel de personaje de-a lungul timpului, scrieEVZ.

USL ocroteste averile ilicite dobandite prin coruptie. Pentru a putea declara public ca sustine ideea confiscarii averilor ilicite, USL a depus la Parlament un proiect de lege inspirat din legislatia europeana. Numai ca din lista infractiunilor ce pot atrage confiscarea totala sau partiala a averii lipsesc cu desavarsire tocmai faptele de coruptie. Proiectul USL prevede confiscarea averii de catre instanta numai daca titularul a fost condamnat pentru falsificare de moneda, spalare de bani, trafic de persoane, exploatarea sexuala a copiilor si pornografie infantila, trafic de droguri si terorism. Totodata, este nevoie ca infractiunea sa fi fost de natura sa genereze castiguri financiare, iar pedeapsa primita sa fie privare de libertate timp de minimum patru ani, in cazul spalarii de bani, sau de minimum cinci ani, in cazul celorlalte infractiuni. Nici un cuvant, asadar, despre posibilitatea confiscarii averilor ilicite dobandite in urma unor fapte de coruptie, scrieRomania Libera.

Fara "bete in roate" la tratamente in strainatate. Romanii care au nevoie de operatii in afara tarii le vor putea face mai usor. Ministerul Sanatatii a renuntat la criteriile discriminatorii si le da dreptul pacientilor sa comunice cu cei care ii vor trata. Dupa ani de procese, contestatii si discutii intre societatea civila si Ministerul Sanatatii (MS), legea care reglementeaza plecarea la tratamente in afara tarii cu fonduri publice, pentru situatii in care in Romania nu se poate face nimic, a fost modificata. Criteriile discriminatorii incluse in lege, care prevedeau ca au prioritate la tratamente cei care sunt tineri in detrimentul celor trecuti de 65 de ani sau in functie "de beneficiul pe care tratamentul il are pentru societate", au fost eliminate, scrieEVZ.

"Maresalul Antonescu a spus ca a fost crescut cu ura fata de evrei si turci". De ce crestinii au ajuns sa-i numeasca pe evrei "jidani"? Cum se explica antisemitismul si cum a evoluat el? Cum a fost posibil Holocaustul romanesc? Directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", Alexandru Florian, puncteaza pe scurt, pentru Romania libera, cateva idei despre problematicile enuntate mai sus. Antisemitismul este legat de aparitia si dezvoltarea crestinismului, care a intrat in conflict simbolic cu religia iudaica, plecand de la faptul ca afirmau crestinii ca Iisus a fost ucis de evrei, explica directorul Institutului "Elie Wiesel". In Romania, antisemitismul extrem si-a gasit intruchiparea in ideologia legionara, de extrema-dreapta, mai intai, in partidul lui A.C. Cuza, apoi, in partidul lui Corneliu Zelea-Codreanu, scrieRomania Libera.