Sudanul de Sud, de astazi o noua tara pe harta lumii. Sudanul, cea mai mare tara africana, se imparte, sambata, intre nord si sud, dand nastere celei de-a 193-a natiuni. Decizia de scindare a fost luata in urma unui referendum, care a avut loc in luna ianuarie a acestui an. In urma referendumului, 99% dintre cele patru milioane de alegatori care s-au prezentat la urne au votat in favoarea independentei Sudanului de Sud. Desi bogat in resurse de petrol, noul stat va fi unul dintre cele mai slab dezvoltate state ale lumii. Sudanul de Sud va avea o populatie de aproximativ 9,7 milioane de locuitori si o suprafata de 619.745 de kilometri patrati. Sud-sudanezii au inceput sa-si sarbatoreasca independenta imediat dupa miezul noptii, in centrul viitoarei capitale, Juba. Posturile de radio au difuzat noul imn al tarii, iar presedintele sudanez, Omar al-Bashir, si-a exprimat sprijinul pentru noul stat si speranta ca acesta sa fie unul "sigur si stabil", scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

China ii avertizeaza pe oficialii americani sa nu-l intalneasca pe Dalai Lama. Ministerul chinez de Externe i-a avertizat pe oficialii americani sa nu se intalneasca cu Dalai Lama in timpul vizitei acestuia la Washington, acuzandu-l pe liderul spiritual tibetan de incercarea de a diviza China pentru a stabili independenta Tibetului, scrie Reuters. Vizita lui Dalai Lama la Washington aduce un moment rar de bipartizanat in politica SUA, scrie Politico.

Operatiunea "florila aeriana" - Autoritatile israeliene au interzis accesul activistilor pro-palestinieni pe aeroportul din Tel Aviv. Autoritatile israliene au mobilizat zeci de politisti pentru a face fata valului de activisti pro-palestinieni care urmau sa ajunga pe aeroportul international Ben-Gurion din Tel Aviv. "Suntem pregatiti sa raspundem imediat si sa prevenim orice incident sau act de provocare care ar putea avea loc la aeroportul din Tel Aviv", a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Micky Rosenfeld. Oficialii israelieni i-au calificat pe activistii pro-palestinieni drept "huligani". "Israelul a trimis companiilor aeriene o lista cu 342 de persoane indezirabile, avertizandu-le ca vor fi fortate sa se reintoarca imediat pe banii companiilor", a declarat un responsabil din cadrul serviciilor de imigratie, potrivit CNN.

Coreea de Sud: Ministerul Educatiei investeste 2,4 miliarde de dolari in digitalizarea invatamantului. Manualele traditionale vor fi in curand de domeniul trecutului in Coreea de Sud. Ministerul Educatiei a anuntat ca va investi 2,4 miliarde de dolari pentru a se asigura ca toate scolile folosesc manuale digitale pana in anul 2015, scrie Global Post. Toate manualele scolare vor fi transpuse in format digital si vor fi accesibile prin intermediul iPad-urilor sau a smarphone-urilor. Elevii si studentii se vor putea inregistra intr-o retea, unde isi vor putea accesa manualele si isi vor publica temele si proiectele. Initiativa face parte din planul "Smart Education". Toate scolile elementare, liceele si universitatile vor fi complet digitalizate pana in anul 2015. Instruirea profesorilor va incepe anul viitor. Rata de penetrare a internetului in Coreea de Sud este de 81%, cea mai mare din Asia. De asemenea, cel mai recent raport publicat de catre Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica a aratat ca sud-coreenii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani invata mai bine cu ajutorul calculatoarelor si al internetului decat adolescentii din alte 16 tari.