Polonia nu va participa la intalnirile Eurogroup. Polonia, care detine presedintia Uniunii Europene in cel de-al doilea semestru al anului 2011, a refuzat invitatia de a participa la intalnirile ministrilor de finante din zona euro. Potrivit ministrului de finante polonez Jan Rostowski, unele tari nu doresc participarea Poloniei la intalnirile Eurogroup si de accea a decis sa refuze invitatia de participare pana cand toate tarile din zona euro vor ajunge la un consens. Polonia nu face parte din zona euro si invitatia a fost transmisa datorita faptului ca momentan detine presedentia UE. Principala problema este posibilitatea de a se crea un precedent prin care si alte tari din afara zonei euro, precum Anglia sau Danemarca, ar putea participa la intalnirile Eurogroup dupa ce ar ajunge la presedintia Uniunii Europene, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

O noua lege australiana obiga femeile musulmane sa isi scoata valul la cererea autoritatilor. O noua lege aflata in dezbatere in statul New South Wales din Australia prevede obligatia femeilor musulmane de a-si descoperi fata atunci cand politia solicita acest lucru. Daca femeia musulmana refuza solicitarea politiei risca o condamnare de un an la inchisoare si o amenda de 5.500 dolari australieni. Totul se datoreaza aparent unui incident de trafic provocat de o femeie care purta val. Atat musulmanii cat si activistii pentru drepturile omului sunt revoltati de intentia guvernului acuzandu-l de persecutie a musulmanilor. Legea va fi supusa votului in Parlament in luna august, anunta Haaretz.

SUA vor retrage 800 milioane de dolari din ajutorul acordat Pakistanului. Secretarul General al Casei Albe, Bill Daley a declarat ca SUA va retrage 800 de milioane de dolari din ajutorul militar acordat Pakistanului. Acesta sustine ca raidul in urma caruia a fost ucis Bin Laden a afectat relatiile dintre cele doua tari, dar ca aceste relatii se vor relua in timp. SUA recunoaste ca Pakistanul a fost un aliat important in combaterea terorismului. Cu toate acestea, regimul pakistanez regreta capturarea si uciderea lui Bin Laden. Totodata, atacurile americane cu drone au provocat multe probleme in randul pakistanezilor. Bill Daley este hotarat sa reduca ajutorul pana la depasirea acestor animozitati. Ziarele americane considera ca s-a recurs la taierea fondurilor pentru a taxa expulzarea expertilor militari americani din Pakistan si pentru a impulsiona lupta impotriva grupurilor militante, informeaza BBC.

Nigeria: Violente intre crestini si musulmani soldate cu 14 victime. In Nigeria violentele dintre crestinii predominanti in sud si musulmani din nord au facut 14 victime in ultimele doua zile. O explozie in apropierea unui biserici a ucis trei crestini in timp ce 11 musulmani au fost ucisi intr-un schimb de focuri cu armata. Armata acuza musulmanii de colaborare cu secta talibana Boko Haram care lanseaza atacuri impotriva autoritatilor. In ultimele saptamani in nord s-au intensificat atacurile impotriva bisericilor, tavernelor si a fortelor de ordine. Sute de soldati au fost detasati in zona pentru a infrunta atacurile, scrie AFP.

Yemen: Presedintele Saleh s-a intalnit cu reprezentantul SUA pentru combaterea terorismului. Presedintele Yemenului Ali ABdullah Saleh, aflat inca in convalescenta, s-a intalnit duminica in Arabia Saudita cu John Brennan, consilierul lui Barack Obama pe probleme de combatere a terorismului. Televiziunea nationala a difuzat imagini de la intalnirea ce a avut loc la spitalul din Riyadh unde se afla internat Ali Abdullah Saleh. Brennan a subliniat importanta rezolvarii grabnice a crizei politice din Sanaa, sfatuindu-l pe Saleh sa accepte planul propus de Consiliul de Cooperare al Golfului. Presedintele si-a dat acordul verbal asupra planului dar inca nu l-a semnat. In timp ce Saleh se intalnea cu Brennan, in Yemen a izbucnit o noua ciocnire intre autoritati si gruparile inarmate. Doi oameni au murit in orasul Taiz si noua au fost raniti. Zeci de case au fost distruse in timpul incidentelor care au durat peste opt ore. Saleh a aparut la televizor joi pentru prima data dupa atentatul din 3 iunie. I-a asigurat pe oameni ca se va recupera in urma atacului si ca este deschis discutiilor cu opozitia, dar va riposta impotriva atacatorilor sai. Presedintele Yemenului a suferit opt operatii in Arabia Saudita si nu a precizat data la care se va intoarce in tara, anunta CNN.

TEPCO opreste decontaminarea la Fukushima din cauza unor scurgeri chimice. TEPCO a oprit sistemul de decontaminare a apei folosit pentru racirea reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima dupa decoperirea unor scurgeri chimice de cca. 50 litri. Cauzele scurgerii se afla inca in investigatie, dar se pare ca substantele chimice care erau injectate in sistem nu sunt toxice. Situata la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata de seismul cu magnitudinea de 9 grade care a zguduit Japonia pe data de 11 martie, informeaza Ria Novosti.