Ministrul Teodor Baconschi, despre declaratiile presedintelui Basescu ce au starnit un razboi diplomatic intre Romania si Rusia: "Dati-mi definitia gafei". Ministrul de Externe Teodor Baconschi a acceptat sa vina la Interviurile Gandul. Oficialul a vorbit despre scandalul diplomatic dintre Romania si Rusia, dupa ce Ministerul rus de Externe a condamnat in termeni duri o declaratie facuta de presedintele Basescu intr-o emisiune TV. Intrebat daca declaratia presedintelui Basescu nu este o gafa, Baconschi a replicat: "Dati-mi definitia gafei. Este o opinie la care presedintele Romaniei are dreptul, ca si noi doi, si asta este exprimarea unei opinii in cadrul unui interviu pe un subiect istoric, iar atitudinile oficiale adoptate de un guvern si un stat in raport cu alt stat trebuie sa se cantoneze in canalul oficial." Interviu integral inGandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Document de lucru in PDL, pe regionalizare: cum ar urma sa fie reorganizata administratia locala. Reorganizarea administrativ-teritoriala va aduce, odata cu reducerea numarului de judete de la 42 (inclusiv municipiul Bucuresti) la 8, si reduceri masive de posturi in consiliile judetene, prefecturi sau servicii deconcentrate ale ministerelor. Potrivit unui studiu vehiculat in PDL si in mediile parlamentare, la nivelul aparatele de specialitate ale tuturor consiliile judetene, vor disparea 1.350 de posturi, reprezentand mai mult de 20% salariatii acestor structuri ale CJ-urilor la nivel national. Integral peCursdeGuvernare.ro.

Sondaje masluite pentru linistea lui Antonescu si Ponta. Prin cercetari sociologice, aranjate "din pix", sefii USL cauta sa mentina in mana lor decizia privind desemnarea candidatilor si sa tina sub capac pretentiile filialelor. Sondajele triumfaliste anunᅡtate de secretarul general al PSD Liviu Dragnea, conform carora USL ar avea in majoritatea judetelor peste 66% din intenᅡtiile de vot, sunt aranjate "din pix". Sondajele sunt facute in conditii dubioase, de firme ale unor apropiati ai liderilor PSD si PNL. Datele trec prin mana lor si abia apoi comunicate in filiale, sub forma dorita. Chiar liderul PNL Crin Antonescu a confirmat indirect aceasta varianta, scrieEVZ.

Rizea a topit 1.400.000 de euro in firma soacrei. A sifonat banii handicapatilor. Prin intermediul prietenului si colegului de partid Robert Negoita, Cristian Rizea (PSD) a pompat sute de mii de euro, de la Agentia pentru Tineret, in firma "soacrei". Fost director al Agentiei pentru Tineret, Cristian Rizea a incheiat contracte "in familie" sub paravanul unor constructii fictive la un hotel din Eforie Sud, si azi in paragina. In calitate de director general al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), actualul deputat PSD Cristian Rizea (42 de ani) a impartit cu generozitate contracte nu doar prietenilor si colegilor de partid, ci si Janei Sterian (64 de ani), din Mangalia. Aceasta a fost prezentata de deputat apropiatilor sai drept ,,mama adoptiva" a sotiei sale, Josette Rizea (40 de ani). Integral inAdevarul.

Super-ferma din Ardeal in care o vaca a dat 103 litri lapte intr-o singura zi. Cea mai productiva vaca din Romania este o alintata. Asculta muzica de relaxare, are aparat cu senzor care o scarpina pe spinare si pe burta si un GPS agatat de gat care contorizeaza cate plimbari face pe zi. Numele ei este "Ramona", e din Alba si in primavara a avut un varf de productie de 74,4 litri/zi. Insa recordul absolut il detine o surata din aceeasi ferma, care in urma cu 3 ani a dat 103 litri de lapte. Romania libera continua astazi seria de articole dedicate "superlativelor" din agricultura cu prezentarea celei mai productive ferme de vaci de la noi din tara. Aceasta apartine omul de afaceri Mihai Miron, cotat in "Top 300" cu o avere de 125 milioane euro, care a investit in ultimul deceniu in jur de 10 milioane de euro in ferma din comuna Dostat, judetul Alba si intr-o fabrica de producere a laptelui praf. Reportaj integral inRomania Libera.

Gafa de proportii la Bistrita-Nasaud odata cu afisarea primelor rezultate privind repartizarea in licee. Inspectoratul Scolar din Bistrita-Nasaud a publicat primele rezultate privind repartizarea in licee, sesiunea 2011, pentru candidatii admisi la liceele cu profil vocational, cele cu profil militar si listele cu elevii admisi pe locurile pentru romi. In cazul celor admisi la liceele cu profil vocational, inspectoratul a publicat si codul numeric personal al unui numar de peste 200 de elevi. Ulterior, documentele au fost scoase de pe site-ul inspectoratului. Pana la ora publicarii acestei stiri, inspectorul scolar general Marc Vasile nu a putut fi contactat, scrieGandul.

Cartarescu, cot la cot cu Rushdie in revista "Time". Scriitorul roman, in varsta de 54 de ani, apare in influentul saptamanal american alaturi de Salman Rushdie, Jonathan Frazen, Vladimir Sorokin si Harold Bloom, unde recomanda lecturi de vara. In articolul din "Time", Mircea Cartarescu mizeaza pe Salinger. El a fost selectat dintre cei o suta de autori prezenti la PEN World Voices Festival din New York. In articolul intitulat "Pack Your (Book) Bag" / "Puneti o carte in geanta", 23 de scriitori, printre care Salman Rushᅡdie, Jonathan Frazen, Vladimir Sorokin, Mircea Cartarescu, reputatul critic literar Harold Bloom, dar si fostul campion mondial la sah, Gari Kasparov, sunt intervievati in editia revistei "Time" din aceasta saptamana. Integral inAdevarul.

Director de institut - platit cu 3.000 de euro sa piarda proiecte. Directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane (IAR), Vasile Mioc, are un salariu de peste 150.000 de lei pe an, desi a ratat proiecte menite sa reinvie astronomia romaneasca. Cel mai bun telescop romanesc are 50 de ani. Cu el, nu poti descoperi nimic. Un nou telescop a primit bani europeni in 2010. Cu el, romanii ar putea descoperi exoplanete, asteroizi, comete. Numai ca banii par sa fie intr-o gaura neagra, de unde nimeni nu-i poate lua. Integral inEVZ.

"Fir-ai al nambii!", injura scolarul Ceausescu. Amintirile verisoarei, vecinei si colegei de scoala primara Voica Tataranu, casatorita Constantin, despre copilaria lui Ceausescu. Fiul de plugar ce-a infiintat institutia prezidentiala in Romania a fost premiant. Izmenele cu tur si camesoiul de canepa, incins cu sfoara, formau uniforma sa scolara. Scolarul Nicolae Ceausescu parea "retras si maret" fata de colegi. Nu se juca nici macar, la drum, cu ceilalti copii. Doamna Voica Constantin locuieste in Slatina, aproape de Catedrala. "Daca nu se schimba situatia", zice, si casa ei ar fi fost daramata. Au venit in vara lui '89 sa-i arate planul de sistematizare a cartierului. S-a dus atunci cu interventii la Lina Barbulescu, sora lui Nicolae Ceausescu, sa n-o demoleze. "Fato, i-a spus raspicat verisoara, nu pot face nimica. La ce pot ajuta - sa-ti dea apartament tot pe-aproape, in blocurile noi ce vor fi pe langa Liceul Radu Greceanu". Integral inAdevarul.

Fecioare barbat si cruci tatuate pe frunte. Rezistenta prin religie si traditie, ca forma de protest in vremuri de restriste, a practicat-o si populatia din Balcani. Femeile au reusit sa iasa de sub cutumele religioase prin juraminte de castitate sau purtand crucea tatuata pe frunte, protejand in tacere secole de traditii. Particularitatile speciale din Balcani sunt reminiscente ale istoriei culturii si religiei care au oferit de-a lungul secolelor episoade incredibile. O astfel de situatie speciala a trait Albania, cand in 1967 comunistii declarau ca este singurul stat ateu din lume, religia fiind interzisa prin lege, iar numeroase biserici au fost distruse (episod familiar romanilor). Documentar integral inRomania Libera.

Epoletii bat leafa: tinerii inca se inghesuie sa se faca politisti. Restructurarile din sistem, salariile tot mai mici si noile criterii de evaluare a angajatilor din MAI nu-i impiedica pe absolventii de liceu sa se inscrie cu miile la Academia de Politie, atrasi de mirajul uniformei. Absolventii de liceu vin buluc, in fiecare an, sa se inscrie la Academia de Politie. Concurenta ramane la fel de stransa, cand 5.000 de candidati se lupta pentru 500 de locuri. Ce ii mai atrage in conditiile in care salariile au fost diminuate, iar noul plan de reorganizare a sistemului ii va scoate pe tusa pe aproximativ 10.000 de politisti? Uniforma, spun miile de adolescenti care fac coada la poarta institutiei, sub incurajarile a cel putin doi membri din familie sau prieteni. Reportaj integral inEVZ.