Eva Joly va candida din partea ecologistilor la alegerile prezidentiale din Franta. Eva Joly, procurorul care a pus capat scandalului de coruptie de la compania de petrol Elf in anii 90, va candida la presedintia Frantei. Joly a uimit Franta castigand alegerile primare pentru desemnarea candidatului la presedintie din partea ecologistilor, invingandu-l pe favoritul Nicolas Hulot. Acesta a obtinut doar 41% din voturi in timp ce Eva Joly 51%. Aceasta promite sa atace grupurile de lobby si de interese financiare, doreste infiintarea unui tribunal international care sa judece crimele impotriva mediului si sustine ca principiile etice pot exista in politica chiar si la nivelul sefului de stat, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Armata SUA va avea in dotare telefoane touchscreen si tablete PC. Armata Statelor Unite deruleaza un program de sase saptamani menit sa testeze utilitatea si avantajele folosirii telefoanelor touchscreen si tabletelor PC. Testele se fac in taberele de antrenament ale armatei White Sands si Fort Bliss din New Mexico si Texas. La teste participa peste 300 de telefoane android, dar si tablete Apple, Dell si Hewlett-Packard. Programul a debutat cu rezultate promitatoare, iar oficialii din armata au anuntat ca primele echipe de soldati dotate cu echipamentele respective ar putea porni in misiuni incepand chiar de la finele acestui an. In echipele militare exista deja responsabili cu transmisia si receptia prin statii radio. Acestia nu vor fi inlocuiti, dar noua tehnologie de comunicare va putea fi folosita de un numar mult mai mare de membri ai echipelor si se poate conecta la echipamente mai vechi, anunta CNN.

Rusia si SUA au dezbatut problema scutului anti-racheta. Potrivit ministrului de externe rus Sergei Lavrov, singurul punct critic intre NATO si Rusia este implementarea programului privind scutul anti-racheta in Europa. In timpul consilului NATO-Rusia ce a avut loc in 4 iulie la Council, NATO a refuzat sa dea garantii ca rachetele sale nu vor fi indreptate catre Rusia, informeaza Ria Novosti.

Sudan: Cele doua state isi vor schimba moneda. Presedintele Sudanului Omar al Bashir a anuntat joi ca tara sa va avea o noua moneda. Anuntul vine la o zi dupa cel facut de noul stat independent, Sudanul de Sud, care anunta acelasi lucru. Analistii sunt de parere ca cele doua state trebuie sa se coordoneze in legatura cu noile monede pentru a evita problemele ce pot aparea pe viitor. Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Centrale din Sudanul de Sud a declarat ca presedintele sudanez Omar al-Bashir nu l-a informat despre planul sau si principala problema este colectarea celor doua miliarde de lire sudaneze care se afla in circulatie in Sudanul de Sud. Bashir a anuntat Parlamentul de la Khartoum ca intentioneaza sa lanseze o serie de masuri de austeritate care sa compenseze pierderile de petrol suferite in urma secesiunii. In Sudanul de Sud se afla 75% din totalul petrolului sudanez. Intre aceste masuri se numara si emiterea unei noi monede. Ministerul de finante din Sudanul de Sud a anuntat ca moneda lor cea noua va fi pusa in circulatie saptamana viitoare, mult mai rapid decat se astepta si ca valoarea ei va fi momentan aceeasi cu a vechii lire sudaneze. Oficialii sunt de parere ca in trei luni se vor inlocui toate monedele vechi cu cele noi, dar nu au lansat inca nicio precizare asupra momentului in care vor schimba paritatea intre cele doua monede, scrie Reuters.​

Carnea contaminata radioactiv a ajuns pe pietele din Japonia. Autoritatea de sanatate a Japoniei a decoperit ca la finele lunii iunie carnea mai multor vaci contaminate radioactiv a ajuns in pietele japoneze si a fost cel mai probabil consumata. Carnea provine dintr-o singura ferma in care s-a dovedit in urma testarilor ca trei vaci sunt contamintate radioactiv. Cu toate acestea, responsabilii cu siguranta alimentelor dau asigurari ca ingerarea acestei carni nu este periculoasa si nu va avea efecte asupra omului fiind contamintata la un nivel redus, anunta CNN.