Ancheta. Care a fost rezultatul operatiunii "Stop la spaga in vami". Operatiunea "Stop la spaga in vami" are un rezultat pe cat de neasteptat, pe atat de concret: incasarile la bugetul de stat, din accizele si TVA-ul pe tigari, au crescut spectaculos. In mai 2011, contrabanda cu tigari a ajuns la 11,8% din totalul consumului, in timp ce in ianuarie 2010, piata neagra reprezenta peste 36%. Diferenta in accize inseamna 726 milioane de euro. Cele trei mari companii producatoare de tigarete din Romania au confirmat oficial ca le-au crescut substantial vanzarile in primul semestru iar taxele platite la stat au crescut cu 500 milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Exista o logica in tot spectacolul pe care l-am vazut in vami. La buget intra sute de milioane de euro care inainte nu existau, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Garda Financiara, la examenul de testare profesionala. Rata medie de promovare - 92,3%, dupa prima proba. Vezi aici unde ar putea fi reangajati cei care vor fi dati afara. Marea majoritate a comisarilor Garzii Financiare care au sustinut luni prima proba - scrisa - a examenului de testare profesionala au fost declarati admisi, rata de promovare fiind de peste 90%, potrivit datelor disponibile pana la ora redactarii acestui articol, cand erau afisate rezultatele pentru 585 de candidati, din cei 1065 care au sustinut examenul. In unele sectii judetene ale Garzii Financiare gradul de promovare a fost de 100%, iar cel mai mic grad de promovare a fost inregistrat la Timis, de 67%, potrivit calculelor gandul. La bacalaureat 2011, rata de promovare la nivel national a fost de 45,7%, dupa contestatii. Cei care au intrat in examen sunt 1.065 de angajati de la Garda Financiara care au primit preaviz si au participat luni la prima proba, scrisa, a examenului de testare profesionala. In urma testarii profesionale, care va avea vineri si o a doua proba - orala - se va decide cine pleaca si cine ramane. Examenul a avut loc in zece centre din toata tara, anunta Gandul.

In copilarie, Ceausescu cizmarea la negru. La 11 ani, Nicolae Ceausescu a fost trimis la munca in Capitala. Intr-un atelier de cizmarie pe Calea Victoriei, copilul ucenicea la negru, situatie obisnuita in Romania perioadei interbelice. In mod normal, daca legea s-ar fi respectat, baiatul lui Andruta si al Lixandrei Ceausescu din Scornicesti n-ar fi avut ce cauta la Bucuresti. Despre cei patru ani, cuprinsi intre descinderea in Capitala si prima mentiune in scriptele politei, se stiu precis putine lucruri. Socotind ca a absolvit patru clase primare, si ca orele de curs se sfarseau la inceputul verii, este de presupus ca a sosit candva, in a doua parte a anului 1929, informeaza Adevarul.

Romanii de la tara vor sa-si renoveze casele. Circa 80% din romanii din mediul rural vor sa-si renoveze locuintele in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu al BCR Banca pentru Locuinte. Aproximativ 80% din romanii care locuiesc in mediul rural au planuri de imbunatatire a locuintei pentru urmatorii cinci ani, vizand lucrari de renovare, reparatii majore si dotari noi pentru gospodarie, si sunt interesati de produse de economisire-creditare in domeniul locativ, potrivit BCR BpL. In schimb, foarte putine persoane se orienteaza spre cumpararea unei locuinte noi sau a unui teren, in conditiile economice actuale, se arata intr-un comunicat al BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), scrie Romania Libera.

Atentie, Dan Diaconescu! Antena 3 se OTV-izeaza. Jurnalistii Cristian Tudor Popescu si Ion Cristoiu considera ca ceea ce s-a intamplat in cazul "Antena 3 - Daniel Funeriu" nu are nicio legatura cu jurnalismul, ci este vorba despre pura propaganda, diversiune, manipulare, dar si un siretlic, cu menirea de a discredita. Reamintim ca "Antena 3" a prezentat un asa-zis document din care reiesea ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, nu ar fi promovat examenul de bacalaureat din prima incercare, act despre care a sustinut ca ar fi provenit de la un telespectator. O minima norma deontologica presupunea ca documentul sa nu fie prezentat public inainte de a fi verificat din trei surse. Mai ales ca s-a dovedit a fi un fals grosolan. Ulterior, "Antena 3" s-a aparat prin faptul ca l-a invitat public, in timpul emisiunii transmise in direct, pe ministrul Daniel Funeriu, sa exprime un punct oficial de vedere, dar ca acesta nu a intervenit, anunta EVZ.

Descindere cu SPP in Piata Sudului: Cum le-a promis Geoana producatorilor de pepeni de Dabuleni ca o sa-i duca la Carrefour. Cu doua ore inainte de a-i primi in vizita pe ambasadorii din Polonia si Croatia, presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-a luat sepepistii pentru a da o raita prin Berceni, Piata Sudului, cu misiunea de a cumpara un pepene de la producatorii din Dabuleni. Caldura mare in Berceni, ca de altfel in tot orasul. Nici ploaia de luni seara nu a reusit sa schimbe aerul inabusitor pe care il blesteama vanzatorii de pepeni din Piata Sudului. Au marfa intinsa pe asfalt, iar unii comercianti se lauda ca vand mandria locala din Dabuleni. Pretul a oscilat in ultimele zile intre 1 leu per kilogram si 1,5 lei. Acum s-a stabilizat la 1,2 lei."Sunt gustosi, naturali si romanesti, maica. De ce nu cumparati?", incearca sa te atraga o precupeata arsa de soare. La concurenta cu productia autohtona, stau stivele de marfa de import, informeaza Gandul.

Blejnar, protectorul comisarului Stelica. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, l-a repus in functia de sef de divizie in cadrul Garzii Financiare pe fostul comisar sef Stelian Barna, desi la 27 iunie anunta cu surle si trambite ca acesta a fost demis de la sefia GF. Mai mult, oficialul ANAF anunta ca Barna va fi disponibilizat si din functia de sef de divizie pe care o ocupa in institutia de control din Capitala. Acest ultim post urma sa fie, de altfel, desfiintat. Blejnar s-a tinut de cuvant: a desfiintat divizia condusa de Barna, a comasat cele sase divizii ale Garzii Financiare si a facut doar patru, scrie Adevarul.

Bechtel si-a mutat in Albania trei sferturi din utilaje. Pana la finalizarea rezultatelor din actualele negocieri pentru Autostrada Transilvania, firma americana si-a mutat grosul utilajelor spre Albania. Fara prea mare incredere ca actualele negocieri cu Ministerul Transporturilor pe tema Autostrazii Transilvania se vor termina cu rezultate pozitive si cat mai repede, conducerea firmei Bechtel a decis sa isi mute cea mai mare parte a utilajelor folosite la construirea autostrazii in Albania, acolo unde a inceput asfaltarea autostrazii Rreshen-Kalimash. Partile, adica Ministerul Transporturilor si Bechtel, recunosc ca utilajele au inceput sa paraseasca santierul, insa nici una nu e in masura sa dezvaluie ponderea echipamentelor care au fost mutate spre santierul albanez. "Bechtel a trecut in Albania la asfaltarea autostrazii si ca urmare a decis sa mute acolo o statie de asfalt de pe tronsonul 2B (Turda-Gilau - n.r.), anunta Romania Libera.