Un fost Ministru de Externe libian admite implicarea Libiei in atentatul de la Lockerbie, ca parte dintr-o "conspiratie mai larga". Un fost Ministru de Externe libian a admis ca tara sa a fost implicata in atacul cu bomba de la Lockerbie, precizand insa, pentru prima data, ca a fost vorba despre o conspiratie mai larga. Fostul ministru, Abdul Rahman Al-Shalgham, fost ambasador al Libiei la Natiunile Unite, a dezertat in luna februarie. Intr-un interviu acordat unei publicatii arabe, al-Shalgham a dezvaluit o noua teorie referitoare la responsabilii pentru atentat: "Atentatul de la Lockerbie a fost o operatiune complexa si incurcata", a spus el, atunci cand i s-a cerut sa descrie contextul in care s-a petrecut catastrofa. "Se vorbea la momentul respectiv despre rolurile jucate de catre state si organizatii. Libia a jucat un rol, dar nu a fost o operatiune coordonata strict de catre libieni", potrivit The Telegraph.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Cronologie: Pe 21 decembrie 1988, zborul Pan Am 103 de la Londra la New York este atacat deasupra Scotiei: 259 de persoane si-au pierdut viata la bord si 11 la sol, in Lockerbie. In aprilie 1999, Libia preda doi suspecti in atacul asupra zborului Pan Am 103. Acestia sunt judecati in Olanda, in temeiul dreptului scotian. Doi ani mai tarziu, Abdel Basset al-Megrahi este gasit vinovat de crima, iar Al-Amin Khalifa Fahima este achitat. Megrahi este condamnat la inchisoare pe viata. In martie 2003, Libia ajunge la un acord politic cu Marea Britanie privind acceptarea responsabilitatii civile pentru atacul asupra aeronavei. Libia este de acord sa plateasca aproximativ 2,7 miliarde de dolari in total. Reabilitarea lui Gaddafi este completa atunci cand Tony Blair, premierul britanic de la vremea respectiva, il viziteaza la Tripoli, in anul 2004. Megrahi este, ulterior, eliberat dintr-o inchisoare scotiana pe motiv ca a fost diagnosticat cu cancer la prostata in faza terminala, in anul 2009. Este primit ca un erou la Tripoli si este inca in viata. Decizia de a-l elibera pe Megrahi determina o ruptura diplomatica majora intre Marea Britanie si Statele Unite. Pe 22 februarie 2011, in timpul protestelor libiene, fostul Ministru al Justitiei, Mustafa Mohamed Al Abud Jeleil, a declarat ca Muammar al-Gaddafi a ordonat personal atentatul.

SUA: Senatul a confirmat numirea primului judecator homosexual. Senatul american a confirmat - cu 80 de voturi pentru si 13 impotriva - numirea in functia de judecator, in cadrul Tribunalului Districtual din New York, a lui Paul Oetken, care a devenit primul homosexual care obtine o astfel de pozitie. Democratul Patrick Leahy, care prezideaza Comitetul Judiciar al Senatului, a salutat numirea lui Oetken, pe care l-a descris ca fiind "extraordinar de calificat" pentru ocuparea postului vacant, scrie AFP.

SUA: Al-Qaeda yemenita a furnizat armament militantilor somalezi al-Shabaab. Potrivit serviciilor secrete americane, filiala yemenita a gruparii teroriste al-Qaeda a furnizat resurse de armament, luptatori si instruire pentru militantii somalezi al-Shabaab, scrie LA Times. Informatiile au fost facute publice in contextul in care opozitia islamista i-a permis Organizatiei Natiunilor Unite sa livreze alimente si medicamente pe teritoriul controlat de catre al-Shabaab, pentru prima data, scrie Al-Jazeera.

The Sun, spart de hackeri: "Rupert Murdoch a fost gasit mort". Gruparea de hackeri LulzSec a spart site-ul publicatiei britanice "The Sun", redirectionandu-l spre o alta pagina, care anunta ca magnatul Rupert Murdoch, detinator al imperiului mediatic "News Corp", ar fi fost gasit mort, scrie The Guardian. Articolul sustinea ca Murdoch ar fi baut otrava radioactiva si s-ar fi prabusit in gradina resedintei sale. Ulterior, pagina era redirectionata catre contul de Twitter al gruparii LulzSec, care demasca farsa, printr-un mesaj de amenintare: "Acesta este doar inceputul!" Citeste integral.

Un fost gimnast de top din China si-a vandut medaliile ca sa supravietuiasca si acum cerseste pe strazile din Beijing. Unul dintre cei mai promitatori tineri gimnasti din China - care parea destinat pentru gloria Olimpica, inainte ca o accidentare sa ii puna capat carierei, a fost gasit cersind pe strazile din Beijing, fapt ce a starnit un nou val de critici la adresa stilului "sovietic" aplicat in sportul chinez, scrie The Telegraph. Nascut intr-o familie de tarani din Baoding, provincia Hebei, Zhang Shangwu (28) a fost inscris la o scoala locala de gimnastica pe cand avea doar cinci ani. Dupa sapte ani extenuanti de pregatire, a fost selectat in echipa nationala a Chinei si inscris la Campionatul Mondial al studentilor, din Beijing, in anul 2001, desi nu beneficiase de vreun alt fel de educatie, in afara de pregatirea sportiva. A castigat doua medalii de aur: la inele si la proba de echipa. In acelasi an, a participat si la Campionatul Mondial, in Belgia. Citeste integral.

Vaticanul a excomunicat un episcop inscaunat de China. Joseph Huang Bingzhang a fost "dat afara" din Biserica Catolica, la numai doua zile dupa ce fusese inscaunat, fara aprobarea Papei, ca episcop al orasului chinez Shantou. Astfel, relatiile dintre China si Vatican sunt mai deteriorate ca nicicand, scrie publicatia britanica The Guardian. Vaticanul a explicat, intr-un comunicat, ca inscaunarea a fost ilegitima: "Sfantul Scaun nu-l recunoaste... asadar, el nu are autoritatea de a guverna comunitatea catolica din respectiva Dieceza". Papa Benedict al XVI-lea a spus ca "deplange" modul in care autoritatile comuniste ii trateaza pe chinezii catolici care pun Roma mai presus de Biserica garantata de stat. Citeste integral.

Rusia a dejucat un atentat terorist "major", in apropiere de Moscova. Militantii din Caucazul de Nord orchestrasera un atentat terorist "major", care ar fi trebuit sa aiba loc "in urma cu cateva zile", in regiunea Moscovei, potrivit sefului Biroului Federal de Securitate din Rusia, Aleksandr Bortnikov. Din fericire, planurile le-au fost insa dejucate, scrie publicatia britanica The Telegraph. "Un atentat terorist de mare amploare a fost evitat, in urma cu cateva zile, in regiunea Moscovei. Atentatul viza infrastructura de transport," a declarat Bortnikov, luni, in cadrul unei intalniri cu presedintele rus, Dmitri Medvedev. Patru suspecti nord-caucazieni au fost retinuti, fiind confiscate aproximativ 10 kilograme de explozibil, arme si harti. l