Un ungur de 97 de ani, acuzat de uciderea a 36 de evrei si sarbi, declarat nevinovat. Sandor Kepiro, un ungur suspectat ca ar fi fost nazist in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost achitat de catre un tribunal din Budapesta din lipsa de probe concludente. In varsta de 97 de ani, Sandor a fost acuzat ca ar fi ordonat uciderea a 36 de evrei si sarbi din regiunea Novi Sad, Serbia. Sandor Kepiro, fost ofiter al jandarmeriei ungare, si-a sustinut nevinovatia inca de la inceputul procesului in care a fost acuzat. "Nu sunt vinovat si intotdeauna am dus o viata decenta", spunea el in fata judecatorului. Kepiro a continuat sa nege ca ar fi omorat pe cineva in timpul bombardamentului de la Novi Sad, sustinand chiar ca ar fi salvat vietile a cinci oameni. In plus, el nu ar fi stiut ca evreii si sarbii erau tintele atacului. In apararea sa, Sandor Kepiro a precizat ca nu a vazut si nici nu a participat vreodata la deportarea evreilor. Ungaria s-a alaturat Germaniei la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In ianuarie 1942, trupele au omorat aproximativ 3000 de evrei si sarbi in Novi Sad, potrivit Enciclopediei Holocaustului, relateaza CNN. (C.B.)

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia si Uniunea Europeana stabilesc un nou regim al vizelor. Potrivit presedintelui Medvedev, Rusia este gata sa usureze regimul de acordare a vizelor pentru turistii si oamenii de afaceri din Uniunea Europeana de indata ce primeste aprobarea liderilor europeni. Din partea Rusiei noul regim al vizelor ar putea functiona peste 6 luni. Rusia si UE au ajuns deja la un acord pentru vizele pe termen lung, de maxim 5 ani. UE emite in prezent vize pe termen scurt intre cateva zile si 1 an, desi regimul Schengen permite acordarea vizelor pe 5 ani. Vizele pe 5 ani nu vor fi date insa decat persoanelor care au avut vize pe termen scurt, anunta Ria Novosti.

Hugo Chavez va candida in 2012 la alegerile prezidentiale din Venezuela, in ciuda bolii sale. Ministrul de finante venezuelean, Jorge Giordani, apropiat al lui Hugo Chavez, a declarat intr-un interviu transmis de televiziunea de stat ca presedintele va candida pentru un nou mandat atat la alegerile de anul viitor cat si la urmatoarele. Chavez, in varsta de 56 de ani, se afla a conducerea Venezuelei de 12 ani si in ciuda cancerului cu care se lupta doreste sa continue campania electorala pentru prezidentialele din 2012. Presedintele a pornit catre Cuba unde a inceput chimioterapia. De la plecare nu a mai aparut in public, insa continua sa poste mesaje pe Twitter. Luni a postat urmatorul mesaj: "Noapte buna, dragi concetateni! Inchei o noua zi luptandu-ma aici pentru viata. Cu optimism imbatabil! Fidel a venit din nou!". Fidel Castro s-a aflat de multe ori alaturi de Chavez pe parcursul tratamentului. Desi pe 20 iunie a suferit o operantie pentru extirparea unei tumori canceroase in zona pelviana, diagnosticul exact al presedintelui nu a fost facut public, informeaza The Guardian.

Pakistanul a numit in premiera o femeie ca ministru de externe. Pakistanul a numit in functia de ministru de externe o femeie - Hina Rabbani Khar. Aceasta este totodata cel mai tanar ministru de externe pakistanez la varsta de 34 de ani si a ocupat timp de 9 luni functia de asistent al fostului ministru de externe. Hina Rabbani Khar isi va intra imediat in rol. Saptamana acesta va participa in Indonezia la intalnirea Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est, unde va avea intrevederi cu omologul sau chinez si cu Hillary Clinton. Doamna Khar va calatori si in India unde va avea discutii oficiale in legatura cu dialogul pentru pace reluat de cele doua tari la inceputul acestui an, scrie Reuters.

Dmitri Medvedev a criticat dur organizatia germana care urma sa-i acorde premiul Quadriga lui Vladimir Putin. Presedintele Dmitri Medvedev, aflat in vizita in Germania, a criticat organizatia non-profit Werkstatt Deutschland pentru decizia sa de a renunta la acordarea premiului Quadriga premierului rus Vladimir Putin. "Consider ca orice organizatie publica care acorda premii are libertatea de a alege pe cine sa premieze sau nu, pe cine sa placa sau sa nu placa. Daca decizia a fost luata insa, ea ar trebui sa fie dusa pana la capat. In caz contrar, acest lucru este o dovada de lasitate si de inconsecventa", a declarat Medvedev la incheierea consultarilor ruso-germane, anunta RIA Novosti. (C.B.)

Salvador Allende s-a sinucis in timpul loviturii de stat din Chile, conform rezultatelor autopsiei. Tribunalul a anuntat marti rezultatele autopsiei efectuate ramasitelor fostului presedinte chilian Salvador Allende. Acesta s-a sinucis in timpul loviturii de stat care a dus la pabusirea regimului sau socialist (primul regim socialist din America ales prin vot de catre populatie). Expertii britanici in balistica au aratat ca presedintele s-a impuscat cu o pusca de asalt pe care a tinut-o intre picioare cu teava sprijinita sub barbie. Cele doua focuri trase i-au spulberat o parte din teasta si moartea a survenit instant. Potrivit expertilor, nu exista nicio dovada care sa indice prezenta unei alte persoane in jurul presedintelui in momentul sinuciderii. Astfel a fost eliminata teoria potrivit careia Salvador Allende a fost ucis de trupele Generalului Pinochet in timpul loviturii de stat din anul 1973, informeaza Fox News.

Resedinta presedintelui Guineei a fost atacata, iar o garda de corp ucisa. O persoana a fost ucisa si doua au fost ranite in urma unui atac ce a avut loc marti dimineata asupra resedintei presedintelui Guineei Alpha Conde, spre surprinderea opiniei publice si a autoritatilor. Presedintele a scapat nevatamat, iar cel care a fost ucis facea parte din garda sa de corp. Atacatorii aveau armament complex, inclusiv un aruncator de rachete. Resedinta prezidentiala a fost avariata in mare parte. Potrivit autoritatilor, soldatii din armata Guieneei nu ar fi straini de atac. Rapoartele locale numesc atacul ca o lovitura de stat nereusita. Conde se afla in funtea Guineei de mai putin de un an, dupa alegerile din decembrie 2010. Mandatul sau incheie perioada de tranzitie a tarii catre un regim de stat civil. In decembrie 2008 in Guineea se instaurase prin forta o dictatura militara, scrie CNN.