Craiova, orasul de unde izvorasc nenorocirile. Craiova, aceasta copie parca fidela a Palermo-ului sicilian in Romania, este un oras al extremelor. Pe de o parte are un teatru premiat international, o balerina care surprinde lumea, o filarmonica nelipsita de pe scenele europene, al doilea colegiu din tara, din punct de vedere al mediilor mari de admitere si de bacalaureat. Pe de alta - pare raiul faradelegilor, unde tiganii se rascoala, sefii de Politie sunt mana in mana cu interlopii, care nu contenesc in a se impusca, copiii de bani gata isi fac de cap, "gratie" indulgentei autoritatilor, iar primarul, desi arestat si judecat pentru coruptie, se bucura, culmea ironiei, de increderea a peste 60% dintre concitadini. Reportaj integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum au ajuns caricaturile cu profetul Mahomed sa starneasca furia musulmanilor. Ziarul norvegian Magazinet a publicat, in urma cu cativa ani, caricaturi in care aparea profetul Mahomed, figura centrala a Islamului. Ulterior, in urma amenintarilor cu moartea primite, cotidianul a retras caricaturile de pe site. In semn de solidaritate si publicatia norvegiana Dagbladet a publicat caricaturile. Unul dintre redactorii cotidianului Magazinet a primit emailuri anonime in care era amenintat cu moartea, in unul dintre mesaje avand atasata o imagine cu un trup carbonizat, scrie Adevarul.

Cum arata vilele vamesilor din Albita. Iti taie respiratia. Procurorii DNA care au actionat in Vama Albita au cernut graul de neghina. In cazul scandalului de coruptie, in plasa anchetatorilor au cazut initial 53 de politisti de frontiera si, inexplicabil, niciun vames. E cu atat mai surprinzator cu cat in denuntul sau, comisarul-sef Valeriu Bodoga, care inainte de a fi numit la comanda IJPF a fost seful PTF Albita, face referire nu numai la politistii de frontiera corupti, ci si la vamesi. Absolut inexplicabil, in referatul DNA nu se face nicio referire la vreun vames. Integral in EVZ.

O tanara romanca din Oslo, ingrozita de atentate: "Am fost in zona exploziei cu putin timp inainte!". Elena Botosineanu, o constanteanca de 25 de ani, se afla in Oslo si relateaza care este starea de spirit din capitala Norvegiei lovite brutal de atentate. Tanara traieste in Oslo de cateva luni si a fost in zona atacata cu putin timp inainte de deflagratia ce a produs morti si raniti. Integral in Adevarul.

Ceausescu din turnul de control: "Aici nu e nevoie de engleza lui Shakespeare". Marcel Ceausescu, controlorul de zbor implicat in incidentul din 11 iulie, de pe Aeroportul Otopeni, cand o tragedie aviatica a fost evitata la secunda, explica, pentru EVZ, de cata engleza are nevoie in meseria sa. 11 iulie 2011 trebuie sa fi fost o zi cu adevarat tulbure pentru controlorul de trafic aerian Marcel Ceausescu. Altfel nu si-ar fi luat acum doua zile libere, pe neasteptate, ca sa se retraga undeva "la padure", unde ridica o casa. Are ceva treaba cu niste materiale de constructii, e mult de lucru, transmite, prin telefon.

Said Baaklini, frauda de 20.000.000 de euro. Libanezul, acuzat de spalare de bani si evaziune fiscala, a fost dus ieri la sediul DIICOT, iar firmele si casele sale au fost perchezitionate timp de mai multe ore de catre anchetatori. Omul de afaceri libanez Said Baaklini, trimis in judecata in dosarul UCM Resita, este cercetat de procurorii DIICOT in dosarul falimentarii distribuitorului de presa Rodipet. Integral in Adevarul.

O altfel de harta rutiera a Romaniei. Zonele in care au loc cele mai multe accidente. Numarul accidentelor rutiere este in scadere in ultimii doi ani, insa cateva zone din Romania au ramas, de-a lungul anilor, vestite pentru numarul mare de morti si raniti in urma ciocnirilor dintre autovehicule. Politia Rutiera numeste aceste zone "puncte negre". Un sector de drum devine "punct negru" atunci cand, intr-un interval continuu de 5 ani, pe o distanta de maximum un kilometru s-au produs peste 10 accidente rutiere grave, in urma carora au murit sau au fost ranite peste 10 persoane, scrie Gandul.

Scandalul recenziilor false de pe TripAdviser. Considerat a fi o napasta de multi hotelieri, site-ul de mare succes TripAdviser a devenit un ajutor nepretuit pentru turistii din intreaga lume, oferindu-le acestora sansa de a scrie si a citi recenzii ale hotelurilor vizitate, zborurilor, restaurantelor si atractiilor turistice. Cu toate acestea, dupa o serie de recenzii contradictorii, unii oameni au inceput sa se intrebe daca TripAdviser mai este un ajutor de incredere. Dupa aproape 10 ani de la prima recenzie publicata, site-ul poate fi numit una dintre povestile de succes ale internetului, cel putin din punct de vedere al traficului, scrie Romania Libera.

Spania cere permise de munca romanilor. Ce salarii ne dau tarile nordice. Comisia Europeana a primit o notificare de la guvernul iberic, prin care este anuntata dorinta de a impune restrictii romanilor. Guvernul de la Madrid a decis sa ceara permis de munca romanilor care doresc sa se angajeze in Spania. Ministrul Muncii si Migratiei, Valeriano Gomez, spune ca aceasta decizie are la baza trei factori: 1. numarul romanilor a continuat sa creasca pe piata muncii spaniole de la inceputul crizei economice; 2. foarte multi din aceasta comunitate sunt someri - 38%; 3. locurile de munca sunt inchise pentru spaniolii care vor sa se angajeze. Integral in EVZ.

Cum au ajuns americanii autostopisti in spatiu. Naveta "Atlantis" a revenit pentru ultima data pe Terra acum doua zile, pe pista centrului spatial Cap Canaveral din Florida. De acum vor fi nevoiti sa utilizeze rachetele rusesti Soyuz. Dupa 1.333 de zile petrecute in spatiu, dupa ce au inconjurat Pamantul de peste 21.150 de ori si au lansat numerosi sateliti pe orbita, navetele americane raman acum la sol. Decizia de a opri, pe un termen limitat, dar neprecizat, programul care a permis americanilor cucerirea spatiului a fost luata inca din 2004, la un an dupa tragica dezintegrare in aer a navetei Columbia, cand sapte astronauti si-au pierdut viata. Integral in Adevarul.

Tigroaica din spatele lui Murdoch. Wendi Deng - o sotie loiala cu un croseu puternic. Un nou filmulet face senzatie pe internet devenind in doar cateva zile cel mai popular subiect printre internautii din intreaga lume, potrivit International Business Times. Nu este vorba despre un film deocheat, ci o inregistrare din timpul audierii lui Rupert Murdoch in comisia pentru media a Parlamentului britanic pe tema interceptarilor ilegale de la News of the World. In acest filmulet, o femeie il apara "ca o tigroaica" pe magnatul media de la un atac cu spuma de ras. Protagonista, sotia lui Murdoch a reactionat rapid atunci cand un protestatar a incercat sa ii arunce in fata o farfurie cu spuma de ras sotului sau si a parat atacul, lovindu-l peste fata pe barbat, scrie Romania Libera.

Scriitori, muzicieni si regizori care au revenit acasa din autoexil. Printre personalitatile care s-au intors in Romania, dupa ce au trait in strainatate, se numara scriitorul Neagu Djuvara, regizorul Radu Gabrea si soprana Mariana Nicolesco. Muzicienii Alexandru Tomescu si Horia Mihail, alaturi de scriitorul Radu Pavel Gheo, sunt printre tinerii care au preferat sa lupte cu morile de vant din tara. Inegral in Adevarul.

Institutul Diplomatic Roman - concurs fara probe. Institutul Diplomatic Roman (IDR) a fost creat prin hotarare de guvern in septembrie 2005. Initiativa crearii institutului a avut-o ministrul de atunci, Mihai Razvan Ungureanu. Acest institut nu s-a nascut insa din nimic. Romania, spre deosebire de toate celelate foste tari comuniste, a avut traditia formarii nationale a corpului diplomatic si consular. Toate celelalte tari isi trimiteau diplomatii pentru a fi formati la Moscova sau in alte universitati sovietice. In Romania, Universitatea Bucuresti, la Facultatea de Drept, organiza cursuri postuniversitare de doi ani dedicate celor gata selectionati pentru a deveni noii diplomati ai Romaniei, scrie EVZ.