Anders Behring Breivik este asteptat sa pledeze "nevinovat".The Guardian scrie ca norvegianul va pleda nevinovat, luni, in fata instantei, la acuzatiile de terorism ce i se atribuie. Breivik si-a recunoscut faptele, insa nu se considera responsabil de nicio nelegiuire. Potrivit avocatului sau, barbatul considera ca ceea ce a facut a fost "crud, dar necesar". Breivik a marturisit ca si-a dorit sa porneasca o revolutie impotriva raspandirii Islamului, in Norvegia.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Anders Behring Breivik va comparea, luni, in fata instantei. Conform procedurilor instantei norvegiene, judecatorul va decide ramanerea lui Breivik in arest timp de pana la patru saptamani. Dupa finalizarea acestei perioade, decizia de ramanere in arest poate fi reinnoita, in urma unei noi audieri. Astazi se va decide, de asemenea, daca Breivik va avea parte de un proces public, asa cum acesta a declarat ca si-ar dori. Avocatul norvegianului a anuntat duminica seara ca Breivik a insistat sa poarte uniforma, in timpul audierilor, informeaza AFP.

"Gordon Brown, Tony Blair si Printul Charles, 'tradatori' pe lista neagra a criminalului norvegian", titreaza The Telegraph. Anders Behring Breivik i-a numit pe Gordon Brown, Tony Blair si pe Printul de Wales "tradatori", care merita sa fie asasinati. Ucigasul in serie a distribuit pe internet un document de 1.518 pagini, cu doar cateva ore inainte de savarsirea celui mai sangeros atentat terorist din istoria Norvegiei. In manifest, Breivik le cere oamenilor sa-i urmeze exemplul si sa-i ucida pe toti cei ce tolereaza Islamul. Documentul este scris intr-o engleza perfecta, bogata in expresii si datat "Londra, 2011". Sefi de stat, lideri politici, editori de ziare se regasesc in "categoria A" a tradatorilor, care merita "pedeapsa cu moartea" pentru facilitarea colonizarii islamice.

Cotidianul norvegian Aftenposten titreaza: "Manifestul este important pentru cercetare". Expertii norvegieni consultati de catre publicatie sunt de parere ca materialul scris de catre Anders Behring Breivik ar trebui sa fie accesibil publicului larg. Specialistii considera, de asemenea, ca acest tip de masacru este foarte rar, chiar si la nivel international, si ca ar fi fost imposibil sa se anticipeze sau sa se previna ceea ce s-a intamplat.

Ce contine Manifestul lui Anders Behring Breivik: "Cel de-al doilea Razboi Mondial va parea un picnic, pe langa carnagiul care va urma!" La doua zile dupa dublul atac de la Oslo, motivele care l-au facut pe Anders Behring Breivik sa provoace un asemenea carnagiu incep sa se clarifice. Surse din cadrul politiei au confirmat pentru televiziunea norvegiana TV2 ca Breivik este autorul Manifestului "2083: O declaratie europeana de independenta" si ca tot el este cel care l-a distribuit pe internet. In cele 1.518 pagini ale documentului, Breivik sustine ca este un "cavaler judiciar", care face parte dintr-o ampla miscare pan-europeana, numita "Cavalerii Templieri". In acelasi document, norvegianul tine un jurnal al pregatirilor pentru atacuri, un veritabil "manual de terorism", dupa cum relateaza presa norvegiana. Vezi ce a scris Breivik in jurnal chiar in ziua atacurilor.

The Economist, despre rezultatele de la bacalaureat, din Romania: "Romania comunista se mandrea cu privire la calitatea educatiei sale. In mod evident, nu mai este in masura sa faca acest lucru. Asta nu este neaparat o veste rea: desi toata lumea stia ca procentele de promovabilitate din anii anteriori au fost ciudate, acestea au oferit guvernului o scuza pentru inactiune. (...) Unii parinti sustin ca presiunea de a fi sub supravegherea camerelor video i-a determinat pe elevi sa dea un randament slab. Instalarea camerelor abordeaza, insa, un simptom, nu o cauza. Toata lumea stie ca escrocheriile au fost <>"

Cutremur de 6,2 grade in nord-estul Japoniei. Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade a zguduit, luni, nord-estul Japoniei. Nu a fost emisa o alerta de tsunami si nu a fost raportat niciun prejudiciu pana in prezent, potrivit Institutului American de Geofizica (USGS), citat de catre AFP. Cutremurul a avut loc luni la ora 15:51, ora locala a Japoniei, la 79 de kilometri sud-est de Sendai, in prefectura Miyagi, asadar, in apropiere de zona in care a avut loc cutremurul si tsunami-ul din 11 martie. Epicentrul s-a situat la o adancime de 35 de kilometri. La data de 11 martie, Japonia a fost lovita de un cutremur, urmat de un tsunami devastator. Aproximativ 22.000 de oameni si-au pierdut viata sau continua sa fie dati disparuti si un accident grav s-a produs la centrala nucleara Fukushima.