Ambasadorul Rusiei la NATO, Dimitri Rogozin, a atras duminica atentia asupra propagarii fascismului in Europa, in contextul atentatului din Norvegia soldat cu 92 de morti, si a evocat din nou declaratia presedintelui roman Traian Basescu, potrivit careia, daca ar fi fost in locul maresalului Antonescu, in 1941, si el i-ar fi indreptat pe ostasii romani peste Prut, relateaza agentia Agerpres, preluata de Evenimentul Zilei.

Totodata, diplomatul rus a spus ca aliante militare ca NATO se dovedesc incapabile "sa-i protejeze pe europeni de asemenea atacuri ale teroristilor solitari".

"Cum se poate lupta cu neonazismul in Europa, daca in statele baltice acesta este la limita (...)? Dar ce sa vorbim de statele baltice? Uitati, in Romania, presedintele Traian Basescu, pe 22 iunie, anul acesta, la trista aniversare de la atacul Germaniei fasciste asupra URSS, a declarat ca el, in locul maresalului Antonescu, le-ar fi ordonat, de asemenea, ostasilor romani sa treaca hotarul", a evocat Rogozin.

"Daca in interiorul NATO, in interiorul UE, exista persoane cu cea mai inalta functie in stat care practic fac declaratii profasciste, (liderii europeni - n.r.) nu au de ce sa se indigneze ca unii cetateni le interpreteaza ca pe un ordin de atac", a adaugat ambasadorul rus la NATO, afirmand ca "politicienii europeni trebuie sa traga o concluzie in aceasta privinta".

Asertiunile pe teme istorice ale presedintelui Romaniei, dintr-un interviu televizat, au fost dur criticate de Moscova. Pe 30 iunie, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Aleksandr Lukasevici, s-a declarat revoltat de afirmatiile liderului roman, calificandu-le "o bravada nerusinata". Ulterior, si presedintele rus Dmitri Medvedev l-ar fi atacat pe Traian Basescu in marja reuniunii Consiliului NATO-Rusia, care a avut loc pe 2 iulie la Soci, in sudul Rusiei, aspect relatat de Dimitri Rogozin pe Twitter.