Google ia masuri pentru neutralizarea manifestului lui Anders Behring Breivik. "Nu este vorba de cenzura" sustin oficialii. Dupa atacurile din Norvegia, Google incearca sa reduca extremismul pe internet modificand rezultatele afisate de motorul sau de cautare. Potrivit oficialilor, internetul ar trebui sa aduca in fata pe cei care au fost afectati de actiuni extremiste, care s-au retras din asemenea retele si pe cei care lupta impotriva extremismului. Google este de parere ca acesta ajustrare nu are nimic de-a face cu cenzura. Potrivit unei declaratii mai vechi, politia norvegiena avertiza ca site-urile extremiste influenteaza tineretul si il atrag, invatandu-l sa foloseaca teroarea ca instrument de lupta. Un pas important urmarit atat de autoritati cat si de Google este neutralizarea Manifestului publicat pe internet de teroristul Anders Behring Breivik, care are ca scop inspirarea unei noi generatii de teroristi in lumina recentelor atentate. Anders Behring Breivik considera asasinatele comise drept o buna campanie de marketing pentru popularizarea manifestului sau, potrivit site-ului norvegian VG Nett.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Presa norvegiana critica Fox News fiindca ar fi sugerat ca atacurile ar fi fost islamice. Mai multi utilizatori ai retelelor sociale Facebook si Twitter s-au aratat deranjati de atitudinea unor canale media americane in legatura cu atentatele din Norvegia. Fox News este unul dintre cele mai mari posturi americane si trateaza stirile cu o abordare conservator-republicana si patriotica. Acesta ar fi afisat lipsa de respect si ar fi denaturat adevarul in cazul tragediei norvegiene. Chiar si dupa arestarea lui Anders Behring Breivik, canalul continua sa vorbeasca despre terorismul islamic si despre faptul ca Norvegia ignora si ridiculizeaza amenintarile teroriste din afara granitelor ei. Potrivit jurnalistilor Fox News, Norvegia ca si multe alte state europene care au ramas neutre in lupta internationala anti-terorism se considera in afara razei de atac a teroristilor "clasici", scrie Aften Post. Utilizatorii retelelor sociale au observat ca interesul Fox News pentru subiect a scazut simtitor dupa stabilirea identitatii asasinului. Un alt american ce a facut declarati nepotrivite a fost Glenn Beck, gazda unui talk show radiofonic care a declarat ca tabara tinerilor laburisti prezinta asemanari cu taberele tinertului nazist. Beck s-a intrebat retoric ce fel de oameni organizeaza tabere pentru tineret in care sa se vorbeasca despre politica, mentionand ca acest fapt il tulbura.

Un grup de sprijin pentru mama autorului atacurilor de la Oslo a fost creat zilele trecute pe Facebook cu scopul de a o sustine moral si a-i arata ca nu este vinovata pentru faptele copilului ei si ca nu-i cere nimeni sa se dezica de dragostea ce i-o poarta ca mama. Grupul a avut 200 de persoana in ziua realizarii contului pentru a ajunge ins curt timp la peste 2000 de sustinatori. "Nimeni nu ar trebui sa te judece pentru ceea ce a facut el. O mama isi va iubi mereu copiii si nu este nimic rau in asta. Nu te retrage in tine si acceptati toata dragostea pe care v-o dam", scrie unul dintre membrii grupului. Un prieten din copilarie al lui Behring Breivik o descrie mama lui ca fiind o fire foarte buna si sociabila: "Mama lui era intotdeauna atat de fericita, ii placea sa se opreasca si sa vorbeasca cu toata lumea. Pot sa ma gandesc cat de greu ii va f acum si cum ii va schimba viata" a declarat prietnul lui Breivik intr-un interviu pentru ziarul norvegian Dagbladet.

Dagbladet: Ofiterii de politie care au condus interogatoriile l-au caracterizat pe Breivik drept "calculat" si "rece". Ofiterii de politie care au condus interogatoriile in cazul Breivik l-au caracterizat pe acesta drept un individ "calculat" si "rece". Breivik le-a declarat anchetatorilor ca este doar partial multumit de actiunea sa fiindca-si dorea sa ucida mai multi politicieni, inclusiv pe premier, scrie EurActiv.ro

NATO a ucis 35 de militanti pakistanezi in Afganistan. Coalitia NATO-Afganistan a ucis cel putin 35 de talibani pakistanezi si a ranit alti cativa. Militantii ar fi intrat in provincia afgana Paktia cu scopul precis de a conduce atacuri asupra fortelor coalitiei. Surse din regiunea tribala Waziristan au declarat ca o parte dintre raniti sunt tratati la spitalul din Miranshah in timp ce altii au fost lasati la locul atacului. Intre timp se fac eforturi pentru recuperarea cadavrelor celor ucisi pentru a fi inmormantati. Zvounrile plaseaza intre decedati oamenii din grupurile liderilor Hafiz Gul Bahadur si Mullah Nazir din Waziristan. Pakistanul se afla sub presiunea SUA pentru stoparea trecerii talibanilor in Afganistan unde merg ca sa lupte impotriva trupelor coalitiei. Chiar in aceasta luna Washingtonul a taiat 800 milioane de dolari din ajutorul destinat Pakistanului din cauza unor dificultati aparute in relatia bilaterala, informeaza BBC.

SUA va inchide 3.700 de oficii postale. Pentru ca Posta Americana inregistreaza anual pierderi de miliarde de dolari, autoritatile sunt decise sa treaca la masuri drastice. Directorul general al postelor Patrick Donahoe a declarat ca institutia pe care o coordoneaza va deservi in continuare comunitatile, latura comerciala si cea de transport de valori. Donahoe planuieste sa inchida aproape 3.700 de oficii postale din peste 50 de state pana la inceputul anului viitor si ia in calcul si reducerea functionarii Postei de la sapte zile pe saptamana la numai cinci. Oficiile postale avute in vedere pentru desfiintare au o activitate extrem de scazuta, in unele cazuri cu incasari sub 50 de dolari pe zi si cu mai putin de doua ore lucrate zilnic de angajati. Noile masuri nu mai surprind pe nimeni, autoritale facandu-le publice inca din luna ianuarie. In anul fiscal 2010 Posta Americana a pierdut 8,5 miliarde de dolari, dupa ce cu un an inainte pierduse 3,8 miliarde dolari. Inchiderea acestor oficii ar face o economie de 200 milioane $ in bugetul postei, dar ar lasa fara loc de munca peste 6.000 de oameni din totalul de 574.000 de angajati. In acelasi timp se ia in discutie crearea unor "Oficii Postale rurale" care sa functioneze in interiorul magazinelor din satele ramase fara oficii postale clasice. Potrivit lui Donahoe, noua idee ar fi extrem de benefica pentru dezvoltarea micilor afaceri din satele americane, scrie CNN.

Uniunea Europeana va introduce un sistem de depistare a formelor de extremism. Comisia Europeana lucreaza la un sistem de securitate care sa despisteze din stadiul incipient amenintarile de extremism, xenofobie si alte forme radicale. Sistemul va fi lansat in luna septembrie. Oficialii europeni au decis sa intensifice eforturile de a reduce vanzarea armelor de foc si a substantelor chimice periculoase din care s-a construit bomba norvegiana. Asasinul Breivik a descris in Manifestul sau cum a cumparat substante chimice prin intermediul unei ferme pe care o detine si a dat detalii despre utilizarea substantelor pentru construirea bombelor, anunta Ria Novosti.

Gaddafi nu poate ramane in Libia nici dupa predarea puterii. Curtea Penala Internationala a respins propuerile Angliei si Frantiei care prevedeau ramanerea colonelului Gaddafi in Libia ca parte a negocierilor de predare a puterii. Potrivit declaratiei CPI, acesta va emite un mandat de arestare si dupa instaurarea unui nou guvern in Libia autoritatile trebuie sa il retina pe colonel in baza acestui mandat. CPI se opune neinceperii urmaririi penale a dictatorului. Anglia concepuse un plan de intelegere politica care i-ar fi permis lui Muammar Gaddafi sa ramana in tara sa dupa ce ar preda puterea. Englezii considera ca in ultima instanta viitoarea soarta a colonelului a trebui decisa de libieni, scrie The Guardian.